Macron va cere, în Israel, armistițiu umanitar în Fâșia Gaza și va insista pentru reluarea procesului de pace israelo-palestinian

Macron va cere, în Israel, armistițiu umanitar în Fâșia Gaza și va insista pentru reluarea procesului de pace israelo-palestinian
Publicat: 23/10/2023, 22:22

Președintele Franței, Emmanuel Macron, intenționează să solicite, în cursul vizitei în Israel, instituirea unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza, anunță Palatul Elysée, pledând pentru acțiuni de combatere a terorismului, în paralel cu oprirea activităților israeliene de colonizare în Cisiordania și cu relansarea procesului de pace israelo-palestinian.

Președintele Emmanuel Macron intenționează să ceară, în Israel, ”o pauză umanitară, un armistițiu umanitar” în confruntările dintre Israel și grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic, a comunicat luni seară Președinția Franței, conform cotidianului Le Monde.

Emmanuel Macron se va întâlni cu președintele Israelului, Isaac Herzog, cu premierul Benjamin Netanyahu, precum și cu liderii opoziției israeliene. De asemenea, Emmanuel Macron ar urma să aibă discuții telefonice cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu regele Abdullah al Iordaniei, cu președintele Egiptului, Abdel Fattah Al-Sisi, și cu lideri ai statelor din zona Golfului Persic, în cadrul eforturilor de evitare a escaladării conflictului.

Emmanuel Macron susține soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian

Președintele Emmanuel Macron va pleda, în discuțiile din Orientul Mijlociu, pentru ”relansarea unui proces de pace veritabil” între Israel și liderii palestinieni, ceea ce implică ”încetarea activităților israeliene de colonizare” în Cisiordania, a subliniat Palatul Elysée.

”Franța menține solidaritatea cu Israelul. Sunt necesare angajamente foarte clare pentru contracararea grupurilor teroriste, dar este necesară și o perspectivă politică de soluționare a conflictului”, a insistat Președinția de la Paris.

Miniștrii de Externe din statele Uniunii Europene au avut disensiuni, luni, privind oportunitatea unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza. Franța, Spania, Olanda, Irlanda, Slovenia și Luxemburg au susținut poziția Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell Fontelles, care a cerut întreruperea confruntărilor militare în Fâșia Gaza pentru a permite accesul organizațiilor umanitare.

În schimb, Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a declarat că se opune unui armistițiu umanitar, raliindu-se poziției Israelului.

În Fâșia Gaza a ajuns luni al treilea convoi umanitar, dar agențiile internaționale cer acces deplin pentru a putea distribui proviziile civililor palestinieni. Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, și Parlamentul European au cerut armistițiu umanitar temporar în Fâșia Gaza.

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la cel puțin 5.087 de morți și 15.273 de răniți, conform noilor date anunțate luni de Ministerul local al Sănătății.

În Israel, aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise în atacurile comise de militanți ai grupurilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic, alte peste 4.000 de persoane fiind rănite.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania se opune unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza, disociindu-se de apelurile Națiunilor Unite și Uniunii Europene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×