SUA și Grupul G7 caută modalități de confiscare a activelor ruse, pentru a le oferi Ucrainei /Casa Albă: ”Asistența este blocată”

SUA și Grupul G7 caută modalități de confiscare a activelor ruse, pentru a le oferi Ucrainei /Casa Albă: ”Asistența este blocată”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12/01/2024, 16:45

Statele Unite și partenerii din Grupul G7 continuă eforturile pentru a identifica modalități de a utiliza o parte din activele ruse blocate prin sancțiuni, în valoare de 300 de miliarde de dolari, pentru a continua finanțarea Ucrainei, în contextul în care Casa Albă a anunțat că asistența este blocată în acest moment.

În contextul în care Congresul SUA blochează finanțarea suplimentară pentru Ucraina, Washingtonul caută modalități pentru continuarea finanțării. Statele Unite au cerut Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) să exploreze modalități de confiscare a activelor statului rus blocate prin sancțiuni. Furnizarea acestor active Ucrainei ar fi o escaladare semnificativă împotriva Kremlinului, iar inițiativa este marcată de dificultăți legale, conform publicației The Wall Street Journal.

Grupul G7 urmează să prezinte opțiuni de utilizare a activelor în februarie, când se vor împlini doi ani de când Rusia a lansat invazia militară în Ucraina.

”Liderii G7 au cerut să fie dezvoltate opțiuni, iar problema este examinată, trebuie evaluate riscurile, trebuie studiată legislația internațională, sunt eforturi în acest sens, nu a fost luată nicio decizie”, a declarat Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei.

Ideea confiscării activelor ruse este susținută ferm de Statele Unite și de Marea Britanie, dar partenerii europeni se tem că Moscova ar putea riposta, generând preocupări la nivel internațional privind depozitarea activelor în Occident.

Uniunea Europeană evită să confiște direct activele ruse, de teama riscurilor judiciare. Comisia Europeană a propus, recent, proceduri prin care să taxeze profiturile generate de activele ruse blocate de Uniunea Europeană prin sancțiuni, suma care ar putea fi vizată de un impozit special fiind de circa 15 miliarde de euro. Pentru evitarea litigiilor internaționale, Comisia Europeană argumentează că profiturile generate de activele ruse nu sunt datorate Moscovei, pentru că sunt distincte de titlurile principale imobilizate prin sancțiuni. Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internațional și unele state membre UE sunt reticente privind utilizarea în vreun fel a activelor ruse.

Casa Albă: Asistența pentru Ucraina este blocată

Președinția SUA a cerut constant Congresului 60 de miliarde de dolari pentru a continua asistența militară destinată Ucrainei, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

În contextul opoziției exercitate de politicieni republicani, Congresul SUA nu a ajuns încă la un acord pentru suplimentarea asistenței, astfel că Administrația de la Washington nu mai dispune de fonduri în acest moment.

”Noi am furnizat ultimul pachet de asistență pe care îl aveam la dispoziție, de aceea este esențial ca membrii Congresului să acționeze pentru suplimentarea finanțării destinate siguranței naționale. Asistența pe care noi am furnizat-o este blocată în acest moment, în timp ce atacurile comise de Rusia se intensifică (…)”, a declarat joi seară John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Și Uniunea Europeană are dificultăți privind continuarea asistenței pentru Ucraina. Din cauza opoziției Ungariei, Consiliul European nu a putut aproba o finanțare de 50 de miliarde de euro, astfel că sunt examinate modalități alternative de continuare a asistenței.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE vrea să atragă investiții private în industria militară /Breton: ”Facem primul pas spre îmbunătățirea accesului la finanțare”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Ce mesaj a transmis Florin Piersic Jr. în timp ce marele actor era supus unei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Interdicție în toată România. Legea e pentru toată lumea
Vești proaste despre Florin Piersic. I-ar putea tăia piciorul - surse
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat s-au despărțit după 3 ani de relație: ”Nu am acceptat”
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Locul de veci al lui Platon, marele filosof al Greciei antice, a fost în sfârșit...