VIDEO | Protest al medicilor, asistenților și personalului auxiliar, la Finanțe. Președinte Sanitas: „Manifestațiile vor culmina cu un miting”

Publicat: 18/01/2024, 12:28

Medicii, asistenții și personalul auxiliar și-au strigat nemulțumirile în fața Ministerului de Finanțe. Protestatarii au venit cu coșuri de cumpărături în care au pus apă, covrigi și hârtie igienică, spunând că doar atât își permit  să cumpere după ce achită taxele și facturile.

Conform președintelui Sanitas, Leonard Bărăscu, principala revendicare este legată de creșterea cu 20% a salariilor din sistemul de sănătate. Federația a anunțat mai multe proteste, dar și un miting la care ar putea participa 20.000 de persoane.

„Revendicările sunt multe, dar e una pentru care am rămas în stradă și mergem în continuare până în pânzele albe, dacă îmi permit să spun așa, și anume o creștere salarială în acest an cu 20% care-i acoperă pe ultimii cinci ani de zile în care n-am primit nimic ca și salarizare, apropo de inflație și de zona în care suntem astăzi. Ieri ne-am întâlnit și cu premierul.

A fost un lucru important această mare deschidere la dialog, că am vorbit totuși cu premierul. Sunt șanse. Încă ne poate convinge să nu ajungem până la grevă, dar, până atunci, astăzi suntem aici și ne manifestăm ca atare.

Începând cu aceste pichetări, o să facem mai multe și la toate ministerele, inclusiv la Guvern. Poate o să culmineze și cu miting, undeva în februarie. Nu am o dată certă. Sigur aducem 20.000 de oameni fără nicio problemă. Și apoi, dacă lucrurile stau tot așa, vom declanșa conflictul propriu-zis și ne pregătim de grevă, pentru că trebuie să urmăm pașii legali.

367 ne obligă să îndeplinim anumite puncte, împreună cu persoanele cu care vom stabili această grevă, adică cu conducerea unităților sanitare. Aici e o problemă a pacienților extrem de complicată. Noi le spunem că n-o să fie, că s-a mai întâmplat lucrul acesta. Îngrijiți vor fi poate chiar mai bine, dar apelăm la ei să fie înțelepți și să realizeze că un asistent, un medic, o infirmieră, o îngrijitoare prost plătită și așa sunt probleme de genul ăsta, n-o să vină la serviciu sau n-o să aibă același status profesional și social care să le permită să fie liniștite atunci când fac ceva pentru bolnavi”, a precizat Leonard Bărăscu.

„Oamenii nu mai pot suporta”

Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, susține că veniturile celor din sănătate au ajuns să fie printre cele mai mici din tot sistemul bugetar.

„Oamenii nu mai pot suporta. După trei ani de zile, de când s-a terminat pandemia, am lucrat foarte multe ore suplimentare, subnormați, ore suplimentare neplătite, sporurile sunt la minim, veniturile undeva au ajuns printre cele mai mici din tot sistemul bugetar. Adică un salariat din zona TESA câștigă sub 3.000 lei net, un asistent medical are între 3.500 și 4.500 lei. Într-adevăr, doctorii câștigă puțin mai mult, dar pe un alt contract de gărzi, adică cumulat două contracte de muncă. Nu se mai poate în aceste condiții.

Dacă Guvernul ne vrea în stradă pentru că doar așa prevăd că se mai uită către bugetari, vom ieși în stradă. Acesta este un prim protest, urmând probabil și o mare miting și o grevă generală”, a declarat președinte Sanitas București, Viorel Hușanu.

Protestatarii au venit cu coșuri de cumpărături în care au pus apă, covrigi și hârtie igienică

Federaţia Sanitas a anunţat că s-au strâns deja aproape 80.000 de semnături pentru deschiderea conflictului colectiv de muncă în sănătate şi asistenţă socială, data limită fiind 18 ianuarie.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE Solidaritatea Sanitară și Sanitas strâng semnături pentru greva generală / Premierul Ciolacu trimite echipa guvernamentală

Medicii de familie ies în stradă la Sibiu / Sindicatele din Sănătate atrag atenția asupra posibilității declanșării grevei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii