Mesajul Ministerului FAMILIEI referitor la legea prevenirii separării copilului de familie. Proiectul a generat proteste

Mesajul Ministerului FAMILIEI referitor la legea prevenirii separării copilului de familie. Proiectul a generat proteste
Publicat: 10/05/2023, 18:14
Actualizat: 10/05/2023, 18:25

În contextul protestelor din ultima perioadă în ceea ce privește propunerea legislativă referitoare la prevenirea separării copilului de familie, Ministerul Familiei vine cu o serie de precizări, prin intermediul unui comunicat.

Instituția informează că, la 31.12.2023, în sistemul de protecție socială se aflau peste 42.000 de copii, cei mai mulți dintre ei (circa 30.400 de copii) beneficiind de servicii de tip familial (la asistenți maternali, rude sau familii), iar circa 11.600 de copii fiind în sistemul rezidențial public sau privat.

Județele cu mulți copii în sistem: Iași (3.084), Vaslui (2.389), București (2.036), Constanța (2.001) și Timiș (1.573). Județele cu cei mai puțin copii în sistem: Ialomița (466), Mehedinți (449) și Gorj (441).

„Ideea de bază a legii, în jurul căreia au fost gândite toate măsurile și stabilite toate mecanismele de acțiune și de intervenție folosite de autorități este păstrarea copiilor în familiile lor, alături de părinți. Toate etapele care vizează prevenirea separării copilului de familie sunt gândite pentru a identifica acele soluții de sprijin pentru familiile aflate în dificultate să-și poată ține în continuare copiii acasă, fără să-i priveze de lucrurile de strictă necesitate de care au nevoie și de serviciile esențiale pentru dezvoltarea lor (școală, asistență medicală), astfel încât să nu ajungă în punctul în care să ceară stabilirea unei măsuri de protecție din partea statului pentru copii.

Scopul este să avem copii sănătoși, educați, care pornesc în viață cu șanse egale și au parte (cel puțin) de condițiile minime obligatorii unei dezvoltări adecvate. Iar acești copii să crească în familiile lor! O dezvoltare adecvată înseamnă un copil care are parte obligatoriu de câteva lucruri de bază: are ce mânca și nu merge niciodată la culcare flămând, are întotdeauna îmbrăcăminte adecvată, merge la școală, este înscris la un medic de familie care îl monitorizează, acolo unde este cazul, pentru afecțiuni de care suferă și îi administrează tratamentul potrivit și se asigură, printre altele, că are acces inclusiv la vaccinurile din schema națională de imunizare, recomandate de medici tuturor celorlalți copii”, transmite instituția.

În ceea ce privește proiectul de lege, miercuri, în Camera Deputaților, au fost adoptate unele amendamente, după cum informează Ministerul Familiei.

Redăm mai jos mesajul transmis de instituție cu privire la amendamentele adoptate în Parlament, dar și explicațiile Ministerului, așa cum au fost ele transmise:

Art.5 alin.(3) lit.a) şi b)

  1. a) are unul sau mai mulţi membri care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie;
  2. b) are unul sau mai mulţi copii nevaccinaţi cu schema din programul Național de Imunizări;

Art. 5 alin. (3) Lit.a) şi b) se elimină.

  • Au fost eliminate din proiectul legii articolele care făceau referire la „situația socială și mediul nepotrivit creșterii și educării copilului, care exercită influențe negative asupra copilului” și la „nivelul de educație scăzut al membrilor familiei”.
  • Mesajele manipulatoare spuneau că vor fi luați din familii copiii în cazul în care părinții nu au un nivel de educație ridicat.

Art.21, alin.(2) se reformulează astfel:

(2) Finanţarea centrelor de zi licenţiate, destinate prevenirii separării copilului de familie, organizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, se asigură de la bugetul de stat, în condiţiile prevăzute la alin.(1) lit. a), în proporţie de 50% din necesarul de fonduri stabilit în baza numărului de copii înregistraţi în Observatorul local al copilului şi a standardului de cost pentru serviciile sociale, aprobate prin hotărâre a Guvernului.

  1. Amendamente admise în ședința de plen a Camerei Deputaților, propuse de deputatul PSD Adrian Solomon:

Art. 4. – (1) Copilul este considerat în risc de separare de familie, dacă familia care se ocupă cu creşterea şi îngrijirea lui se confruntă cu una sau multe dintre următoarele situaţii:

  1. b) situația socială și mediul nepotrivit creșterii și educării copilului, care exercită influențe negative asupra copilului;
  2. d) nivelul de educaţie scăzut al membrilor familiei;

La art.4 alin.(1), lit.b) şi d) se elimină.

Rezumat:

  • Au fost eliminate din proiectul legii articolele care făceau referire la „situația socială și mediul nepotrivit creșterii și educării copilului, care exercită influențe negative asupra copilului” și la „nivelul de educație scăzut al membrilor familiei”.
  • Mesajele manipulatoare spuneau că vor fi luați din familii copiii în cazul în care părinții nu au un nivel de educație ridicat.

Art.5 alin.(3) Pentru prevenirea separării copilului de familie serviciul public de asistență socială are obligația de a sprijini familia care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil care poate fi în risc de separare, dacă familia, în funcție de starea de sănătate a acesteia, se află în una dintre următoarele situaţii de vulnerabilitate: a) are unul sau mai mulţi membri care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie; b) are unul sau mai mulţi copii nevaccinaţi cu schema din programul Național de Imunizări; c) are unul sau mai mulţi copii polispitalizaţi; d) are unul sau mai mulţi membri cu boli cronice şi/sau transmisibile.

La art.5, alin.(3) se reformulează după cum urmează:

„(3) Pentru prevenirea separării copilului de familie, serviciul public de asistență socială are obligația de a sprijini familia care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil care poate fi în risc de separare, dacă familia, în funcție de starea de sănătate a acesteia, se află în situaţia de vulnerabilitate având unul sau mai mulţi copii polispitalizaţi.”

Gabriela Firea: 8 din 10 copii români se confruntă cu lipsuri

Recent, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis un mesaj cu privire la legea prevenirii separării copilului de familie.

Ea a decis să transmită un mesaj prin care să combată unele informații apărute în spațiul public cu privire la această propunere legislativă.

Potrivit Gabrielei Firea, opt din zece copii din familii vulnerabile „nu au mâncare, haine sau încălțăminte”.

Ea spune că această lege ar urma să vină în sprijinul acestor copii, astfel încât aceștia să poată crește alături de familie, în pofida lipsurilor materiale.

Mai mult, ministrul spune că legea este una perfectibilă și este deschisă la propuneri pentru îmbunătățirea acesteia, însă deplânge faptul că s-a confruntat cu o atitudine nepotrivită în Parlament atunci când a fost dezbătut proiectul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Final pentru Simona Halep! Medicii au dat verdictul
A dopat-o intenționat sau nu Mouratoglou pe Halep? Ce spune Simona
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Cine este atacatorul premierului Slovaciei, Robert Fico. Care a fost motivul atacului
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
×