VIDEO | Mihai Mălaimare a rememorat amintiri extrem de triste la podcastul ALTCEVA: ”Aș fi fost și eu anchetat, dar a intervenit Nicușor Ceaușescu”

Publicat: 04/06/2023, 16:30

Maestrul Mihai Mălaimare a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 3 iunie. Cunoscutul actor a rememorat amintiri extrem de triste din perioada comunistă, atunci când prima sa soție a încetat din viață din cauza unui avort. 

”Și prima mea nevastă a murit din cauza unui avort, iar medicii de la Filantropia nu au vrut să o opereze pentru că securiștii stăteau la capul ei să o întrebe cine te-a îndemnat să faci avort”, a spus actorul.

Întrebat dacă i-a iertat pe care care se fac vinovați de decesul soției sale, Mihai Mălaimare a răspuns:

”Nu, nu pot. Eu nu îi iert. Mai cu seamă că nu am de ce. Principiul asta creștinesc întoarce și obrazul celălalt nu ține la mine. Mie nu mi-au făcut alții obrazul, eu am muncit pentru el. Aș fi fost și eu anchetat, dar a intervenit Nicușor Ceaușescu. L-a înjurat pe procurorul șef al României. M-au lăsat în pace, dar voiau să mă aresteze”, a mai spus Mihai Mălaimare.

”Noi încă nu am ajuns, din cauza acestei crime, pe fundul lacului”

Actorul a vorbit și despre faptul că România suferă din cauza unei crime înfăptuite ”în numele poporului”

”Dar, una-i una, alta-i alta. Dacă ești o țară, un popor creștin ortodox care ai vocația iertării, a înțelegerii măcar, nu poți admite să se facă o crimă în numele tău. Era în numele poporului făcută o crimă în zi sfântă. Nu se poate așa ceva.

Noi încă nu am ajuns, din cauza acestei crime, pe fundul lacului. Nu am fost în stare 33 de ani să aprindem o lumânare, o lumânare, atât. Nu statuie. Am ridicat statuie aviatorilor americani care au bombardat Bucureștiul, foarte bine. Dar să aprindem o lumânare pemtru cei 2942 de oameni omorâți de americani și de englezi într-un bombardament criminal și inutil din punct de vedere al războiului, nu am fost în stare.

Eu am făcut un spectacol pe care l-am numit Gara pentru că mi-am dorit ca fiecare spectactor să fie o lumânare aprinsă pentru acești nefericiți de români, mulți dintre ei copii, copii basarabeni care stăteau în vagoanele trase în triaj, ca să plece a doua zi în Oltenia. Iar românii i-au așteptat pe americani… iar americanii au venit…”, a mai precizat Mihai Mălaimare.

Mihai Mălaimare, o carieră întinsă pe mai multe decenii

Mihai Mălaimare s-a născut pe 27 august 1950 în Botoșani, unde a urmat şcoala primară şi liceul. În 1969 a fost admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale Bucureşti (secţia actorie), pe care l-a terminat în 1973, ca şef de promoţie.

După absolvire alege Teatrul Naţional Bucureşti, unde a jucat, între anii 1973-1990, în piese precum: ”Richard al III-lea” sau ”A XII-a noapte” de Shakespeare, ”Cyrano de Bergerac” de E. Rostand ori ”Fata din Andros” de Terențiu. Tot la Teatrul Naţional Bucureşti avea să semneze regia spectacolului ”Mantaua” de Gogol, precum şi scenariul şi regia spectacolelor ”Clovnii” şi ”Actorul”.

Cunoscutul actor este, de altfel, doctor în Istoria teatrului. În 1981 a beneficiat de o bursă de studii la Şcoala de teatru ”Jacques Lecoq” din Paris, pentru ca, ulterior, să fie profesor la IATC, secţia actorie, între anii 1984-1989. Mihai Mălaimare a predat, de asemenea, în străinătate, la Şcoala de Teatru Pygmalion din Viena (pantomimă) şi la Gallaudet University (Washington, SUA), în calitate de profesor invitat (arta şi cultura românească).

Se remarcă, în paralel, prin rolurile interpretate în piese de teatru la radio şi televiziune, precum şi în numeroase filme. Dintre filme amintim rolurile din ”Veronica”, ”Explozia”, ”Filip cel bun”, ”Nea Mărin miliardar”, ”Ora zero”, ”Grăbeşte-te încet” sau ”Secretul lui Nemesis”.

În mai 1990, Mihai Mălaimare a înfiinţat Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie culturală din România. Maestrul este tatăl directorului de imagine Mihai Mălaimare Jr.

Urmărește podcastul integral cu Mihai Mălaimare doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata