Sute de copii grav bolnavi au o șansă la operații complexe în străinătate. Cătălin Cîrstoveanu: „Suntem depășiți de situație de multe ori” |VIDEO-FOTO

Publicat: 28/03/2023, 21:52

Medeea, Patric, Grecia și Matei sunt patru mici pacienți care au avut șansa să meargă în străinătate pentru intervenții complexe pe care nu le-au putut face în România. Nu erau locuri. Astfel, micuții cu vârste de la o lună și jumătate la șase ani au ajuns să fie incluși printre cei 400 de copii care au beneficiat de tratamente în străinătate, după ce au fost ajutați de Asociația Blondie.

Zborurile medicale sunt soluția găsită de Asociația Blondie pentru a ajuta pacienții cu afecțiuni grave, majoritatea copii, care, deși pot apela la tratament în străinătate, decontat de stat, ei nu pot plăti și transportul, care nu este gratuit. Pentru că un zbor medical costă între 20.000 și 30.000 de euro, dar poate ajunge și la 50.000 de euro, mulți bolnavi își riscă viața pe curse de linie. Cu atât mai mult când pandemia de COVID-19 a blocat cursele, iar pacienții români nu se puteau întoarce de la intervenții în străinătate, a prins contur și s-a extins soluția propusă de Asociația Blondie și la curse dinspre România.

Cu zborul Tarom organizat marți, Asociația Bondie a transportat la Milano doi pacienți care au nevoie de intervenție – Patric, de două luni, și Medeea, o fetiță energică de șase ani, care va fi supusă analizelor de rigoare și operată în 3 aprilie.

Acum trei ani, am crezut că va exista un singur zbor, pentru că era 27 martie 2020, abia începuse pandemia, și pentru prima dată am realizat, nu numai noi, ce înseamnă lipsa transportului și ce înseamnă transportul atunci când vorbim despre copii foarte bolnavi. Era vorba despre copii plecați la operații la Milano, în toată Europa și care nu au mai avut cu ce să se întoarcă acasă. Atunci, a fost un băiețel care trebuia să se întoarcă în țară, intubat și ventilat, pentru care ni s-a cerut ajutorul prima dată. Deși nimic din ce făceam până atunci nu ne pregătise pentru asta, ne-a ieșit”, a spus Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie, în cadrul conferinței de presă organizate la bordul aeronavei speciale Tarom pe ruta București – Milano.

„Toți au o șansă la noi”

Cei doi mici pacienți au fost în permanență monitorizați de medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-născuți de la Spitalul de Copii ”Marie Curie” din București.

„Tot ce nu puteam face aici, în timp util, în România, încercăm să dăm șansă oricui în altă parte. Și avem oameni generoși, cu suflet mare, care fac ce nu oricine ar putea să facă. O să-i vedeți, o să vină după noi în avion, o să ia copilul de aici, o să aducă altul care e intubat, ca să continuăm tratamentul în țară, ca să nu ocupăm locurile, pentru că sunt și ei răspunzători pentru țara lor, chiar dacă spunem că avem și noi unu, doi, trei”, a explicat medicul Cătălin Cîrstoveanu, la bordul ambulanței aeriene ad-hoc.

Medicul a apreciat ajutorul venit de la Asociația Blondie și Tarom – care oferă discounturi semnificative și pe avioane mari, pentru a face față provocărilor în cazuri complexe, unde este nevoie de o expertiză vastă.

”Din nefericire, România face puțin în zona asta de chirurgie cardiacă, ar trebui să facă mai mult și, în timp ce noi facem atât – săptămâna asta se operează, dar uneori nu știm -, să operăm ceea ce avem în astfel de operații, cazuri complicate, în centre cu experiență de 30 – 40 de ani. Noi avem 10 ani, facem destul de multe lucruri, în momentul acesta, la secția noastră, la «Marie Curie». Avem 14 sau 15 copii operați pe inimă, nou-născuți, care au devenit sugari.

Deci ne facem treaba și acasă, dar suntem depășiți de situație de multe ori și dăm șansă oricui, că sunt de la Iași, de la București, că părinții lor au bani sau nu, că sunt de o religie sau alta, toți au o șansă la noi”, a subliniat șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-născuți de la Spitalul ”Marie Curie”.

Cu zborul de întoarcere au venit Grecia, care s-a născut de nici două luni și a fost operată la Milano, iar acum este transferată la Spitalul ”Marie Curie”, și Matei, de 6 ani, care a fost declarat vindecat, după operația din Milano.

Asociația Blondie a organizat, de la începutul pandemiei, 144 de zboruri medicale, în regim de ambulanță aeriană. Zborul de marți a marcat cea de-a treia aniversare, la care au participat zeci de ziariști.

În cifre, aceasta înseamnă:

  • 400 de copii transportați la 29 de clinici, în 16 țări;
  • cel mai mic pacient avea 3 zile la momentul transportului;
  • 80% dintre pacienții transportați nu împliniseră un an;
  • peste 70% dintre avioanele folosite în regim de ambulanță aeriană aparțin Tarom, partener din primul an;
  • avioanele au parcurs peste 420.000 de kilometri, mai mult decât distanța de la Pământ la Lună;
  • aeronavele au înconjurat Pământul de zece ori;
  • Asociația a transportat 1.000 de copii orfani din Ucraina.

Asociația Blondie a plătit peste 3,5 milioane de euro pentru zborurile din ultimii ani. Obiectivul organizației caritabile este să poată achiziționa un avion, care să fie folosit ca ambulanță aeriană, pentru care are nevoie să strângă 1,5 milioane de euro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. David Popovici și-a cumpărat „bestie” decapotabilă de peste 200.000 de euro! Băiatul modest a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Putin, palat de 1 miliard. Imagini uluitoare din casa dictatorului
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani