EXCLUSIV | Președinta Comisiei Europene salută inițiativa Transgaz și a omologilor din Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea UE cu Azerbaidjan. Scrisoarea Ursulei von der Leyen

EXCLUSIV | Președinta Comisiei Europene salută inițiativa Transgaz și a omologilor din Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea UE cu Azerbaidjan. Scrisoarea Ursulei von der Leyen
Publicat: 31/01/2023, 15:09
Actualizat: 31/01/2023, 15:26

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, într-o scrisoare primită marți de conducerea Transgaz, că salută inițiativa operatorilor naționali de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea Uniunii Europene cu Azerbaidjan, inițiativă anunțată în octombrie anul trecut. În scrisoarea transmisă conducerii celor patru entități, consultată de Gândul, șefa Executivului comunitar a apreciat oferta transmisă și a indicat cadrul instituțional pentru aprofundarea discuțiilor.

Ursula von der Leyen a răspuns, în documentul primit marți de conducerea Transgaz, la scrisoarea prin care operatorii de transport al gazelor naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au detaliat inițiativa pentru transportul gazelor naturale prin rețelele integrate de transport al gazelor.

Mai concret, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream au propus acțiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan prin transportul de cantități suplimentare de gaze naturale prin rețelele lor existente, conform anunțului Transgaz din octombrie.

„Oferta dvs. și dorința de a ajuta sunt foarte binevenite”

Inițiativa operatorilor de transport de gaze are la bază cadrul stabilit prin acordul de cooperare strategică UE-Azerbaidjan, semnat la 18 iulie 2022.

„Vă mulțumesc pentru scrisoarea dvs. prin care ați oferit infrastructura existentă și planificată pentru importuri suplimentare de gaz din Azerbaidjan în Europa, în special în Europa Central – Estică. Oferta dvs și dorința de a ajuta sunt foarte binevenite”, a transmis Ursula von der Leyen, apreciind importanța strategică a Memorandului de înțelegere dinte UE și Republica Azerbaidjan, care va contribui șa diversificarea în continuare a aprovizionării cu gaze naturale a Europei, în conformitate cu obiectivele de decarbonizare pe termen lung ale UE.

„Europa Central – Estică și Sud Estică se numără printre cele mai dependente regiuni din Europa în ceea ce privește importurile de gaze din Rusia. Deși diversificarea aprovizionării, a rutelor și a surselor s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, datorită politicii UE în materie de infrastructură, a realizării proiectelor de interes comun în cadrul TEN-E și, în unele cazuri, sprijinul financiar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei și al altor instrumente, astfel cum se specifică în planul RepowerEU, sunt necesare eforturi suplimentare”, a transmis șefa CE, conform scrisorii primită de conducerea Transgaz, FGSZ Ltd, Bulgartransgaz EAD și eustream a.s..

Ursula von der Leyne a precizat că Grupul la nivel înalt pentru conectivitate energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CEESEC) este forumul perfect pentru a discuta nevoile suplimentare de infrastructură și a încurajat cei patru operatori național de transport să îl folosească pentru a detalia rolul și potențialul infrastructurii existente în cele patru state pentru a pune în aplicare obiectivele asumate.

„Vă încurajez, de asemenea, să contactați direct Directoratul General pentru Energie pentru a discuta pentru contribuția dumneavoastră potențială la livrarea de cantități suplimentare de gaz din Azerbaidjan către UE”, a conchis președinta CE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României