EXCLUSIV | 2024, anul supraviețuirii economice? Analist financiar, scenariu sumbru: „Peste 100.000 de «victime» în mediul de afaceri”

EXCLUSIV | 2024, anul supraviețuirii economice? Analist financiar, scenariu sumbru: Peste 100.000 de «victime» în mediul de afaceri
Publicat: 10/01/2024, 09:30

Semne bune anul are? Analistul financiar Adrian Negrescu a explicat, într-un interviu acordat Gândul, că noul an nu va fi unul de bun-augur pentru antreprenori. Potrivit, interlocutorului Gândul – scăderea economică, coroborată cu creșterile de taxe de la 1 ianuarie-  vor crea peste 100.000 de «victime» în mediul de afaceri. Specialistul economic susține că vor exista companii care, cel mai probabil, se vor închide sau își vor suspenda activitatea în acest an, ținând cont de întregul context.

„Oamenii vor pierde bani, indiferent că lucrează la stat sau în mediul privat”

Adrian Negrescu recunoaște că anul 2024 va fi  mai greu decât 2023, un an al supraviețuirii economice pentru mulți dintre români, în condițiile în care prețurile continuă să crească de la o lună la alta.

Cu alte cuvinte, cu cât prețurile vor continua să crească, cu atât puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă.

„Anul 2024, din punct de vedere al business-ului, va fi un an de restructurare. Mare parte dintre companii va trece printr-un proces de restructurare al afacerilor, al ofertei de produse, al schemelor de personal, pentru că, din păcate, vânzările nu vor mai fi la nivelul din anii precedenți. Efectele inflației se văd din ce în ce mai puternic în vânzările din magazine, în puterea de cumpărare a populației, astfel că și companiile resimt din plin toate aceste efecte.

Mai cu seamă că, la toată această scădere economică, se adaugă creșterile de taxe de la 1 ianuarie, care din punctul meu de vedere, vor crea peste 100.000 de victime în mediul de afaceri, adică 100.000 de companii care, probabil, se vor închide sau își vor suspenda activitatea în acest an. Anul 2024 va fi un an mai greu decât 2023, un an al supraviețuirii economice pentru mulți dintre români, în condițiile în care prețurile continuă să crească de la o lună la alta.

Guvernul ne anunță în Legea Bugetului că se așteaptă la o inflație de 6% în acest an. Astfel, cu cât prețurile vor continua să crească, cu atât puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă. Din păcate, salariile nu țin ritmul creșterii de prețuri, inclusiv în sectorul bugetar s-a promis o creștere salarială de 5%, sub invelul inflației, astfel că oamenii vor pierde bani, indiferent că lucrează la stat sau în mediul privat.”

„Câți români câștigă 2000 de euro net, pentru a avea un trai decent în această țară?”

Adrian Negrescu a mai punctat că 2024 va fi un an greu – în special pentru pensionari și pentru familiile cu copii – făcând referire la costul  serviciilor – canalizare, apă, internet, telecomunicații – care ne vor costa mai mult, ținând cont de prețuri și de puterea de cumpărare.

„Va fi un an greu pentru mulți dintre români, în condițiile în care și serviciile se vor scumpi. Îmi este teamă că în 2024, serviciile se vor afla în prim-plan la capitolul scumpiri și asta va afecta pe toată lumea, pentru că de servicii – și mă refer aici la canalizare, apă, internet, telecomunicații – toate acestea ne vor costa mai mult, mai cu seamă că, inclusiv Comisia Națională de Prognoză ne anunță că euro va trece în acest an de cinci lei.

În condițiile scumpirii generate de taxe, în condițiile în care euro ar putea trece de cinci lei, toate vor pune presiune mare pe prețuri și pe puterea de cumpărare. Cei mai afectați vor fi bătrânii, cei pentru care pensiile nu sunt de ajuns – această creștere de 13, 8%  s-a topit deja în inflația pe care noi o simțim – și pentru familiile cu copii, pentru care un trai decent în România a ajuns să reprezinte undeva de 2000 de euro net. Ei, câți români câștigă 2000 de euro net, pentru a avea un trai decent în această țară?

Noi avem o inflație dublă față de cea din țările din zona euro. Acolo este inflația 2,97, la noi aproape 7%. Oare cum se descurcă țările respectuve să reducă practic efectele inflaționiste și noi nu reușim absolut deloc să facem acest lucru? Este o temă de reflecție pentru politicieni și anume de ce nu găsesc soluții concrete în a tempera cu adevărat inflația și a nu se mai bucura de creșterile de prețuri pentru a avea bani la buget”, susține analistul financiar.

„E-factura este pentru cei corecți, nu pentru cei care fac evaziune”

Expertul economic a vorbit și despre un subiect care stârnește discuții aprinse în această perioadă și anume sistemul E-factura, unul dintre instrumentele ce stau la baza digitalizării fiscale din România, despre care spune că este «brânză bună în burduf de câine.»

Cu alte cuvinte, își argumentează Adrian Negrescu afirmația, vorbim despre o idee bună, aplicată prost, dar care nu va stopa evaziunea fiscală, deoarece analistul consideră că sistemul E-factura este pentru oamenii corecți din România.

„Se potrivește perfect cu situația E-factura. O ideea bună, care, din păcate, este aplicată prost. Foarte mulți antreprenori reclamă faptul că nu reușesc să-și ridice facturile, pentru că serverele cad când îți este lumea mai dragă. Ajung să-și ridice facturile în SPV în timpul nopții  sau în timpul week-end, ca să reușească să respecte legea. Iar pe de altă parte, asta nu rezolvă problema evaziunii fiscale.

Statul va primi milioane de facturi, un milion de facturi pe zi, dar oare va ști să le interpreteze, în așa fel încât să-și dea seama unde sunt zonele de evaziune fiscală? Pentru că îmi este teamă că vom fi în aceeași situație cum am fost și cu casele de marcat.

I-am obligat pe antreprenori să-și lege casele de marcat la Fisc, dar cu datele respective nu am făcut absolut nimic, din punct de vede al monitorizării evaziunii. Și mai este un lucru important. Cine face evaziune fiscală, nu va avea o problemă cu E-factura, deoarece E-factura este pentru cei corecți, nu pentru cei care fac evaziune”, conchide Adrian Negrescu.

CITEȘTE  ȘI:

EXCLUSIV | Statul cheltuie mai mult decât încasează. Unde se duc banii din taxe? Analist: „Ne îndreptăm spre recesiune, ar putea urma măsuri drastice”

Deficit bugetar de 37 de miliarde de lei după primele cinci luni din 2023. Ce spune Ministerul Finanțelor despre „gaura” din buget

Ordonanța ieftinirii produselor alimentare de bază. Analist financiar: „Va fi loc de abuzuri, sunt prevederi neclare”- DECLARAȚII EXCLUSIVE

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Avertismentul RAR pt. șoferi: Nu cumpărați aceste mașini!
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
S-A DAT ORDIN direct de la Casa de PENSII. Este decizia pe care o așteptau...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit: Unde și la ce...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Alin Oprea a izbucnit în lacrimi în momentul când a vorbit despre testamentul lăsat copiilor...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Iată ce poți face dacă partenerul vorbește în somn!
×