VIDEO | Analistul Valentin Stan, despre aderarea la Schengen: „Am înțeles că avem o mare victorie. Interesul nostru era legat de frontierele terestre”

Publicat: 09/01/2024, 08:05
Actualizat: 09/01/2024, 11:30

Prof. univ. dr. Valentin Stan, istoric și analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a comentat acordul privind intrarea României în Schengen aerian și maritim. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

„Am înțeles că este o mare victorie ce au obținut oamenii ăștia, să intrăm în Schengen. Am văzut și eu ce s-a spus, fel de fel de lucruri, fel de fel de idei. Totul este bine până când colaboratorii încep să mintă. Hai să explicăm câteva lucruri. Hai să vedem și noi documentul negociat de Guvernul României. Schengen este un spațiu în care, inițial, gândirea a fost – cetățenii să poată circula fără să arate pașaportul. Era centrat pe persoane, dar importanța economică este teribilă, pentru că vorbim de granițe terestre, acolo unde transportul de mărfuri trebuie să aștepte enorm dacă nu faci parte din sistemul Schengen, iar asta înseamnă pierderi de miliarde. Noi am reușit să închidem un acord cu Austria, care ne-a blocat până acum. Ne-a zis că nu ne lasă. Până la urmă, noi am obținut de la austrieci această concesie. Interesul nostru era legat de frontierele terestre”, a declarat Valentin Stan.

Analistul politic a analizat două puncte din documentul Consiliului JAI.

„Schengen este despre frontiere interne libere”

„Ca să ne lase în Air Schengen, trebuie controale la frontiere terestre dintre Bulgaria și România, precum și de către România la frontiera cu Ungaria. Deci, în acest set de obligații suntem constrânși să sporim controalele la frontiera cu Ungaria. Schengen este despre frontiere interne libere. Dacă noi intrăm în Schengen, nu suntem presupuși să sporim controale la frontierele interne, pentru că între Ungaria și România, frontiera devine Schengen. Dacă sporești control la frontierele între România și Ungaria, se cheamă că te îndepărtezi de Schengen. Din punct de vedere terestru, frontiera dintre noi și Ungaria este o frontieră externă Schengen, deci noi suntem în afară. Tu, de fapt, îți creezi obstacole suplimentare în a adera terestru la Schengen, amplificând controale la frontiera ta cu Ungaria, care ar trebui să devină una internă, deci fără control. În loc să mergi spre ideea de a te adăuga la spațiul de liberă circulație, construiești bariere între tine și Ungaria”, a mai spus acesta.

În ceea ce privește condiția privind angajamentul de a discuta despre o posibilă ridicare a controalelor la frontierele terestre, istoricul a spus: „În 2024 povestim?! Te condiționează. Dacă vei primi acceptul Austriei, te condiționează de situația migrației din Austria, care poate fi o situație prin Croația, prin Serbia, prin Ungaria. Adică, eu discut cu tine în funcție de cum mă simt în materie de migrație la mine în Austria.”

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern