Europa se reînarmează. Țările comunitare se pot asocia pentru refacerea stocurilor de armament epuizate de ajutorul pentru Ucraina

Europa se reînarmează. Țările comunitare se pot asocia pentru refacerea stocurilor de armament epuizate de ajutorul pentru Ucraina
Publicat: 12/09/2023, 18:33

Ajutorul militar pentru Ucraina a subțiat stocurile de armament și muniție al țărilor europene care au contribuit pentru războiul din est cu echipamente, proiectile, tancuri, avioane, artilerie, armament ușor, spitale de campanie etc. Astfel, deputaţii europeni au votat marţi, în sesiune plenară la Strasbourg, pentru consolidarea industriei europene de apărare prin Legea comună privind achiziţiile publice (EDIRPA), informează un comunicat de presă al Parlamentului UE.

Regulamentul, a convenit deja în Consiliul la 27 iunie, un instrument pe termen scurt pentru consolidarea industriei europene de apărare prin achiziţii publice comune până la 31 decembrie 2025.

Refacerea dotărilor și rezervelor de armament

Conform PE, acest instrument „va ajuta statele membre să îşi satisfacă nevoile de apărare cele mai urgente şi critice, care au fost exacerbate de transferurile de produse din domeniul apărării către Ucraina, într-un mod voluntar şi colaborativ”.

Instrumentul va fi finanţat cu un buget de 300 de milioane de euro. Achiziţiile în comun vor trebui să implice cel puţin trei state membre şi ar trebui să fie deschise participării membrilor Asociaţiei Europene a Liberului Schimb care sunt membri ai Spaţiului Economic European (ţări asociate).

Condițiile și contribuția UE la înarmare

Contractanţii şi subcontractanţii trebuie să fie stabiliţi în UE sau într-o ţară asociată şi să nu facă obiectul controlului unei ţări terţe sau entităţi neasociate. Costul componentelor originare din UE sau din ţările asociate nu trebuie să fie mai mic de 65% din valoarea estimată a produsului finit.

Contribuţia financiară a UE la fiecare acţiune va fi limitată la 15% din valoarea estimată a contractului de achiziţii publice comune pentru fiecare consorţiu. Acest plafon poate fi ridicat la 20% în cazul în care Ucraina sau Republica Moldova sunt beneficiare ale unor cantităţi suplimentare de produse din domeniul apărării sau în cazul în care cel puţin 15% din valoarea estimată a contractului de achiziţii publice comune este alocată IMM-urilor sau întreprinderilor cu capitalizare medie, în calitate de contractanţi sau subcontractanţi.

Refacerea stocurilor Uniunii, un acord istoric

Decizia Parlamentului European va ajuta membri Uniunii să îşi reumple stocurile, să sporească interoperabilitatea între forţele noastre armate, să consolideze industria noastră şi să contribuie la sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina. “Cu toate acestea, în faţa unei crize istorice, EDIRPA nu poate fi decât un punct de plecare pentru o agendă de apărare comună mult mai ambiţioasă”, a declarat după vot co-raportorul Comisiei pentru Afaceri Externe, germanul Michael Gahler (Grupul Partidului Popular European – PPE), citat în comunicat.

„Am ajuns la un compromis rezonabil care va face ca EDIRPA să fie complementar unui alt regulament important pentru sectorul apărării: Legea în sprijinul producţiei de muniţie. Am reuşit să apărăm priorităţile Parlamentului, inclusiv pentru proiecte care vor sprijini Ucraina sau Republica Moldova. Cel mai important, prin intensificarea achiziţiilor comune de echipamente militare, EDIRPA va contribui la consolidarea capacităţilor de apărare ale statelor membre”, a spus şi co-raportorul din partea Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie, polonezul Zdzislaw Krasnodębski (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni – ECR).

Legislaţia a fost adoptată cu 530 de voturi pentru, 66 împotrivă şi 32 de abţineri. Acum este nevoie de aprobarea formală a Consiliului pentru a deveni lege.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat în mod dramatic necesitatea de a adapta baza industrială şi tehnologică europeană de apărare (EDTIB) la schimbările structurale: intensificarea cercetării şi dezvoltării militare a UE, modernizarea echipamentelor militare şi consolidarea cooperării dintre statele membre în cadrul achiziţiilor publice în domeniul apărării, pentru ca Uniunea să devină un actor global relevant, se mai arată în comunicatul Parlamentului comunitar.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGARIA a dat ordin. Șoferii români care au INTERZIS peste graniță. Se aplică din 19...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Alin Oprea a izbucnit în lacrimi în momentul când a vorbit despre testamentul lăsat copiilor...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Stresul cronic din adolescență ar putea reduce fertilitatea la vârsta adultă
×