Grupul DIGI va închide definitiv rețeaua 3G până la jumătatea anului viitor, pe fondul extinderii 5G. Câți români folosesc noul spectru

Grupul DIGI va închide definitiv rețeaua 3G până la jumătatea anului viitor, pe fondul extinderii 5G. Câți români folosesc noul spectru
Publicat: 19/12/2022, 16:54

Conducerea Grupului DIGI | RCS & RDS a anunțat, luni, că va renunța la întreaga rețea 3G până la jumătatea lui 2023, numărul abonaților care foloseau acest spectru fiind foarte mic, de câteva mii, raportat la cele 8,7 de milioane de abonați ai serviciilor de telefonie mobilă, la nivel de grup. Astfel, pentru acești clienți, compania a oferit pachete promoționale astfel încât clienți să își poată actualiza telefoanele în rețele 4G sau 5G, a explicat Valentin Popoviciu, vicepreședinte al Grupului DIGI. Potrivit declarațiilor sale, compania menține rețeaua 2G pentru cei care nu intenționează să folosească rețelele noi.

Spectrul 5G înseamnă, în principiu, o schimbare tehnologică și, probabil, în următorii cinci, șase ani, va deveni predominant, a transmis, luni, conducerea Grupului DIGI, în cadrul unei întâlniri cu presa. Dacă în 2019, când DIGI a lansat serviciile comerciale 5G, erau doar aproximativ 10 tipuri de telefoane care puteau folosi această tehnologie, iar în prezent sunt în jur de 900. „Acum e momentul în care vom vedea o schimbare”, a explicat Valentin Popoviciu. „3G va fi închis probabil în totalitate până la jumătatea anului următor”, a precizat vicepreședinte al Grupului DIGI.

Grupul DIGI a ajuns la peste 20 de milioane de clienți, respectiv unități generatoare de venit, dintre care8,7 milioane de abonați pentru serviciile de telefonie mobilă, potrivit lui Serghei Bulgac, CEO al Grupului DIGI, 5,4 milioane, pentru servicii de televiziune, 4,8, internet fix și 1,2 milioane, telefonie fixă. În perioada ian-septembrie, DIGI a avut venituri de 1.162 de milioane de euro, în creștere cu 20% față de primele nouă luni ale anului următor.

„Noi nu am crescut prețurile în 2022, cu siguranță nu o să le creștem în ultimele două săptămâni și o să încercăm să le menținem cât mai atractive și accesibile cât mai mult timp”, a precizat Serghei Bulgac.

Evoluția 5G în România

Conform unui studiu recent, realizat de Ericsson ConsumerLab. 2% dintre consumatorii de servicii mobile din România utilizează 5G, iar trei din zece utilizatori de smartphone-uri din România (31%) intenţionează să se aboneze la servicii 5G în următorul an

Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), prima versiune comercială a 5G a fost lansată în România în mai 2019, în câteva localități, serviciile fiind disponibile în rețelele a trei operatori. La începutul anului 2021 acoperirea 5G era limitată la mari centre urbane (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara etc.) și la un număr redus de zone mediu și mic urbane ori rurale. În timp, serviciile 5G vor fi disponibile în tot mai multe localități.

În 2022, rețelele din România utilizau 805 MHz de spectru radio pentru furnizarea serviciilor către utilizatori, din care 70 MHz după procedura de selecție ANCOM din noiembrie 2021. La procedura de selecție din noiembrie 2022 (cunoscută drept „licitația 5G”), ANCOM a alocat drepturi de utilizare (licențe) pentru 420 MHz: 110 MHz suplimentari din 2023, 50 MHz suplimentari din 2026, iar pentru 260 MHz utilizați în prezent urmează a fi emise licențe noi începând cu 2026. Astfel, rețelele din România pot utiliza un total de 915 MHz spectru radio începând cu ianuarie 2023, respectiv 965 MHz începând cu ianuarie 2026.

Pentru cei 70 MHz alocați la procedura din noiembrie 2021, operatorii au plătit 43,4 milioane euro. Pentru cei 420 MHz alocați la „licitația 5G” din 2022, operatorii au de plată 432,6 milioane euro.

Primii bani ajung la bugetul statului în decembrie, respectiv 109 milioane de euro, iar ultima tranșă va fi în 2028, de 80 de milioane de euro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii