Biden a semnat un proiect de lege pentru declasificarea informațiilor privind originea COVID-19, inclusiv legăturile cu un laborator chinezesc

Biden a semnat un proiect de lege pentru declasificarea informațiilor privind originea COVID-19, inclusiv legăturile cu un laborator chinezesc
Joe Biden/Sursa FOTO: Captură Twitter
Publicat: 21/03/2023, 11:18

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat luni un proiect de lege adoptat în unanimitate de Congres, care prevede ca guvernul federal să declasifice anumite informații de informații privind originea COVID-19.

„Împărtășesc obiectivul Congresului de a face publice cât mai multe informații cu putință despre originea Coronavirusului bolii 2019 (COVID-19)”, a declarat Biden într-o declarație publicată luni de Casa Albă.

În declarația sa, președintele a precizat că în 2021 a ordonat Comunității serviciilor de informații să „folosească toate instrumentele de care dispune” pentru a afla de unde provine virusul care a declanșat pandemia globală și a spus că această activitate este „în curs de desfășurare”.

Camera Reprezentanților a aprobat în unanimitate proiectul de lege privind originea COVID la 10 martie, după ce Senatul a adoptat măsura fără opoziție cu o săptămână înainte.

Biden a adăugat că își propune să facă publice „cât mai multe dintre aceste informații”, inclusiv „legăturile potențiale” cu un laborator de cercetare chinezesc sumbru.

„Trebuie să ajungem la originea COVID-19”

„Trebuie să ajungem la originea COVID-19 pentru a ne asigura că putem preveni mai bine viitoarele pandemii. Administrația mea va continua să analizeze toate informațiile clasificate referitoare la originile COVID-19, inclusiv potențialele legături cu Institutul de Virologie din Wuhan”, a declarat Biden.

„În punerea în aplicare a acestei legislații, administrația mea va declasifica și va împărtăși cât mai multe dintre aceste informații, în conformitate cu autoritatea mea constituțională de a mă proteja împotriva divulgării de informații care ar dăuna securității naționale”, a conchis declarația președintelui.

Mai multe agenții și rapoarte au atribuit originea virusului Institutului de Virusologie Wuhan din China.

Anul trecut, republicanii din Comisia pentru Sănătate, Educație, Muncă și Pensii a Senatului au concluzionat că cel mai probabil virusul s-a scurs de la Institutul de Virologie Wuhan din China, iar parlamentarii republicani care au investigat originea virusului au constatat lipsa de dovezi care să susțină teoria conform căreia COVID-19 a fost transmis de la animale la oameni.

Teoria lor a fost susținută de Departamentul pentru Energie, care ar fi evaluat cu „încredere scăzută” că virusul s-a scurs probabil dintr-un laborator chinezesc.

FBI susține, de asemenea, așa-numita „teorie a scurgerii din laborator”.

Așa-numita „teorie a scurgerilor din laborator” este susținută de mai multe agenții guvernamentale și de mulți parlamentari republicani.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat luna trecută pentru Fox News că „de ceva timp” biroul „a evaluat că originile pandemiei sunt cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan”.

„Guvernul chinez a făcut tot posibilul să încerce să zădărnicească și să obstrucționeze munca de aici, munca pe care o facem noi, munca pe care o face guvernul nostru american și partenerii străini apropiați, iar acest lucru este nefericit pentru toată lumea”, a adăugat Wray, potrivit Reuters.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media