Prima pagină » Social » Punctul pentru medicina de familie și ambulatoriu îngheață până în iulie. Penalităţile pentru medicii cu liste de peste 2.200 de persoane, eliminate

Punctul pentru medicina de familie și ambulatoriu îngheață până în iulie. Penalităţile pentru medicii cu liste de peste 2.200 de persoane, eliminate

Punctul pentru medicina de familie și ambulatoriu îngheață până în iulie. Penalităţile pentru medicii cu liste de peste 2.200 de persoane, eliminate

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a anunţat că, în urma discuţiilor avute cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate valoarea punctului va rămâne la fel ca anul trecut, până la 30 iunie. Au fost eliminate şi penalităţile pentru medicii care au liste mai mari de 2.200 de persoane. La rândul său, Colegiul Medicilor Stomatologi din România anunţă că a reuşit să obţină eliminarea scăderii cu aproximativ 50% a bugetului alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice.

Astfel, pentru perioada ianuarie – iunie, bugetul alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice se va menţine la acelaşi nivel cu plafonul existent în 2023.

Valorile punctelor vor rămâne neschimbate până la 30 iunie

Aceste valori sunt:

  • Pentru punctul per capita : 12 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 8 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei;
  • Suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi: 6000 lei.

La consultările și negocierile care s-au desfășurat on-line, conform calendarului anunțat la începutul săptămânii, au participat reprezentanți ai organizaţiilor patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din asistența medicală primară, cea ambulatorie de specialitate, din medicina dentară și din asistența medicală spitalicească, precum și ai Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România și Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

“Avem dovada că dialogul poate rezolva chiar și cele mai complicate situații. E important să continuăm acest parteneriat pentru ca asigurații să nu aibă de suferit” – a declarat noul președinte al CNAS Valeria Herdea.

CNAS a renuțat la punctul 19

Coriu a anunţat şi clarificarea altor aspecte în urma discuţiei cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

“S-a clarificat ce înseamnă decontarea unei simple consulataţii pe zi. Şi foarte, foarte important, CNAS a renunţat la punctul 19 care a creat foarte multe emoţii negative în rândul colegilor, se referă la validarea serviciului de către membrii familiei. S-a renunţat şi ne-am angajat în următoarele şase luni să lucrăm împreună cu CNAS”, a precizat Daniel Coriu.

Protestele sunt doar suspendate, afirmă Gindrovel Dumitra

De asemenea, secretarul general al Colegiului Medicilor din România, Gindrovel Dumitra, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că suma de 15.000 de euro per capita, vehiculată în spaţiul public, a reprezentat o neînţelegere.

“Am asistat săptămâna trecută la o campanie media, una în care noi ne-am prezentat cât se poate de bine doleanţele şi o alta în care din partea guvernamentală au apărut foarte multe informaţii. Si pentru că nu vrem să lăsăm lucrurile să rămână într-un fel sau altul neclarificate, trebuie să spunem că acei 15.000 de euro per capita cred că a fost o neînţelegere. De ce spun o neînţelegere, pentru că acest lucru doar la per capita nu este posibil”, a declarat Gindrovel Dumitra.

Problemele create de Parlament

“Mai mult decât atât, există într-adevăr cabinete care pot să aibă un venit ceva mai mare, dar vorbim în special de cabinetele care se află în zone deşertificate, în zone rurale, acolo unde, vrem, nu vrem Parlamentul României a fost cel care a decis că un medic din localitatea vecină îşi poate înfiinţa un punct de lucru tocmai pentru a asigura acelor pacienţi din zona respectivă servicii medicale. Acesta este şi motivul pentru care am insistat astăzi ca acea depunctare progresivă să nu fie făcută în acest moment, pentru că tocmai aceste zone le-ar fi afectat în primul rând. Sunt zone în care medicii nu vin, unde nu poţi să angajezi un medic sau să îl trimit să îşi facă cabinet acolo, însă noi recunoaştem, am fi recunoscut într-un fel sau altul că depunctarea ar fi trebuit să fie efectuată. Vorbim de o echitate a acordării serviciilor medicale”, a afirmat Dumitra.

El a subliniat că încă nu a fost luată o decizie dacă protestele anunţate în perioada următoare vor mai avea loc sau nu.

”Nu anunţăm sfârşitul protestelor, rămâne la latitudinea fiecărei organizaţii profesionale care a coordonat acest lucru. Decizia o vom lua când vedem exact ce se întâmplă”, a precizat Gindrovel Dumitra.

Citiți și: VIDEO | Protestul medicilor la CNAS /  „Dacă nu cresc tarifele, închidem contractul cu Casa de Asigurări”

VIDEO | Protest al medicilor, asistenților și personalului auxiliar, la Finanțe. Președinte Sanitas: „Manifestațiile vor culmina cu un miting”

Citește și

Mediafax
Val de căldură sufocantă peste Capitală. Meteorologii au emis Cod Roșu
Digi24
„Reflexele Războiului Rece”. Poziția față de Rusia amenință guvernul Germaniei: manifestul care stârnește îngrijorare la Berlin
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Adevarul
Noi obligaţii pentru proprietarii de apartamente şi administratorii de bloc
Mediafax
Atenție la caniculă! Măsuri de urgență anunțate de Ministerul Sănătății pentru protejarea populației
Click
Cât costă să dormi în vila familiei lui Leo Iorga din Eforie Nord? Ce nemulțumiri au turiștii: „Nu ne lasă” Edy Iorga: „Unii n-au bun-simț”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
De la "Salamu e baza!", la "Lipsă de respect". Scandal la Neversea, după ce Salvatore Ganacci l-a invitat pe scenă pe Florin Salam
Digi24
VIDEO&FOTO Înmormântări cu stil. Lumea secretă și plină de culoare a funeraliilor din Ghana
Cancan.ro
Cât a plătit un turist pentru o călătorie doar dus cu telegondola din Mamaia. S-a întors pe jos
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum Ellie White, la 41 de ani! Fosta solistă DJ Project e total schimbată. Înainte făcea furori pe scenă
observatornews.ro
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
StirileKanalD
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
KanalD
Accident în lanț pe Autostrada A2, în zona Podului Anghel Saligny. Autoritățile au activat planul roșu de intervenție. Traficul spre București, blocat complet
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Știai că poți plăti mai puțin la asigurarea mașinii doar făcând acest curs? VIDEO
Descopera.ro
Templu colosal găsit pe un vârf de deal! Care civilizație l-a construit?
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Evz.ro
Prognoza meteo pentru 6–14 iulie. Temperaturi extreme, ploi torențiale și nopți tropicale
A1
Donald Trump ascunde niște semne misterioase pe mână. Ce au surprins paparazzii când au dat zoom
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Scrisoarea de adio a lui Mihai Leu, pentru toți cei care l-au iubit. Cuvintele sfâșietoare pentru familie și prieteni: „Chiar și înainte să plec din această lume, am simțit nevoia să mă întorc.”
RadioImpuls
Manele pe beat de festival la Neversea Kapital 2025! Florin Salam, bomba lui Salvatore Ganacci pe Arena Națională
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Magneții supraconductori din laboratoarele pentru materie întunecată pot „auzi” muzica Universului