VIDEO | Igor Bergler, invitat la podcastul Altceva: ”Astăzi, produsele nu se mai vând, ele se cumpără”

Publicat: 15/10/2023, 16:07
Actualizat: 15/10/2023, 16:50

Scriitorul Igor Bergler este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA care a fost difuzat sâmbătă, 14 octombrie, începând cu ora 19:00.

Igor Bergler a vorbit, printre altele și despre marketingul din România.

Igor Bergler: ”Astăzi, produsele nu se mai vând, ele se cumpără. Nu mai poți să vinzi, doar la lucuri de mare implicare, care necesită efort mare, care îți schimbă viața, apartamente, mașini scumpe. Acolo mai poți să faci vânzări. La lucrurile de implicare medie sau mică, așa cum e o carte, nu ai cum să faci vânzări, trebuie să facu cumpărări. Ori cumpărarea înseamnă că eu intru știind ce vreau să cumpăr”.

Adrian Artene: ”O carte uitată într-un sertar nu se va vinde niciodată, pentru că ea nu are expunere. Pe de altă parte, exista aceasta teorie, pe care nu o susțin, că orice carte de proastă calitate sau îndoielnică, ei o numesc comercială, are un mare succes”.

Igor Bergler: ”Știți cine spune asta? Aia care nu au succes. Exact ca povestea biblică cu cei din urmă vorfi cei dintâi, dar au inventat-o cei din urmă. Și acum se folosește expresia fără să ținem cont că se referea la viața următoare.
Așa sunt și aștia. Stiu și eu persoane care zic, domnule, comecial. Teoria este așa: cu cât vinzi mai mult, cu atât este mai proastă cartea. Hai să o facem logic. Asta înseamnă că volumul care a fost vândut absolut, care a avut record de vânzări, este cea mai proastă carte care a existat. Iar dacă inversăm, spunem că cea mai bună carte este cea care nu s-a vândut în niciun exemplar. Aștia care nu au vândut cărți în niciun exemplar zic asta: ”Domnule, ești comercial! Dar tuturor le arde buza să fie și ei puțin comerciali.

Îmi povestea un editor din Italia, abia apăruse o carte a lui Umberto Eco, și era plin peste tot, chiar și pe autobuze. Cum să nu vinzi cartea aia? La noi nu se face așa ceva…”

Cine este Igor Bergler

Cărțile „Biblia pierdută”, „Testamentul lui Abraham” și ”Minciuna lui Michelangelo”, care poartă semnătura lui Igor Bergler, au devenit în ultimii ani best-sellere. Ele au fost vândute în aproape 1 milion de exemplare, fiind traduse în 35 de țări.

Născut pe 21 septembrie 1970, Bergler este regizor, critic de film și specialist în marketing. De asemenea, este doctor în Naratologie si în Științe Economice și a fost de-a lungul timpului visiting professor la diverse universități.

Și-a petrecut copilăria la Timișoara, unde a absolvit liceul „C. D. Loga”. A intrat la Politehnică în 1989, dar revoluția, după cum el însuși mărturisește, i-a schimbat viața. A plecat la București, unde a studiat mai întâi Regie de film, apoi Scenaristică și filmologie la ATF (în prezent UNATC), după care a fost admis în urma unui examen la DFFB (Academia de Film și Televiziune din Berlin).

A realizat 12 filme (scurt și mediu metraje) și două lungmetraje, printre care primul film produs vreodată de o televiziune particulară din România, „Gambitul Damei” (1995) și ceea ce presa a numit primul thriller românesc, „Porțile” (1996).

În 2015, a publicat ”Biblia pierdută”, prima carte din seria Charles Baker. Aceasta a depășit toate recordurile de vânzări, până în acest moment fiind cumpărată de peste 400.000 de cititori. Ulterior, ”Testamentul lui Ahraham” s-a vândut în 350.000 de exemplare, iar ”Minciuna lui Michelangelor” a epuizat, în doar doi ani, un tiraj de 150.000. Toate cele trei volume au obținut cel mai important premiu al celui mai mare eveniment editorial din România, Târgul de carte Gaudeamus.

Până acum drepturile pentru „Biblia pierdută” au fost vândute în 35 de țări de țări, fenomen fără precedent pentru o carte scrisă în limba română.

De asemenea, o agenție americană s-a arătat interesată să cumpere drepturile de publicare a „Testamentului lui Abraham”, dar și pentru cel de-al treilea volum din seria Charles Baker, „Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări” (carte apărută în 2021).

Urmărește podcastul integral cu Igor Bergler doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Simona Halep a fost exclusă. Este cea mai grea lovitură pentru marea campioană
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×