Ce-a de treia dronă rusească ar fi străbătut 20 de km în spațiul aerian suveran. Nici aceasta nu a fost reperată de radarele românești

Ce-a de treia dronă rusească ar fi străbătut 20 de km în spațiul aerian suveran. Nici aceasta nu a fost reperată de radarele românești
Publicat: 14/09/2023, 15:03
Actualizat: 14/09/2023, 15:07

Resturile celei de-a de treia drone ar putea fi descoperite la peste 20 de kilometri de granița cu Ucraina, în apropierea portului Tulcea. Spre deosebire de primele două, care s-au disperat foarte aproape de frontieră, este posibil ca acesta să străbătut ce mai mare distanță în spațiul aerian suveran. Oficialii armatei au avertizat că dronele rusești zboară la altitudini foarte mici, care le fac aproape invizibile pentru radare. Niciuna dintre donele care au ajuns în România nu a fost detectată, deși avem echipamente de radiolocație de ultimă generație, conform purtătorului de cuvânt al Armatei.

Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române a identificat miercuri în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufăru și Victoria din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, transmite Ministerul Apărării Naționale. Locul e la circa 8 km de Tulcea. Comunele Nufăru și Victoria sunt situate la câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina, pe Brațul Sfântu Gheorghe. Diferența majoră e că celelalte două drone au fost găsite în localitatea Plauru (Tulcea), pe malul Dunării, la câțiva metri de granița cu Ucraina.

Forțele militare ruse atacă constant în ultimele săptămâni portul ucrainean Izmail, așa că nu se poate afirma cu certitudine că cea de-a treia dronă ar fi făcut parte din stolul care a atacat porturile ucrainene de la începutul săptămânii.

Un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.

Fără explozibil sau substanțe chimice

Primele două drone ale căror fragmente au fost detectate pe teritoriul României nu au explodat şi nu s-a detectat explozibil, și nici substanțe chimice sau biologice, nici pe fragmentele de dronă, nici la faţa locului, au declarat, miercuri, surse oficiale din MApN. Resturile celei de-a treia urmează să fie expertizate. Echipa mixtă de cercetare și verificare deplasată miercuri, 13 septembrie, în raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufăru, județul Tulcea, a ridicat probe de la fața locului, în vederea analizării și expertizării tehnice. Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident, se arată în ultimul comunicat oficial al Apărării.

Invizibile pe radar

Reprezentanţii MApN au susţinut că au fost mai multe situaţii în care Ucraina a transmis informaţii privind evoluţia unor ţinte prin spaţiul aerian al României, „care după verificări nu s-au confirmat”.

De asemenea, punctează ei, altitudinea mică la care zboară dronele, la momentul atacului, le fac greu detectabile pentru orice radar, oricât de performant ar fi.

România are radare de ultimă generaţie, care văd la distanţe foarte mari şi au performanţe înalte, susţin reprezentanţii MApN. Aceştia completează că în ţara noastră sunt peste 100 de radare şi se fac eforturi pentru a coborî „cât mai jos posibil” altitudinea la care pot fi văzute ţintele aeriene.

Oficialii subliniază faptul că partea română şi cea ucraineană se informează reciproc şi că în atacul din seara precedentă au fost utilizate 29 de drone lansate din Crimeea, iar Ucraina a transmis că a doborât 22.

Citiți și: Dronele „invizibile” căzute în România au apucat să tragă înainte de a fi doborâte. Conform MApN, resturile descoperite nu aveau urme de explozibil

Dronele rusești pot fi confundate cu păsări. Sunt foarte greu de detectat, chiar dacă radarele României sunt de ultimă generație

NATO monitorizează situația, după fragmentele de dronă găsite în Tulcea. „Autoritățile române rămân în alertă și desfășoară o anchetă completă”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×