România pregătește achiziționarea de AVIOANE F-35 în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Tîlvăr: „Războiul s-a mutat literalmente la ușa noastră”

România pregătește achiziționarea de AVIOANE F-35 în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Tîlvăr: „Războiul s-a mutat literalmente la ușa noastră”
Sursa foto: Profimedia Images
Publicat: 17/08/2023, 08:31
Actualizat: 17/08/2023, 10:29

România este pe punctul de a semna un contract de 6,5 miliarde de dolari pentru modernizarea forțelor sale aeriene cu avioane F-35 fabricate în SUA, cea mai mare tranzacție de acest fel încheiată până în prezent de țara noastră, pe măsură ce războiul  dintre Rusia și Ucraina s-a apropiat extrem de mult de granița NATO.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că guvernul așteaptă aprobarea parlamentară pentru achiziția a 32 de avioane de luptă produse de Lockheed Martin Corp. împreună cu echipamente logistice, instruire și muniție. Flota ar trebui să fie operațională din 2030, a spus el.

„Războiul s-a mutat literalmente la ușa noastră în aceste ultime săptămâni”, a declarat Tîlvăr într-un răspuns transmis prin e-mail către Bloomberg, citând noi atacuri rusești asupra porturilor de pe fluviul Dunărea din apropierea graniței de est a României. „Nu ignorăm în niciun caz aceste riscuri”.

Membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din 2004, România și-a consolidat capacitățile de apărare aeriană cu un sistem de rachete multiple cu lansare înaltă, HIMARS, care ar trebui să devină complet operațional anul viitor – precum și cu trei sisteme aeriene fără pilot Bayraktar, care urmează să fie livrate în 2024, a spus Tîlvăr.

România așteaptă, de asemenea, livrarea a 32 de avioane de luptă F-16 din Norvegia până în 2025. Patru baterii de rachete Patriot pentru apărarea aeriană au fost livrate, în timp ce un contract pentru alte trei este posibil să fie semnat până la sfârșitul anului 2023, a declarat ministrul.

România, țara membră NATO care împarte cea mai lungă graniță cu Ucraina, a majorat treptat cheltuielile pentru apărare începând din 2014 și s-a angajat să aloce aproximativ 2,5% din produsul său intern brut pentru apărare în următorii ani.

„Deși România, ca membru NATO, beneficiază de garanțiile de securitate ale Alianței și aceasta oferă cea mai bună garanție de securitate posibilă, este un scenariu care este luat în considerare de militarii noștri”, a declarat Tilvar pentru Bloomberg.

„Pot spune cu încredere că suntem pregătiți pentru orice situație de contingență.”

Senatul SUA adoptă Strategia de Securitate la Marea Neagră

Senatul american a adoptat, joi, Strategia de Securitate la Marea Neagă, un proiect bipartizan, introdus pe 12 iulie. Proiectul de lege solicită administrației de la Washington o politică mai solidă a SUA față de regiunea Mării Negre.

Conform proiectului adoptat de Senatul american, este în interesul Statelor Unite să sprijine eforturile de prevenire a extinderii conflictelor armate în continuare Europa prin recunoașterea regiunii Mării Negre ca o arenă a agresiune rusă.

Statele de la Marea Neagră „sunt critice în contracararea agresiunii din partea Guvernului Rusiei Federația și contribuția la securitatea colectivă a NATO, se arată în proiectul Black Sea Security Act 2023

Prin lege, SUA condamnă „încercările repetate, ilegale, neprovocate și violente al Federației Ruse pentru a-și extinde teritoriul și controlul acces la Marea Mediterană prin Marea Neagră”, pe care le consideră o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite și NATO.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
INTERZIS total pentru cei cu TELEFOANE mobile. Detaliul de care nimeni nu ține cont
Piața imobiliară. Locuințele, scumpe în toată țara. Când se pot ieftini
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
În urmă cu 19 secole era inaugurată Columna lui Traian