Veste importantă pentru șoferi. Istoricul amenzilor de circulație ar putea fi accesibil „la un click” distanță. Ce prevede proiectul de lege?

Veste importantă pentru șoferi. Istoricul amenzilor de circulație ar putea fi accesibil la un click distanță. Ce prevede proiectul de lege?
Istoricul amenzilor de circulație / Sursa FOTO: infoialomita.ro
Publicat: 12/12/2022, 18:29

Senatul României a votat un proiect de lege care ar permite șoferilor să aibă acces online la istoricul înregistrat la Poliția Rutieră. Astfel, conducătorii auto pot ști în timp real câte puncte de sancțiune au acumulat sau câte amenzi de circulație au de plătit.

Proiectul legislativ inițiată de parlamentarii PNL, PSD, USR și UDMR a primit luni un vot pozitiv în Senat. Inițiatorii spun că șoferii ar trebui să aibă acces la aplicația Poliției în care este ținută evidența sancțiunilor, aplicație reglementată în urmă cu 8 ani. De asemenea, aplicația ar oferi utilizatorului accesul să genereze un certificat în format electronic în care va fi trecut istoricul sancțiunilor.

„Poliţia Română va asigura accesul titularului permisului de conducere la istoricul sancţiunilor sale privind regimul circulaţiei pe drumurile publice pe baza unui cont creat de acesta în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul ministrului Afacerilor de Interne 141/2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie.

Dreptul de acces la istoricul sancţiunilor titularului permisului de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea şi descărcarea unui certificat în format electronic, la momentul solicitării de către titularul permisului de conducere”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PNL, PSD, USR şi UDMR.

Dacă proiectul de lege va trece și de Camera Deputaților, care este for decizional și va ajunge în Monitorul Oficial acesta ar simplifica la maximum procedura prin care un șofer își poate afla istoricul rutier. La acest moment istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice se eliberează în prezent numai la cerere, la sediul serviciului Poliţiei Rutiere din judeţul care are în evidenţă conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

„Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condiţiile în care, potrivit legislaţiei rutiere, la cumulul a cel puţin 15 puncte de penalizare conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul. Poliţia rutieră deţine evidenţa tuturor sancţiunilor aplicate conducătorilor auto şi aceştia nu au, în prezent, acces direct la toate sancţiunile pe care le-au primit de a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât şi în cazul punctelor de penalizare”, se mai arată în proiectul de lege.

Sursa: G4Media

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...