Mesajul lui Marcel Ciolacu la ONU: România iubește pacea și aspiră la soluționarea divergențelor de interese între țări

Publicat: 07/12/2023, 01:29
Actualizat: 07/12/2023, 01:30

Ajuns la New York, în partea a doua a vizitei sale de lucru în Statele Unite, premierul Marcel Ciolacu a fost primit de Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres și de președintele Adunării Generale, Dennis Frances.

Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii referitor consecințele conflictelor militare din Ucraina, respectiv Orientul Mijlociu, necesitatea consolidării ordinii internaționale bazate pe norme și securitatea alimentară globală.

Susținem leadership-ul și viziunea dumneavoastră, reflectată în Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), asupra viitorului cooperării globale printr-un multilateralism incluziv și eficient, care să însemne o solidaritate reînnoită între popoare și generațiile viitoare, un nou contract social ancorat în drepturile omului, o mai bună gestionare a bunurilor comune esențiale și bunurilor publice globale în beneficiul tuturor, în mod echitabil și durabil, i-a transmis premierul României Secretarului General al ONU, António Guterres.

Opinia exprimară de Ciolacu a fost că anul 2024 va fi un an esențial pentru organizația mondială „îndeosebi prin prisma necesității de a asigura un rezultat ambițios al Summit-ului Viitorului, test major, revelator pentru capacitatea statelor membre de a lucra împreună în mod eficient”.

România susține Formula pentru Pace

Agresiunea militară Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost unul dintre subiectele abordate.

Astfel, premierul român a arătat că România susține Formula pentru Pace, un cadru unic care să conducă la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina, și va continua sprijinul ferm pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară din regiune.

Ca stat care a trecut prin ambele mari deflagrații mondiale ale secolului trecut, cu multă suferință și pierderi grele, România iubește pacea și aspiră la soluționarea tuturor divergențelor de interese între țările lumii pe calea dialogului și negocierii. Diplomația e oricând preferabilă armelor. Dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

La rândul său, António Guterres a felicitat România pentru rolul major pe care l-a avut în sprijinirea refugiaților ucraineni și în prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina către piețele globale, transmite Palatul Victoria.

De asemenea, a remarcat mobilizarea de ajutoare umanitare românești pentru populația civilă din Gaza și a menționat potențialul României în normalizarea situației din regiune, prin prisma relațiilor amicale pe care le are atât cu Israelul, cât și cu statul palestinian, se arată în comunicatul Executivului.

Gaza: prevenirea pierderii de vieți în rândul civililor

Premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat pe António Guterres pentru rolul deosebit de important în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza.

Sprijinim abordarea dumneavoastră în răspunsul la actuala situație din Israel și Fâșia Gaza, bazată în mod esențial pe apelul la respectarea dreptului internațional și a dreptului umanitar internațional”, a mai transmis oficialul român.

Ciolacu a transmis și opinia României, conform căreia principalele obiective ar trebui să fie prevenirea pierderii de vieți în rândul civililor, ameliorarea situației umanitare din Fâșia Gaza, eliberarea cât mai rapidă și fără condiții a ostaticilor și crearea unui orizont politic care să conducă la implementarea soluției celor două state.


Alte subiecte abordate în cadrul întâlnirilor cu cei doi înalți oficiali ONU, António Guterres și Dennis Frances, s-au referit la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, gestionarea schimbărilor climatice, combaterea dezinformării, întărirea prezenței ONU în România și rolul activ jucat de țara noastră în acțiunile ONU pentru pace și securitate.

Cu Dennis Frances, premierul Ciolacu a discutat despre perspectivele ambițioase ale Summitului pentru viitor, care se va desfășura în 2024.

De altfel, și liderii europeni și-au exprimat interesul pentru acest summit în contextul „necesității de a moderniza Organizația Națiunilor Unite și de a introduce reforme ale guvernanței globale”.


CITEȘTE ȘI:

Adrian Năstase: „E de văzut dacă nu a existat o ostilitate din partea Ambasadei din SUA la adresa vizitei premierului Marcel Ciolacu”

Cătălin Predoiu, la Consiliul JAI: „Trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă și dreaptă de a extinde Spațiul Schengen cu România și Bulgaria”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Se dau 750 DE LEI, timp de trei ani. Banii au început deja să intre...
Vremea se schimbă radical în weekend. Vești de ultimă oră de la ANM
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce viitor are omenirea în Univers? „Abia vom face față unui zbor spre alte planete”
×