China suplimentează capacitățile cibernetice pentru a ataca infrastructura SUA /Congresul vrea ca băncile să fie pregătite în cazul unui conflict

China suplimentează capacitățile cibernetice pentru a ataca infrastructura SUA /Congresul vrea ca băncile să fie pregătite în cazul unui conflict
Publicat: 12/12/2023, 20:50
Actualizat: 12/12/2023, 21:03

Armata chineză suplimentează instrumentele cibernetice pentru a perturba infrastructura esențială din Statele Unite, iar, pe fondul persistenței tensiunilor, Congresul de la Washington a cerut Rezervei Federale (Fed) să se asigure că băncile americane pot gestiona riscurile unui conflict cu Beijingul.

Conform unor oficiali americani citați de cotidianul The Washington Post, Armata Populară de Eliberare din China suplimentează capacitățile de a lansa atacuri cibernetice asupra infrastructurii esențiale din Statele Unite, inclusiv asupra rețelelor de alimentare cu apă și electricitate și asupra transporturilor.

În ultimul an, hackeri afiliați structurilor militare chineze au atacat aproximativ 25 de entități esențiale din Statele Unite. Incidentele se înscriu într-un efort mai amplu de a dezvolta modalități pentru a genera panică și haos, precum și pentru perturbarea rețelelor logistice în situația izbucnirii unui conflict între SUA și China în zona Oceanului Pacific.

Printre entitățile din SUA vizate de atacuri cibernetice se numără o stație de aprovizionare cu apă din Hawaii, un port major situat pe Coasta de Vest și conducte de petrol și gaz. Hackerii au încercat să atace și compania care gestionează rețeaua de electricitate din statul Texas, un sistem independent de restul Statelor Unite. În plus, au fost atacate și entități din afara SUA, inclusiv unități de producere și distribuire a energiei electrice.

China pare să se pregătească pentru un conflict în zona Indo-Pacifică

Oficialii americani au dat asigurări că atacurile informatice nu au afectat sistemele de control ale obiectivelor industriale și nici nu au cauzat perturbări semnificative. Însă atenția îndreptată asupra statului Hawaii, unde este staționată Flota militară a Pacificului, și atacurile asupra unui port major sugerează că armata chineză vrea să complice eforturile SUA de a transfera trupe și echipamente în Pacific în cazul unui conflict între armata chineză și forțele militare din Taiwan.

”Este foarte clar că tentativele Chinei de a compromite infrastructura esențială se înscriu în efortul de a se pre-poziționa pentru a putea perturba sau a distruge această infrastructură în eventualitatea unui conflict, fie pentru a împiedica Statele Unite să proiecteze putere în Asia, fie pentru a a genera haos social în Statele Unite, în scopul afectării procesului decizional în timpul unei crize. Acestea sunt schimbări semnificative comparativ cu activitățile cibernetice chineze de acum șapte-zece ani, când se concentrau în primul rând pe spionajul politic și economic”, afirmă Brandon Wales, directorul executiv al Agenției pentru Securitate Cibernetică din cadrul Departamentului american pentru Securitate Națională.

Statele Unite au detectat anul trecut primele semnale ale unei campanii cibernetice chineze, care intervine pe fondul eforturilor Washingtonului și Beijingului de a depăși cele mai mari tensiuni din ultimele decenii. Președinții Joe Biden și Xi Jinping au stabilit, luna trecută, reluarea comunicațiilor militare între SUA și China.

Morgan Adamski, directorul Centrului pentru Securitate Cibernetică din cadrul Agenției pentru Siguranță Națională din SUA (NSA), a confirmat că atacurile cibernetice chineze ”par să se concentreze asupra țintelor din regiunea Indo-Pacifică, inclusiv asupra statului Hawaii”.

Congresul vrea ca băncile din SUA să fie pregătite pentru riscurile unui conflict care ar implica Beijingul

În contextul tensiunilor, Comisia pentru Afaceri Chineze din Camera Reprezentanților a cerut Rezervei Federale (Fed), instituția bancară centrală din SUA, să se asigure că băncile americane au capacitățile ”pentru a rezista potențialei pierderi imediate a accesului pe piața Chinei”, potrivit cotidianului Financial Times.

Comisia parlamentară, care are rolul impulsionării competitivității economice a SUA pentru a contracara ascensiunea Chinei, a recomandat Rezervei Federale, într-un raport, să evalueze impactul eventualelor sancțiuni financiare aplicate companiilor chineze în situația unui conflict între SUA și China.

Conform raportului, Congresul SUA trebuie să ceară Administrației de la Washington să elaboreze planuri ”pentru impunerea de sancțiuni severe la nivel diplomatic și economic contra Partidului Comunist chinez, dacă lansează agresiuni militare împotriva Taiwanului sau a altor aliați ori parteneri americani”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Liderii republicani din SUA mențin obiecțiile privind asistența pentru Ucraina, în pofida discuțiilor cu Volodimir Zelenski

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Legea care intră în vigoare în România. Se pedepsește cu închisoare de la 1 an...
Locurile în care n-ai voie să parchezi niciodată. Riști amenzi mari
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×