UPDATE: Trei persoane, arestate în dosarul fraudelor cu terenuri din București / Legătura cu Clanul Sportivilor

UPDATE: Trei persoane, arestate în dosarul fraudelor cu terenuri din București / Legătura cu Clanul Sportivilor
Sursa FOTO: rawpixel.com
Publicat: 29/11/2023, 16:28
Actualizat: 29/11/2023, 16:30

Judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) a decis, miercuri, să emită mandate de arestare preventivă în dosarul mafiei terenurilor de lux, instrumentat de procurorii DNA.

UPDATE 2: Curtea de Apel București a decis arestarea celor trei persoane reținute de DNA

Curtea de Apel București a emis, miercuri, mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele a trei dintre inculpații din dosarul de mare corupție privind traficul cu terenuri din zone bune ale Capitalei.

UPDATE 1: Legătura cu Clanul Sportivilor

Surse judiciare au precizat pentru GÂNDUL că afacerea presupunea identificarea terenurilor din zona Herăstrău, retrocedate fraudulos și îmbogățirea frauduloasă cu aceste terenuri.

În dosar, una dintre inculpate a vândut un teren unui membru al Clanului Sportivilor. Acesta a ridicat acolo un complex rezidențial și există, la acest moment, și o secție de poliție în acest complex, spun surse judiciare.

În această speță, un inspector din cadrul Primăriei Sector 1 a primit control judiciar, iar anchetă vizează și notari implicați în această afacere.

ȘTIRE INȚIALĂ

Trei persoane au fost reținute de procurorii DNA în dosarul fraudelor cu terenuri din București. Ele vor fi duse în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă. În acest dosar, anchetatorii estimează că statul român a fost prejudiciat cu 10 milioane de euro.

În acest dosar, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a făcut, marți, 11 percheziţii la locuinţele unor persoane fizice şi la sediile unor firme din Bucureşti. Cazul vizează obţinerea pe nedrept a 24 de terenuri din Capitală, aflate în proprietatea statului.

În urma perchezițiilor, au fost reținute trei persoane:

„G.A.M., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată și a participației improprii,
  • spălarea banilor, în formă continuată,

G.E.N., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată și a participației improprii,– spălarea banilor, în formă continuată,
  • fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
  • uz de fals, în formă continuată și

G.V.C., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • spălarea banilor, în formă continuată,
  • complicitate la fals intelectual în forma participației improprii”, conform unui comunicat al DNA.

Au fost ajutați de un inspector de la Direcția de Taxe și Impozite

În același dosar, șapte persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile. Între acestea se numără și Florin Bogdan, inspector în cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (D.G.I.T.L.) Sectorului 1. El este suspectat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un notar public, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, potrivit DNA.

Modul de operare

Dosarul DNA vizează comiterea, în perioada 2014-2023, de către mai multe persoane, printre care și inculpații menționați mai sus, a unor infracțiuni în vederea obținerii pe nedrept a unor imobile (24 terenuri), aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București (sectoarele 1 și 2).

„În contextul menționat mai sus, inculpații G.A.M., G.E.N. și G.V.C. au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat și alte persoane, printre care și o parte dintre ceilalți inculpați, cercetați în prezenta cauză.

Ca și mod de operare, inculpații ar fi identificat inițial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea și folosirea unor sentințe civile judecătorești false, datate în anii 1997-2000, ar fi pretins în fața notarilor publici și a altor instituții de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, aceștia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietății și înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară”, conform DNA.

Sentințele respective ar fi fost redactate de către inculpați pe numele unor persoane cu o situație materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor și cărora li s-ar fi indicat și ce anume să declare în fața autorităților referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora.

Terenurile ar fi fost vândute printr-un circuit complex, de spălare a banilor

„În unul dintre cazuri, inculpații ar fi beneficiat de ajutorul notarului public și a inspectorului Bogdan Florin, din cadrul D.G.I.T.L. Sector 1, care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și care ar fi permis dobândirea imobilului respectiv fără o minimă verificare a veridicității documentelor puse la dispoziție.

Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex, de spălare a banilor”, menționează sursa citată anterior.

În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuințe ori clădiri de birouri. Într-una dintre clădirile de birouri, funcționează sediul unei secții de poliție, pentru al cărei spațiu se plătește chirie și în prezent unuia dintre inculpați.

Profitul obținut de membrii grupului din tranzacționarea ulterioară a acelor terenuri depășește suma de 10 milioane de euro, explică anchetatorii.

„În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. La data de 29 noiembrie 2023, inculpați G.A.M., G.E.N. și G.V.C. urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, potrivit sursei citate anterior.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Motivul halucinant al crimei din Crângași: Un Like dat pe Facebook de fiicele victimei! Bărbatul...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
”Poate să stea în picioare” Florin Piersic a început procesul de recuperare după operația la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
×