Arabia Saudită este reticentă să participe la operațiunea SUA din Marea Roșie, pentru a evita deteriorarea relațiilor cu Iranul

Arabia Saudită este reticentă să participe la operațiunea SUA din Marea Roșie, pentru a evita deteriorarea relațiilor cu Iranul
Publicat: 20/12/2023, 22:12

Arabia Saudită este reticentă să participe la eforturile Statelor Unite de securizare a culoarelor de transport din Marea Roșie, în contextul în care Guvernul de la Riyad încearcă să evite înrăutățirea relațiilor cu Iranul, principalul susținător al militanților huthi din Yemen.

Deși Riyadul are echipamente militare americane, luptă de aproape nouă ani cu insurgenții huthi din Yemen și realizează importuri în valoare de 36% prin porturile de la Marea Roșie, Arabia Saudită și aliatul său Emiratele Arabe Unite nu au manifestat interesul de a participa la coaliția navală din Marea Roșie, coordonată de SUA.

Principalul motiv pare a fi preocuparea că participarea la această coaliție ar îndepărta Arabia Saudită de obiectivul strategic pe termen lung de a se retrage din conflictul din Yemen și a depăși relația tensionată cu Iranul, notează agenția Reuters.

Ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, militanții huthi din Yemen au lansat numeroase atacuri cu rachete și drone asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie, astfel că multe companii de transport au început să evite această rută maritimă. Mișcarea Huthi, susținută de Iran, a avertizat miercuri că va intensifica atacurile, în contextul în care Statele Unite tocmai au anunțat o forță internațională de reacție din care fac parte și nave militare din Marea Britanie, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles și Spania.

Iranul a negat că le oferă sprijin insurgenților huthi pentru atacarea navelor comerciale din Marea Roșie, dar a condamnat vehement operațiunea maritimă coordonată de SUA și susținerea acordată Israelului.

Washingtonul a evitat să anunțe clar că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite nu participă la coaliția din Marea Roșie. Guvernele de la Riyad și Abu Dhabi nu au făcut niciun comentariu și nu este clar dacă oferă sprijin logistic în culise, dar par a evita susținerea publică pentru această coaliție.

Arabia Saudită vrea evitarea unui conflict amplu în Orientul Mijlociu

Doi oficiali din regiunea Golfului Persic au declarat, sub protecția anonimatului, că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor evitarea escaladării tensiunilor cu Iranul și periclitarea procesului politic pentru oprirea conflictului militar din Yemen.

”Un alt război ar însemna îndepărtarea de la procesul politic și deformarea hărții Orientului Mijlociu”, afirmă Eyad Alrefai, profesor la Universitatea Regele Abdulaziz din Jeddah.

Pe fondul temerilor privind reducerea angajamentelor pe termen lung ale SUA în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au început de câțiva ani reorientarea politicilor regionale, plasând în noi perspective pozițiile față de Israel și încercând să depășească tensiunile cu Iranul.

Emiratele Arabe Unite au normalizat relațiile cu Israelul în 2020, iar Statele Unite ar vrea un acord similar între Israel și Arabia Saudită, eforturile diplomatice fiind în impas în contextul actualului conflict din Fâșia Gaza. Pe de altă parte, Arabia Saudită și Iranul au stabilit depășirea tensiunilor, în cadrul eforturilor mediate de China. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor și stabilizarea Yemenului, după o serie de atacuri cu rachete și drone lansate de militanții huthi.

Foto: Profimedia

Citește și:

Washingtonul continuă eforturile pentru un nou armistițiu între Israel și Hamas /Biden: ”Nu sunt așteptări în acest moment, dar noi insistăm”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cum ne ajută Inteligența Artificială să înțelegem mai bine virusurile?
×