Germania dezvoltă parteneriatul cu state din Asia Centrală, în contextul tensiunilor cu Rusia

Germania dezvoltă parteneriatul cu state din Asia Centrală, în contextul tensiunilor cu Rusia
Publicat: 30/09/2023, 08:30

Guvernul Olaf Scholz a decis, cu ocazia unui summit desfășurat la Berlin, intensificarea parteneriatului strategic al Germaniei cu națiuni din Asia Centrală, cu accent pe schimburi comerciale și pe securitatea energetică, în efortul de atenuare a efectelor crizelor politice și economice generate de invazia rusă în Ucraina.

Cancelarul Olaf Scholz s-a întâlnit la Berlin cu președinții din Kazahstan, Kasim-Jomart Tokaiev, Kirghizstan, Sadir Japarov, Tadjikistan, Emomali Rahmon, cu președintele Consiliului Popular din Turkmenistan, premierul de facto Gurbanguli Berdimuhamedov, și cu președintele Uzbekistanului, Șavkat Mirsijojev.

Cancelarul Olaf Scholz a salutat o reuniune ”specială”, notând că s-au împlinit 30 de ani de relații bilaterale. ”Am stabilit să avem noi întâlniri în acest format”, a afirmat Scholz, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X.

Cu ocazia summitului de la Berlin, Olaf Scholz le-a transmis liderilor din Asia Centrală că Germania a inițiat demersuri pentru a se adapta ”noilor realități geopolitice”, cu accent pe domeniile ”apărării, energiei, securității energetice și migrației”. Liderul german a evidențiat disponibilitatea Berlinului de a susține reformele instituționale ale națiunilor central-asiatice printr-o serie de proiecte.

”Șefii de stat și de guvern au confirmat interesul de a colabora în sensul intensificării respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale, combaterii traficului de persoane și dezvoltării societății civile”, arată Declarația comună adoptată la finalul summitului, difuzată de Guvernul Germaniei.

Germania lansează ”parteneriat strategic” cu națiunile din Asia Centrală

Cancelarul Olaf Scholz și liderii națiunilor din Asia Centrală au decis lansarea unui ”parteneriat strategic regional”, cu accent pe dezvoltarea relațiilor economice, energetice și privind exploatarea resurselor, prin intensificarea cooperării și rezilienței și prin acțiuni de protejare a mediului înconjurător și climei.

Germania va intensifica creditarea și investițiile, în schimbul dezvoltării schimburilor comerciale. De asemenea, Berlinul va acționa pentru dezvoltarea relațiilor Uniunii Europene cu Kazahstan, Kirghizstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Liderii prezenți la reuniunea de la Berlin au evidențiat ”importanța Strategiei UE pentru Asia Centrală, axată pe reziliență, bunăstare și cooperare la nivel regional”.

Liderii prezenți au fixat ca obiective ”consolidarea securității energetice”, prin asigurarea unor rute alternative de aprovizionare cu energie, dezvoltarea digitalizării și crearea de coridoare de transport sigure și ecologice între Asia Centrală și Europa.

Uniunea Europeană a decis, în contextul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina, diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol și gaze. De asemenea, Bruxellesul vrea limitarea riscurilor în relațiile cu Beijingul, pe fondul tensiunilor generate de disensiuni politice și comerciale.

Germania depune eforturi pentru a-și asigura necesitățile în materie de energie, în contextul în care aprovizionarea cu petrol și gaze din Rusia este afectată puternic de sancțiunile pe care Uniunea Europeană și Grupul națiunilor puternic industrializate (G7) le-au aplicat Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.

Olaf Scholz a avut și o întrevedere bilaterală cu președintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaiev, care a anunțat intensificarea exporturilor de petrol spre Germania.

”Kazahstanul este cel mai important partener comercial din Asia Centrală”, a subliniat Olaf Scholz. Cei doi lideri au salutat ”dinamica dezvoltării relațiilor bilaterale” și ”aspirațiile comune” de intensificare a schimburilor comerciale și investițiilor.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE vrea RECONFIGURAREA relațiilor cu China, pentru abordarea divergențelor politice și privind practicile comerciale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Cum arată, de fapt, cele mai scumpe apartamente din Dubai! Nimeni nu se aștepta la...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reacţia lui Iohannis după ce şeful Armatei a avertizat că există riscul escaladării conflictului din...
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
A murit maestrul teatrului romanesc. Marele actor al României s-a stins
Alertă meteo în România. Urmează fenomene extreme
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Un studiu a descoperit de ce peștii africani au ochii mai mari
×