VIDEO | Analistul Valentin Stan, despre aderarea la Schengen: „Am înțeles că avem o mare victorie. Interesul nostru era legat de frontierele terestre”

Publicat: 09/01/2024, 08:05
Actualizat: 09/01/2024, 11:30

Prof. univ. dr. Valentin Stan, istoric și analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a comentat acordul privind intrarea României în Schengen aerian și maritim. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

„Am înțeles că este o mare victorie ce au obținut oamenii ăștia, să intrăm în Schengen. Am văzut și eu ce s-a spus, fel de fel de lucruri, fel de fel de idei. Totul este bine până când colaboratorii încep să mintă. Hai să explicăm câteva lucruri. Hai să vedem și noi documentul negociat de Guvernul României. Schengen este un spațiu în care, inițial, gândirea a fost – cetățenii să poată circula fără să arate pașaportul. Era centrat pe persoane, dar importanța economică este teribilă, pentru că vorbim de granițe terestre, acolo unde transportul de mărfuri trebuie să aștepte enorm dacă nu faci parte din sistemul Schengen, iar asta înseamnă pierderi de miliarde. Noi am reușit să închidem un acord cu Austria, care ne-a blocat până acum. Ne-a zis că nu ne lasă. Până la urmă, noi am obținut de la austrieci această concesie. Interesul nostru era legat de frontierele terestre”, a declarat Valentin Stan.

Analistul politic a analizat două puncte din documentul Consiliului JAI.

„Schengen este despre frontiere interne libere”

„Ca să ne lase în Air Schengen, trebuie controale la frontiere terestre dintre Bulgaria și România, precum și de către România la frontiera cu Ungaria. Deci, în acest set de obligații suntem constrânși să sporim controalele la frontiera cu Ungaria. Schengen este despre frontiere interne libere. Dacă noi intrăm în Schengen, nu suntem presupuși să sporim controale la frontierele interne, pentru că între Ungaria și România, frontiera devine Schengen. Dacă sporești control la frontierele între România și Ungaria, se cheamă că te îndepărtezi de Schengen. Din punct de vedere terestru, frontiera dintre noi și Ungaria este o frontieră externă Schengen, deci noi suntem în afară. Tu, de fapt, îți creezi obstacole suplimentare în a adera terestru la Schengen, amplificând controale la frontiera ta cu Ungaria, care ar trebui să devină una internă, deci fără control. În loc să mergi spre ideea de a te adăuga la spațiul de liberă circulație, construiești bariere între tine și Ungaria”, a mai spus acesta.

În ceea ce privește condiția privind angajamentul de a discuta despre o posibilă ridicare a controalelor la frontierele terestre, istoricul a spus: „În 2024 povestim?! Te condiționează. Dacă vei primi acceptul Austriei, te condiționează de situația migrației din Austria, care poate fi o situație prin Croația, prin Serbia, prin Ungaria. Adică, eu discut cu tine în funcție de cum mă simt în materie de migrație la mine în Austria.”

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×