A murit Dr. Barbi, una dintre figurile marcante ale Pieței Universității. Este autorul Imnului Golanilor interpretat de Cristian Pațurcă

A murit Dr. Barbi, una dintre figurile marcante ale Pieței Universității. Este autorul Imnului Golanilor interpretat de Cristian Pațurcă
Petre Constantin, Dr. Barbi, a murit/Sursa FOTO: Vocea Românului
Publicat: 03/01/2023, 19:27
Petre Constantin, cunoscut în viața publică sub pseudonimul „Dr. Barbi”, cel care a compus printre altele Imnul Golanilor interpretat de Cristian Pațurcă în timpul fenomenului „Piața Universității”, a murit sâmbătă, 31 decembrie 2022, la vârsta de 76 de ani. 

Petre Constantin a fost o personalitate plurivalentă, participant activ la Revoluția din Decembrie 1989, militant al societății civile, unul dintre animatorii Pieței Universității, membru în Senatul Alianței Civice, prieten al Ligii Studenților și autor al versurilor unora dintre „Cântecele Golanilor”, fost cercetător la Institutul de Economie Mondială (începând din anul 1968), lector universitar și profesor asociat de Diplomație și Relații Internaționale la Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice și la Facultatea de Litere a Universității din București, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Tunisia (1999 – 2001), dar și apreciat artist plastic, discipol al Maestrului Corneliu Baba.

Petre Constantin s-a născut la 13 martie 1946 la București, a absolvit Academia de Studii Economice (1968) și a obţinut titlul de doctor în Economie, specialitatea Relații Economice Internaţionale (1982), sub coordonarea Acad. prof. dr. Costin Murgescu, fiind autorul a zeci de studii de specialitate și a câtorva sute de articole și eseuri politice.

Emil Constantinescu l-a numit în 1999 ambasador al României în Tunisia

Scriitorul și publicistul Stelian Țurlea în cronica sa la vernisajul, cu sute de invitaţi, al memorabilei Expoziții de pictură intitulată „Un autodidact cu magistru – Petre Constantin”, organizată în octombrie 2013 în holul Băncii Naţionale a României, consemna: „Pictorul e cunoscut doar în cercuri restrânse. Dar îndată ce-i aflăm biografia, ne dăm seama că e un personaj public, apreciat de multă lume. (…) Începe să picteze, ca hobby şi a făcut parte din cercul restrâns de elevi ai Maestrului Corneliu Baba. Pe holurile Institutului de Economie Mondială a deschis o expoziţie. Prima expoziţie personală într-un spaţiu public a avut loc în 1988, în holul Teatrului Foarte Mic, vernisată de Tudor Octavian.

În decembrie 1989 a fost printre cei strânşi la Baricadă, iar în primăvara lui 1990, s-a numărat printre membrii Balconului. A scris versuri pentru „Cântecele Golanilor”, a editat în regie proprie cinci discuri „Jos comunismul” şi albumul „Regele şi Patria”, în 1992. A făcut şi presă, cunoscut ca „Dr. Barbi”.

În 1999, preşedintele Emil Constantinescu l-a numit ambasador în Tunisia. A continuat, cu intermitenţe, să fie profesor la ASE şi, mai ales, a pictat mult. Expoziţia de la BNR e rodul muncii acestor ani.”

Citirea Stâlpilor a fost oficiată în zilele de luni, 2, și marți, 3 ianuarie 2023, orele 16:00, la Capela Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din București (Piața Muncii, B-dul Basarabia, nr. 3), unde sicriul cu corpul neînsuflețit a fost depus.

Slujba de înmormântare și înhumarea vor avea loc la Poiana Țapului (orașul Bușteni), miercuri, 4 ianuarie, începând cu orele 11:30.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a trăit Mahmud Eyvazov 152 de ani? „Secretul meu este munca”