Vitamina a cărei deficiență este cea mai periculoasă. Dacă îți lipsește, îmbătrânești și ai probleme cu sistemul imunitar

Vitamina a cărei deficiență este cea mai periculoasă. Dacă îți lipsește, îmbătrânești și ai probleme cu sistemul imunitar
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 09/01/2024, 09:01
Actualizat: 09/01/2024, 09:12

Deficitul de vitamine poate fi dificil de observat, deoarece simptomele pot să nu apară timp de câteva luni sau ani. Uneori, este posibil să nu aveți niciun simptom. Totuși, una dintre vitaminele esențiale din corpul uman este foarte periculoasă, iar cei care au deficiențe se confruntă cu probleme cu sistemul imunitar și îmbătrânirea timpurie.

Ținând cont de acest lucru, este totuși util să știți ce semne și simptome să căutați.

Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D este susținerea sănătății imunitare, care vă ajută să vă feriți de viruși și bacterii care provoacă boli. Dacă vă îmbolnăviți des, în special de răceală sau gripă, un nivel scăzut de vitamina D poate fi un factor care contribuie.

Vitamina D interacționează în mod direct cu celulele care sunt responsabile de abordarea infecțiilor. Mai multe studii observaționale mari au arătat o legătură între o deficiență și infecțiile tractului respirator, cum ar fi răceala, bronșita și pneumonia.

Citește și: Alimentul care ne lasă fără energie. Dr. Vlad Ciurea: „Îmi pare rău, dar acesta e adevărul. Moleșește activitatea cerebrală”

Un număr de studii au constatat că administrarea zilnică a până la 4.000 UI de vitamina D poate reduce riscul de infecții ale tractului respirator.

Recent, deficitul de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de COVID-19, precum și cu un risc crescut de a suferi efecte severe ale acestei afecțiuni. Cu toate acestea, este important de reținut că administrarea de suplimente de vitamina D – în orice doză – nu va preveni COVID-19.

Ce cauzează o deficiență de vitamina D?

Deficiența de vitamina D este definită în mod obișnuit ca având niveluri sanguine sub 20 ng/mL, în timp ce nivelurile de 21-29 ng/mL sunt considerate insuficiente.

Deși nu există o singură cauză pentru deficiență, riscul general poate fi mai mare ca urmare a anumitor afecțiuni de bază sau factori de stil de viață. Unii dintre cei mai comuni factori de risc pentru deficiența de vitamina D sunt:

  • faptul că aveți pielea închisă la culoare
  • faptul că sunteți mai în vârstă
  • supraponderabilitatea sau obezitatea
  • faptul că nu mâncați mult pește sau produse lactate
  • lucrezi în ture de noapte

Resimți oboseală severă? Ai putea avea un deficit de Vitamina D

Senzația de oboseală poate proveni dintr-o serie de cauze, una dintre acestea putând fi deficiența de vitamina D.

Spre deosebire de cauze mai vizibile, cum ar fi stresul, depresia și insomnia, deficiența de vitamina D este adesea trecută cu vederea ca o potențială cauză a oboselii.

Un studiu efectuat pe 480 de adulți în vârstă a făcut legătura între deficiența de vitamina D și simptomele de oboseală. În plus, un studiu efectuat pe 39 de copii a asociat nivelurile scăzute de vitamina D cu o calitate slabă a somnului, cu o durată mai scurtă a somnului.

vitamine, vitamina d, deficienta de vitamine, boli
Sursa foto: Pixabay

Un studiu observațional efectuat la femei asistente medicale a constatat, de asemenea, o legătură puternică între nivelurile scăzute de vitamina D și oboseala auto-raportată. Mai mult, 89% dintre participante erau deficitare în această vitamină.

Dureri de oase și de spate

Durerile osoase și durerile lombare pot fi simptome ale unor niveluri inadecvate de vitamina D.

Vitamina D ajută la menținerea sănătății oaselor prin îmbunătățirea absorbției de calciu de către organism.

Un studiu efectuat pe 98 de adulți cu dureri lombare a legat nivelurile scăzute de vitamina D de dureri mai severe. Cu toate acestea, o revizuire amplă a cercetărilor a constatat că această asociere a fost inconsecventă în alte studii similare.

O analiză a 81 de studii a constatat, de asemenea, că persoanele cu artrită, dureri musculare și dureri cronice generalizate au avut tendința de a avea niveluri mai scăzute de vitamina D decât persoanele fără aceste afecțiuni.

Depresie

Deficitul de vitamina D a fost legat de depresie, în special la adulții în vârstă – deși unele rezultate ale studiilor sunt contradictorii. Efectele suplimentelor de vitamina D au fost mixte, dar unele analize au constatat că acestea au ajutat la ameliorarea simptomelor depresiei.

Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege relația dintre vitamina D și depresie.

Vindecarea lentă a rănilor

Vindecarea lentă a rănilor după o intervenție chirurgicală sau o rană poate fi un semn că nivelul dumneavoastră de vitamina D este prea scăzut.

De fapt, rezultatele unui studiu în eprubetă sugerează că vitamina D crește producția de compuși care sunt cruciali pentru formarea de piele nouă ca parte a procesului de vindecare a rănilor.

Rolul vitaminei D în controlul inflamației și în abordarea infecțiilor poate fi, de asemenea, important pentru o vindecare corespunzătoare.

Un studiu mai vechi efectuat pe 221 de persoane, dintre care 112 au avut infecții ale piciorului legate de diabet, a constatat că cei cu deficiență severă de vitamina D aveau mai multe șanse de a avea niveluri mai ridicate de markeri inflamatori care pot compromite vindecarea.

Oase fragile

Vitamina D joacă un rol crucial în absorbția calciului și în metabolismul osos.

Acest lucru este important deoarece administrarea de vitamina D și calciu în același timp ajută organismul să maximizeze absorbția. Densitatea minerală osoasă scăzută este un indiciu că oasele tale au pierdut calciu și alte minerale. Acest lucru îi plasează pe adulții mai în vârstă, în special pe femei, la un risc crescut de fracturi.

Într-un studiu observațional de amploare efectuat pe mai mult de 1.100 de femei de vârstă mijlocie aflate la menopauză sau postmenopauză, cercetătorii au descoperit o legătură puternică între nivelurile scăzute de vitamina D și densitatea minerală osoasă scăzută.

Căderea părului

Multe alimente și nutrienți pot afecta sănătatea părului.

În timp ce stresul este o cauză obișnuită a căderii părului, căderea severă a părului poate fi rezultatul unei boli sau al unei deficiențe de nutrienți. Căderea părului la femei este legată de nivelurile scăzute de vitamina D. În special, studiile leagă nivelurile scăzute de vitamina D de alopecia areata, o boală autoimună caracterizată prin căderea severă a părului.

Un studiu efectuat pe persoane cu această afecțiune a asociat nivelurile scăzute de vitamina D cu o cădere mai severă a părului. Într-un alt studiu efectuat pe 48 de persoane cu această afecțiune, aplicarea unei forme sintetice de vitamina D la nivel topic timp de 12 săptămâni a crescut semnificativ creșterea părului.

Creșterea în greutate

Obezitatea este un factor de risc pentru deficiența de vitamina D.

Un studiu efectuat la adulți a constatat o posibilă legătură între statutul scăzut de vitamina D și atât grăsimea de pe burtă, cât și creșterea în greutate, deși aceste efecte au fost mai pronunțate la bărbați.

Anxietate

Deficitul de vitamina D este legat de tulburările de anxietate.

O analiză a constatat că nivelurile de calcidiol, o formă de vitamina D, au fost mai scăzute la persoanele cu anxietate, precum și la cele cu depresie. Un studiu separat la femeile însărcinate a constatat că a avea niveluri adecvate de vitamina D poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate, la îmbunătățirea calității somnului și chiar la prevenirea depresiei postpartum, potrivit healthline.com.

Cum tratați deficitul de vitamina D?

Deficiența de vitamina D este de obicei tratată cu suplimente. Dacă un profesionist din domeniul sănătății constată că aveți o deficiență, acesta vă poate recomanda următoarele opțiuni.

Suplimentele orale sunt tratamentul de bază pentru deficiența de vitamina D. Le puteți cumpăra cu ușurință fără prescripție medicală, dar ar trebui să cereți unui medic recomandări de dozare. Magneziul ajută la activarea vitaminei D, așa că este posibil să doriți să luați și acest mineral.

Pentru o deficiență severă, un medic poate recomanda vitamina D pe bază de rețetă, care vine în doze mult mai puternice, de până la 50.000 UI. De asemenea, medicul dumneavoastră poate lua în considerare injecțiile cu vitamina D.

Consumul mai multor alimente bogate în vitamina D poate, de asemenea, să vă crească nivelul. Opțiunile includ:

  • pește gras
  • gălbenușuri de ou
  • cereale îmbogățite
  • lapte și sucuri îmbogățite
  • iaurt
  • ficat de vită
Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Regulile pentru proprietarii de apartamente se schimbă complet. Legea va fi total obligatorie
Oana Zăvoranu a luat foc. Scoasă din minți de proces
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Un medicament anticancerigen ar putea vindeca diabetul