UE a venit cu un nou sprijin financiar pentru Ucraina. Comisia Europeană a plătit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare

UE a venit cu un nou sprijin financiar pentru Ucraina. Comisia Europeană a plătit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 20/05/2022, 18:28
Actualizat: 20/05/2022, 18:56

Comisia Europeană a anunțat că a plătit vineri o nouă transă de 600 de milioane de euro Ucrainei, sub formă de asistență macrofinanciară. Potrivit oficialilor europeni, acest sprijin financiar de urgență ajută Ucraina să facă față mai ușor deficitului său acut de finanțare pentru nevoile umanitare și de apărare excepționale, în urma invaziei Rusiei.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, prima tranșă, de 600 milioane de euro, a fost plătită în două etape, la 11 și 18 martie, ca parte a operațiunii de asistență macrofinanciară de urgență. Plata s-a efectuat în urma unei evaluări a progreselor înregistrate de autorități în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor de politică structurală convenite în memorandumul de înțelegere.

„Comisia a concluzionat că, în general, autoritățile au luat măsuri în vederea îndeplinirii condiționalității convenite. Cu toate acestea, circumstanțele actuale ale războiului constituie un eveniment de forță majoră care împiedică finalizarea efectivă a măsurilor de politică structurală. Ca răspuns excepțional la nevoile acute de finanțare ale Ucrainei și întrucât condiționalitatea nu poate fi îndeplinită, în acest stadiu, din motive de forță majoră, Comisia a decis să procedeze de urgență la plata celei de a doua tranșe”, precizează documentul trimis de Comisia Europeană.

De asemenea, Comisia Europeană a precizat că, odată cu izbucnirea războiului, UE a acordat în mod constant ajutor financiar Ucrainei, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de euro, precizează Digi24.

„De la începutul agresiunii ruse, UE și-a intensificat în mod semnificativ sprijinul, mobilizând aproximativ 4,1 miliarde de euro pentru a sprijini reziliența economică, socială și financiară globală ale Ucrainei.

La 18 mai, Comisia a prezentat planuri sub forma unei comunicări privind răspunsul imediat al UE la problema deficitului de finanțare al Ucrainei, precum și cadrul pentru reconstrucție pe termen mai lung, intenționând să propună acordarea, în 2022, a unei asistențe macrofinanciare suplimentare Ucrainei sub formă de împrumuturi în valoare de până la 9 miliarde de euro”, potrivit comunicatului de presă trimis de Comisia Europeană.