Prima pagină » Știri » Femeile din Afganistan NU AU DREPTUL la educație! Doar bărbații au revenit luni în băncile universităților

Femeile din Afganistan NU AU DREPTUL la educație! Doar bărbații au revenit luni în băncile universităților

Femeile din Afganistan NU AU DREPTUL la educație! Doar bărbații au revenit luni în băncile universităților

Anunțul făcut de talibani la data de 20 decembrie prin care li s-a interzis femeilor accesul în universități reprezintă o nouă încălcare a obligațiilor internaționale și totodată, constituie o discriminare instituționalizată și sistematică împotriva femeilor. Cu toate astea, doar bărbații au revenit la cursuri, luni, în universitățile afgane.

Interzicerea accesului în universitate este una dintre numeroasele restricţii ale drepturilor femeilor impuse de către talibani după revenirea lor la putere, în august 2021.

Acum, bărbaţii au revenit la cursuri, luni, în universităţi afgane, redeschise după o îndelungată închidere, pe timpul iernii, însă femeile, spre marea lor nemulţumire, nu sunt în continuare autorizate să studieze de către regimul taliban, relatează AFP.

Interzicerea a a provocat un val de condamnări în întreaga lume, inclusiv în ţări musulmane.

„Am inima sfâşiată să-i văd pe băieţi ducându-se la universitate, în timp ce noi rămânem acasă”, declară AFP Rahela, în vârstă de 22 de ani, din provincia Ghor.

„Aceasta este o discriminare sexuală totală a fetelor, pentru că islamul ne permite să ne continuăm studiile superioare şi să facem parte din societate”, mai spune tânăra.

La sfârşitul lui 2020, ministrul Învătăţântului Superior a anunţat că univesităţile le sunt închise femeilor, pe motiv că studentele nu respectă codul vestimentar în vigoare – care le obligă să poarte vălul integral, care să le acopere în întregime corpul şi faţa – şi că nu sunt însoţite de către un ”mahram”, un însoţitor bărbat adult din familia lor.

Instituţiile universitare au adoptat însă noi reguli după revenirea la putere a talibanilor, menită să separe fetele de băieţi în timpul cursurilor.

Femeile erau autorizate, astfel, să asiste la cursuri susţinute numai de profesoare sau de bărbaţi în vârstă.

„Doare să vezi că mii de fete sunt private de educaţie în zilele noastre”, declară un student la informatică, la Universitatea din Herat (vest), Haseeb Habibzadah.

„Încercăm să rezolvăm această problemă discutând cu profesorii şi alţi studenţi, să existe un mijloc prin care băieţii şi fetele să poată studia şi progresa împreună”, declară el.

Un student inginer la prestigioasa Universitate din Kabul, Ejatullah Nejati este de părere că educaţia este un drept fundamental al femeilor.

„Chiar dacă ele asistă la cursuri în alte zile (decât băieţii), asta nu este o problemă. Ele au dreptul să fie educate, iar acest drept ar trebui să le fie acordat”, a mai spus studentul.

Mai mulţi oficiali talibani spun că interzicerea de a studia impusă fetelor este doar temporară, însă nu au prezentat un calendar în care să se precizeze când va fi ridicată.

Şcolile din ciclul secundar le sunt închise fetelor de un an şi jumătate.

Autorităţile au prezentat numeroase scuze pentru a justifica această închidere, argumentând că nu există suficienţi profesori sau bani sau că şcolile vor fi redeschise după ce va fi elaborat un program islamic de învăţământ.

Femeile nu au dreptul să călătorească fără să fie însoțite de un bărbat

În realitate, unii oficiali talibani recunosc că liderul suprem al mişcării, Hibatullah Akhundzada, şi clerici ultraconservatori care-l consiliază rămân profund sceptici faţă de educaţia modernă.

Intezicerea de a studia a fost un şoc pentru afgane care, cu mai puţin de trei luni mai înainte au dat examene de admitere la universitate.

În ciuda promisiunilor de a fi mai flexibili, talibanii au revenit la o interpretare rigoristă a islamului, care le-a marcat primul regim (1996-2001) şi şi-au multiplicat măsurile represive impuse femeilor.

Femeile au fost excluse din numeroase locuri de muncă publice sau sunt plătite mizerabil pentru a rămâne acasă.

De asemenea, nu au dreptul să călătorească fără să fie însoţite de către o rudă bărbat şi sunt obligate să se acopere în întregime atunci când ies din casă.

În noiembrie, talibanii le-au interzis intrarea în parcuri, săli de sport şi băi publice.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres denunţa, în ianuarie, în Consiliul de Securitate al ONU, ”atacuri sistematice fără precedent ale femeilor şi fetelor” afgane, care creează un ”apartheid bazat pe gen”.

Comunitatea internaţională a legat recunoaşterea regimului taliban şi acordarea de ajutoare umanitare şi financiare, de care Afganistanul are o nevoie absolută – de respectarea de către talibani a drepturilor omului şi mai ales de respectarea drepturilor femeilor de a fi educate şi de a munci, potrivit Euro.day.fr.

Citește și

Mediafax
Caz șocant! Bebeluș de 4 luni testat pozitiv la cocaină. Părinții au fost puși sub acuzare
Digi24
Tragedia ascunsă a „supraviețuitorilor miraculoși”: Au sfidat moartea, dar nu au fost pregătiți pentru ce i-a așteptat după dezastru
Cancan.ro
Ți se rupe sufletul! Ce scrie în necrologul lui Felix Baumgartner: s-a aflat acum ce fel de om a fost
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
Joburile în care românii simpli câștigă cât un director la stat: „Cel mai bine plătit ia 11.000 de euro pe lună, iar cel mai prost 6.000”
Mediafax
HOROSCOP 21 iulie. Zi de cotitură pentru Raci și revelații pentru toți nativii
Click
Ce adoră chef Sorin Bontea să consume vara: „Prima oară am mâncat în Egipt”. Florin Dumitrescu îi împărtășește gusturile culinare
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Cristian Diaconescu: Există o invitație a lui Donald Trump adresată lui Nicușor Dan. Trebuie să concretizăm rapid această bilaterală
Cancan.ro
Ce neregulă ar fi avut parapanta lui Felix Baumgartner. Un martor a văzut tot: O astfel de cădere nu poate fi datorată decât unei probleme tehnice
Ce se întâmplă doctore
Vrei mai mulți bani? Lucruri care atrag bogăția în viața ta. Ce să porți în permanență
observatornews.ro
Filmul atacului sângeros din clubul din Buzău. Un fiu de interlop, mărul discordiei dintre cele două rivale
StirileKanalD
Urmărire ca în filme la Giurgiu! Un bărbat a furat o ambulanță din curtea spitalului și a fugit cu ea. A fost oprit cu focuri de armă
KanalD
Un avion Delta Airlines a luat foc după decolare. Piloții au aterizat de urgență pe Aeroportul din Los Angeles
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Există viteză maximă legală pe care o poţi atinge în marşarier? Reguli impuse de noul Cod Rutier 2025
Descopera.ro
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Evz.ro
Rețeta tradițională de tzatziki. Sosul, cremos și răcoritor
A1
Cea mai sexy prințesă a Europei. În ce ipostază seducătoare a pozat Maria-Olympia a Greciei
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Familia lui Felix Baumgartner a anunțat când și unde va avea loc înmormântarea. Ce au transmis apropiații. „Ne dorim ca în aceste momente să ne putem lua rămas bun în liniște.”
RadioImpuls
Locul în care va fi înmormântat Felix Baumgartner i-a facut pe toți să plângă. Hotărârea luată de familie îți frânge sufletul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
Ziua în care a ars una dintre cele şapte minuni ale lumii