Klaus Iohannis, vizită oficială în Azerbaidjan. Printre subiectele de pe agendă se numără și importurile de gaze

Klaus Iohannis, vizită oficială în Azerbaidjan. Printre subiectele de pe agendă se numără și importurile de gaze
Klaus Iohannis / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01/02/2023, 16:40

Președintele Klaus Iohannis se va afla, joi și vineri, într-o vizită oficială în Azerbaidjan, la invitația președintelui azer, Ilham Aliyev.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va deschide, alături de Președintele Republicii Azerbaidjan, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

„Vizita Președintelui Klaus Iohannis la Baku are loc în continuarea convorbirilor foarte bune avute cu Președintele Ilham Aliyev, la București, în data de 17 decembrie 2022, cu ocazia participării celor doi șefi de stat la ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Republica Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, în anul 2009, ambele state confirmând deschiderea și interesul pentru aprofundarea acestuia, precum și pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional.

În cadrul consultărilor politice de la Baku, cei doi Președinți vor discuta aprofundat despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, transporturi, comerț, investiții, digitalizare, agricultură, educație și cultură”, arată în comunicat.

Discuții despre cablul submarin dintre România și Azerbaidjan

În continuarea discuțiilor de la București, din luna decembrie 2022, va fi evaluat stadiul implementării proiectelor de interconectare regională precum cablul submarin de transport pentru energie electrică și va fi abordată inițierea de proiecte similare în domeniul digital. Un alt subiect de discuții vizează extinderea cooperării privind inițiativele strategice între Europa și Asia Centrală, folosind rolul de punți de legătură al României și al Republicii Azerbaidjan.

Cu prilejul participării la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, Președintele Klaus Iohannis va exprima solidaritatea și angajamentul țării noastre pentru asigurarea securității energetice europene prin extinderea cooperării cu partenerii din regiune și diversificarea surselor și rutelor de transport pentru resursele energetice.

Președinta Comisiei Europene salută inițiativa Transgaz și a omologilor din Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea UE cu Azerbaidjan

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, într-o scrisoare primită marți de conducerea Transgaz, că salută inițiativa operatorilor naționali de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea Uniunii Europene cu Azerbaidjan, inițiativă anunțată în octombrie anul trecut. În scrisoarea transmisă conducerii celor patru entități, consultată de Gândul, șefa Executivului comunitar a apreciat oferta transmisă și a indicat cadrul instituțional pentru aprofundarea discuțiilor.

Ursula von der Leyen a răspuns, în documentul primit marți de conducerea Transgaz, la scrisoarea prin care operatorii de transport al gazelor naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au detaliat inițiativa pentru transportul gazelor naturale prin rețelele integrate de transport al gazelor.

Mai concret, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream au propus acțiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan prin transportul de cantități suplimentare de gaze naturale prin rețelele lor existente, conform anunțului Transgaz din octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna