Adrian Năstase: „E de văzut dacă nu a existat o ostilitate din partea Ambasadei din SUA la adresa vizitei premierului Marcel Ciolacu”

Adrian Năstase: „E de văzut dacă nu a existat o ostilitate din partea Ambasadei din SUA la adresa vizitei premierului Marcel Ciolacu”
Publicat: 06/12/2023, 15:47
Actualizat: 06/12/2023, 15:51

Fostul premier al României și fostul președinte al Partidului Social Democrat, Adrian Năstase, intervine în conflictul dintre ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru, și premierul Marcel Ciolacu. Acesta spune că este „de văzut dacă nu a existat o ostilitate din partea Ambasadei din SUA la adresa vizitei Premierului”, încercând să sugereze că Muraru i-ar fi sabotat vizita lui Ciolacu.

După ce ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru, i-a spus de la pupitru Ambasadei din Washington premierului României că acesta „a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor ambasadei României în SUA la întâlnirile politice”, Marcel Ciolacu a reacționat și a dat imediat un răspuns.

Dacă ar fi fost decizia lui, „categoric” l-ar fi chemat de la post pe ambasadorul Muraru, după gestul său public făcut în deschiderea vizitei premierului de luni, spunea Marcel Ciolacu la Antena 3. (detalii AICI)

În acest context, fostul șef al PSD, Adrian Năstase, i-a în calcul și o sabotare a premierului de către ambasadorul SUA, Andrei Muraru. Diplomat de carieră, Năstase explică faptul că ministrul de Externe, Luminița Odobescu, prezent alături de premierul Ciolacu, ar fi trebuit să faciliteze comunicarea în relația cu Ambasada de la Washington.

Adrian Năstase se mai întreabă dacă Andrei Muraru și Ambasada României în SUA au avut vreo contribuție în organizarea vizitei premierului.

Eu cred că șeful delegației, în acest caz Premierul, poate să își organizeze delegația așa cum dorește. În măsura în care era însoțit de Ministrul de Externe, în mod evident, comunicarea în relația cu Ambasada putea sa vină prin intermediul doamnei Odobescu. Ar trebui să știm dacă Ambasada a avut sau nu un rol în organizarea vizitei. Și dacă nu a existat o ostilitate din partea Ambasadei în condițiile în care Ambasadorul organiza o vizita pentru Președinte în ultimul an de mandat și nu dorea să se suprapună. Premierul ar fi aflat despre acest tip de ostilitate și a decis să nu îl invite și pe Ambasador să participe la întâlniri, a precizat Adrian Năstase pentru jurnalistul Liviu Alexa.

Adrian Năstase: Greșeala s-a produs atunci când Andrei Muraru a fost numit în funcția de Ambasador

Fostul ministru de externe este de părere că greșeala s-a produs atunci când Muraru a fost numit în funcție. Acesta mai punctează faptul că ambasadorul român în SUA și-ar fi putut exprima „frustrările” la Cotroceni sau la Ministerul de Externe, nu public în fața audienței, spune Adrian Năstase.

„Mesajul greșit a fost numirea fără o pregătire diplomatică în funcția de Ambasador și fără să aibă decență și măsură când și-a exprimat public o frustrare pe care putea să o trimită printr-un mesaj către Cotroceni sau către Ministerul de Externe, și nu public cand avea loc această vizită”, a conchis profesorul Adrian Năstase.

„Contre” între Marcel Ciolacu și ambasadorul român în SUA

În cadrul întâlnirii delegației guvernamentale cu reprezentanții comunității românești, a existat și un schimb de replici între ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru și premierul Marcel Ciolacu. Muraru i-a spus lui Ciolacu că „domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanților ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile”.

„Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Ambasada României de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile.  Însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile. Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu-mi rămâne decât să vă doresc foarte mult succes, dumneavoastră şi echipei guvernamentale, pentru că succesul dumneavoastră aici în America înseamnă succesul României. Şi, în definitiv, vă dorim ceea ce ne dorim cu toţii, întâlniri de substanţă, rodnice pentru pacea, prosperitatea şi securitatea românilor”, a afirmat ambasadorul Andrei Muraru.

În acest context, Marcel Ciolacu i-a transmis și o replică ambasadorului Muraru. A spus că cea mai mare calitate în politică și diplomație este „răbdarea” și i-a dat și un sfat: „sa nu își piardă răbdarea într-un moment important pentru țara noastră”. (detalii AICI)

„O să-mi permit cred eu…. așa că dl. ambasador mai tânăr decât mine. Cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferență între politică și diplomație și sunt ferm convins că dl. ambasador nu și-a pierdut încă răbdarea cum nici eu n-am făcut-o de multe ori mi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România și mai puțin pentru interesele noastre sau viziunile noastre”, a replicat premierul Marcel Ciolacu.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Joe Biden, nesigur de candidatura sa dacă Trump nu va candida/ Trump: Eu personal nu cred că el reușește fizic

VIDEO UPDATE | Florin Cîțu, la DNA / Fostul premier este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar