Prima pagină » Actualitate » UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 641: Zelenski deschide al doilea front, împotriva generalilor! / Ajutorul promis de Comisia Europeană

UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 641: Zelenski deschide al doilea front, împotriva generalilor! / Ajutorul promis de Comisia Europeană

UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 641: Zelenski deschide al doilea front, împotriva generalilor! / Ajutorul promis de Comisia Europeană

Războiul din Ucraina a intrat duminică, 26 noiembrie, în ziua cu numărul 641. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

În plin război cu Rusia lui Vladimir Putin, Volodimir Zelenski mai deschide un front. De data aceasta, acasă la el și împotriva unui „rival” poate și mai puternic – propria-i Armată!

Zelenski a demis mai mulți generali

Concret, preșeşedintele ucrainean a emis un decret de demitere a mai multor ofiţeri de rang înalt din Garda Naţională a Ucrainei. Ofiţerul cu cel mai înalt rang destituit este prim-adjunctul şefului Gărzii Naţionale, general-locotenentul Volodimir Kondratiuk.

Ceilalţi trei adjuncţi demişi sunt general-locotenentul Oleksandr Nabok şi doi generali-maiori, Oleh Sahon şi Mikola Mikolenko.

Cu excepţia lui Sahon, toţi generalii erau în funcţie înainte de război.

Nu se cunosc deocamdată motivele acestei remanieri la conducerea Gărzii Naţionale ucrainene.

Cu câteva luni în urmă, Zelenski l-a înlocuit pe şeful structurii respective, numindu-l în fruntea sa pe Oleksandr Pivnenko, un ofiţer cu experienţă de luptă.

Garda Naţională este o organizaţie paramilitară care se subordonează Ministerului ucrainean de Interne şi este responsabilă de securitatea frontierelor şi de protecţia securităţii interne. Cu toate acestea, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, membrii Gărzii Naţionale au luptat în prima linie a frontului.

Promisiunea făcută soldaților

Zelenski a anunțat vineri, 24 noiembrie, că vrea să elibereze soldaţii din armată la sfârşitul serviciului militar obligatoriu, în pofida continuării războiului rus împotriva Ucrainei.

Preşedintele ucrainean a afirmat că problemele grave de mobilizare, demobilizare şi rotaţie au fost abordate în cadrul unei reuniuni a Înaltului comandament militar al ţării.

Secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că preşedintele a cerut conducerii militare să demobilizeze aceşti soldaţi.

Un plan concret urmează să fie prezentat săptămâna viitoare.

Sâmbătă, Kievul a fost ținta celui mai mare atac cu drone rusești de la începutul conflictului, au anunțat oficialii ucraineni. Cinci persoane au fost rănite. Zgomotul apărării antiaeriene şi exploziile au trezit locuitorii Capitalei în zorii zilei, potrivit Reuters.

Forţele aeriene ucrainene au declarat iniţial că 71 dintre cele 75 de drone lansate de Rusia au fost doborâte, dar ulterior au revizuit numărul aparatelor doborâte la 74. Purtătorul lor de cuvânt a declarat la televiziune că 66 dintre acestea au fost doborâte deasupra Kievului şi a regiunii adiacente.

Şeful forţelor aeriene, Mikola Oleşciuk, a lăudat eficienţa unităţilor de „foc mobil” – de obicei camionete rapide cu o mitralieră sau un tun antiaerian montate pe platforma lor. Acestea au doborât aproape 40% din drone, a indicat el.

Aproape 80 de blocuri de locuit şi peste 100 de clădiri din Kiev au rămas fără curent electric după atacul masiv al Rusiei cu drone.

„Există un deficit de apărare aeriană, nu e un secret”

Și, totuși, în pofida aparentului succes reportat de apărarea antiaeriană, care doboară dronele inamice cu mitralierele montate pe mașini 4X4, după cum spune chiar șeful forțelor aeriene, Volodimir Zelenski pare că transmite altceva.

Sâmbătă, cu prilejul unui summit internațional privind securitatea alimentară, desfășurat la Kiev, liderul Ucrainei a transmis că țara sa arfe nevoie de întărirea apărării aeriene.

„Există un deficit de apărare aeriană, acesta nu este un secret”, a recunoscut Zelenski în fața mai multor înalți oficiali din țări europene, inclusiv președintele elvețian Alain Berset și premierul lituanian Ingrida Simonyte.

În context, Zelenski a anunțat că Ucraina va primi de la partenerii săi străini nave care vor însoți convoaiele de vapoare cu marfă din porturile ucrainene, pentru a garanta securitatea transporturilor.

Pe de altă parte, Comisia Europeană promite să ajute Ucraina în procesul de reparare şi modernizare a infrastructurii portuare. Astfel, C.E. va vira Kievului 50 de milioane de euro, în încercarea de a contribui la sporirea exporturilor de produse agricole ucrainene.

„’Capacităţile portuare îmbunătăţite vor accelera exporturile de alimente şi alte bunuri pe care Ucraina le furnizează pe pieţele mondiale. În timp, investiţia noastră ar trebui să le permită porturilor Ucrainei să revină la nivelul cantităţilor ce erau exportate înainte de război”, a menţionat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată lui Zelenski.

Citește și

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
VIDEO Cum decurge un exercițiu de pregătire pentru atacurile urșilor în Japonia
Cancan.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire. Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Un mecanic dezvăluie care e cea mai fiabilă marcă de mașini din lume. „Dacă toți ar conduce-o, aș da faliment”
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Antena 3
Preşedintele Nicuşor Dan, prima vizită externă alături de Mirabela Grădinaru şi cei doi copii: Sunt emoţii. Multe emoţii
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Capitala şi 5 judeţe intră de la ora 10.00 sub cod roşu de caniculă. Căldură extremă în jumătate de ţară
StirileKanalD
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
KanalD
Incendiu puternic lângă plaja Modern din Constanța! Un bărbat a suferit arsuri și două mașini au ars în totalitate
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
MAMIFERELE au evoluat în FURNICARI de 12 ori de când au dispărut dinozaurii
Capital.ro
S-a stins o legendă a filmului și teatrului. A fost unul dintre cei mai buni actori: A murit în pace, cu toți prietenii la căpătâi…
Evz.ro
Ilie Bolojan, sfidat de sinecuriști! Ministrul Economiei (USR) a numit numai USR-iști la conducerea unei companii de stat
A1
Fratele lui Radu Vâlcan și iubita lui se căsătoresc astăzi. Primele imagini cu Cristian Vâlcan și Izabela în rochie de mireasă
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Mihaela Rădulescu, partenera de viață a lui Felix Baumgartner, are un tatuaj cu motto-ul sportivului! Ce reprezintă acesta?
RadioImpuls
HOROSCOPUL săptămânii 28 iulie – 3 august 2025. Zodiile care intră într-o perioadă de transformare profundă! Dau lovitura în afaceri, se îndrăgostesc și atrag banii ca un magnet. Oportunitățile se țin lanț și intuiția le ajută să scape de greutăți
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
O pilulă contraceptivă pentru bărbați a trecut primul test de siguranță pe oameni