Bogdan Aurescu acuză Kievul pe tema Legii minorităților: ”Conține în continuare anumite aspecte care trebuie să fie remediate sau clarificate”

Bogdan Aurescu acuză Kievul pe tema Legii minorităților: ”Conține în continuare anumite aspecte care trebuie să fie remediate sau clarificate”
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României | Foto - Profimedia Images
Publicat: 13/01/2023, 14:25

Partea ucraineană manifestă „deschidere pentru a găsi soluții”, dă asigurări ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, când vorbește despre drepturile minorităților din Ucraina. Oficialul român a declarat, la postul TVR Info, că cele două părți poartă consultări pentru a actualiza legea minităților din Ucraina.

„Noi ne-am exprimat nemulțumirea față de adoptarea accelerată, poate prea accelerată, a Legii privind minoritățile sau comunitățile naționale din Ucraina, în luna decembrie.

Am expus aceste nemulțumiri, aceste preocupări ale părții române în mod foarte clar și detaliat. Vă aduceți aminte că, în luna decembrie, am trimis o scrisoare argumentată cu lista tuturor acestor probleme pe care, de altfel, le-am expus și public, printr-un comunicat al Ministerului de Externe, atunci când am trimis această scrisoare.

Am arătat, în același timp, faptul că este necesară o consultare a Comisiei de la Veneția, că este necesară consultarea temeinică a comunității române din Ucraina, ceea ce noi am cerut în mod repetat și înainte de adoptarea acestei legi, pentru că subiectul a fost în discuția noastră de mai multă vreme.

Și, într-adevăr, în urma discuției telefonice pe care au avut-o cei doi președinți, pe 4 ianuarie, ieri am avut o discuție foarte bună cu omologul meu ucrainean.

Am expus din nou preocupările pe care partea română le-a avut și le are față de această lege care, trebuie spus aici, conține și aspecte de îmbunătățire față de versiuni anterioare ale proiectului de lege, pentru că noi am urmărit acest parcurs. Dar conține în continuare și anumite aspecte care trebuie să fie remediate, sau trebuie adăugate, sau trebuie să fie clarificate.

Și, atunci, după această discuție de prezentare a preocupărilor părții române, am convenit împreună să lansăm un proces de consultare, care să includă și discuții la nivel de experți, dar și o întâlnire, în perioada imediat următoare, între noi, între miniștrii de externe. Chiar și astăzi am discutat prin mesaje cu colegul meu ucrainean, pentru a pune în aplicare această decizie de a lansa acest proces de consultări.

Prin urmare, cred că este un semnal pozitiv faptul că avem deja un proces care este în desfășurare și sper ca, în perioada următoare, să avem și rezultate. Evident, le vom anunța”, a spus Bogdan Aurescu, la emisiunea Tema zilei de la TVR Info.

Jurnalista TVR Ramona Avramescu a avertizat în timpul interviului: „Au existat și voci care au reclamat o oarecare inadecvare, să zicem, a României în această chestiune, pe motiv că nu este momentul, e totuși un război în Ucraina, și că aceste solicitări ale minorității române și susținute de România ar fi cumva sau ar da apă la moară propagandei ruse, care exact pe astfel de narațiuni pedalează.”

Bogdan Aurescu: „Nu cred că se poate pune problema unei astfel de interpretări, mai ales având în vedere sprijinul total, necondiționat și extrem de cuprinzător, multidimensional, pe care România l-a acordat Ucrainei încă din prima zi a acestui război de agresiune injust, ilegal, nejustificat pe care Rusia l-a declanșat împotriva vecinului nostru.

Partea ucraineană apreciază în mod deosebit susținerea pe care România a acordat-o și o va acorda și în continuare. Și l-am asigurat și eu, iar domnul Președinte, în discuția cu Președintele Zelenski, a făcut același lucru, că România va continua să susțină acest efort al Ucrainei de a se împotrivi agresorului rus și de a câștiga acest război.

Deci nu se pune problema unei astfel de interpretări. Între parteneri, așa cum suntem noi, România și Ucraina, între care nu există în acest moment alte elemente deosebite care să afecteze negativ relația bilaterală, chiar dacă mai sunt dosare care mai necesită rezolvare, între doi parteneri care, în urma acestui an foarte complicat, au dobândit o încredere reciprocă mult mai mare decât înainte – și cred că acest an foarte complicat a contribuit și la creșterea încrederii între români și ucraineni, în general, între societatea românească și societatea ucraineană, mai ales prin efortul pe care, deosebit de empatic, cetățenii români l-au făcut primind în casele lor cetățenii ucraineni refugiați – eu nu cred că se pune problema în acest fel.

Dimpotrivă, între astfel de parteneri putem să ne expunem, în mod deschis, în mod direct, care sunt preocupările atunci când avem astfel de preocupări.

Și cred că acest dosar al garantării unor drepturi la nivel de standard european pentru românii din Ucraina este un dosar prioritar, care trebuie să fie soluționat și care este legitim din punct de vedere al preocupărilor părții române.

Dar o facem într-un mod cu totul și cu totul european. Pur și simplu, expunem pozițiile noastre către partea ucraineană, partea ucraineană, iată, manifestă deschidere pentru a găsi soluții, prin dialog, și sunt convins că, în acest proces, vom putea să găsim astfel de soluții”, a concluzionat Bogdan Aurescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mama Geta nu o suportă pe Daniela Iliescu? De necrezut ce a putut să spună...
Boala RARĂ cu care a fost diagnosticat Cristiano Ronaldo! A fost deja operat pe inimă
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
O româncă din Italia a fost găsită într-o râpă adâncă de 30 de metri, după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Vouchere de 200 DE EURO decise în România. Cine sunt cei care VOR PRIMI sumele
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Preşedintele Cehiei a suferit un accident. Care este starea de sănătate a liderului ceh
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) Ulei pentru cutie de viteze manuală: caracteristici de care să ții cont pentru ca...
×