EXCLUSIV | Președinta Comisiei Europene salută inițiativa Transgaz și a omologilor din Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea UE cu Azerbaidjan. Scrisoarea Ursulei von der Leyen

EXCLUSIV | Președinta Comisiei Europene salută inițiativa Transgaz și a omologilor din Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea UE cu Azerbaidjan. Scrisoarea Ursulei von der Leyen
Publicat: 31/01/2023, 15:09
Actualizat: 31/01/2023, 15:26

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, într-o scrisoare primită marți de conducerea Transgaz, că salută inițiativa operatorilor naționali de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea Uniunii Europene cu Azerbaidjan, inițiativă anunțată în octombrie anul trecut. În scrisoarea transmisă conducerii celor patru entități, consultată de Gândul, șefa Executivului comunitar a apreciat oferta transmisă și a indicat cadrul instituțional pentru aprofundarea discuțiilor.

Ursula von der Leyen a răspuns, în documentul primit marți de conducerea Transgaz, la scrisoarea prin care operatorii de transport al gazelor naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au detaliat inițiativa pentru transportul gazelor naturale prin rețelele integrate de transport al gazelor.

Mai concret, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream au propus acțiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan prin transportul de cantități suplimentare de gaze naturale prin rețelele lor existente, conform anunțului Transgaz din octombrie.

„Oferta dvs. și dorința de a ajuta sunt foarte binevenite”

Inițiativa operatorilor de transport de gaze are la bază cadrul stabilit prin acordul de cooperare strategică UE-Azerbaidjan, semnat la 18 iulie 2022.

„Vă mulțumesc pentru scrisoarea dvs. prin care ați oferit infrastructura existentă și planificată pentru importuri suplimentare de gaz din Azerbaidjan în Europa, în special în Europa Central – Estică. Oferta dvs și dorința de a ajuta sunt foarte binevenite”, a transmis Ursula von der Leyen, apreciind importanța strategică a Memorandului de înțelegere dinte UE și Republica Azerbaidjan, care va contribui șa diversificarea în continuare a aprovizionării cu gaze naturale a Europei, în conformitate cu obiectivele de decarbonizare pe termen lung ale UE.

„Europa Central – Estică și Sud Estică se numără printre cele mai dependente regiuni din Europa în ceea ce privește importurile de gaze din Rusia. Deși diversificarea aprovizionării, a rutelor și a surselor s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, datorită politicii UE în materie de infrastructură, a realizării proiectelor de interes comun în cadrul TEN-E și, în unele cazuri, sprijinul financiar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei și al altor instrumente, astfel cum se specifică în planul RepowerEU, sunt necesare eforturi suplimentare”, a transmis șefa CE, conform scrisorii primită de conducerea Transgaz, FGSZ Ltd, Bulgartransgaz EAD și eustream a.s..

Ursula von der Leyne a precizat că Grupul la nivel înalt pentru conectivitate energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CEESEC) este forumul perfect pentru a discuta nevoile suplimentare de infrastructură și a încurajat cei patru operatori național de transport să îl folosească pentru a detalia rolul și potențialul infrastructurii existente în cele patru state pentru a pune în aplicare obiectivele asumate.

„Vă încurajez, de asemenea, să contactați direct Directoratul General pentru Energie pentru a discuta pentru contribuția dumneavoastră potențială la livrarea de cantități suplimentare de gaz din Azerbaidjan către UE”, a conchis președinta CE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BOMBĂ! Cuplu nou la Survivor? Declarațiile devoalează situația reală dintre concurenți
FOTO. Actrița a promis că se dezbracă de tot dacă se întâmplă asta! Cum arată...
Șoșoacă vrea ca România să invadeze Ucraina. A depus un proiect de lege pentru anexarea...
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20...
Steliano Filip a divorțat pentru că soția nu a vrut să treacă la religia penticostală...
O Dacie mai rară decât un Ferrari? ESTE POSIBIL! Cât costă ce mai rară Dacie...
EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta...
BANCUL ZILEI. Bulă, șofer de taxi, sărută o calugăriță pe care o ia la ocazie:...
Donald Trump, primul fost preşedinte american care ar putea fi pus sub acuzare/ Starletă porno:...
Alina Sorescu, distrusă de sentința judecătorilor. Declarații tulburătoare | EXCLUSIV
O civilizație ASCUNSĂ, găsită din GREȘEALĂ chiar în Marea N...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația nopții despre Ion ILIESCU! Anunț șocant despre fostul președinte al României
AVERTISMENTUL care DĂ FIORI. OMENIREA, în MARE PERICOL, atrage atenția ONU
Fetiță de 8 luni, botezată cu apă cu dezinfectant. Nașul a simțit o arsură pe...