Premierul Vietnamului, absolvent al unei universități din România și angajat al ambasadei Hanoiului, vizită oficială la București. Agenda întâlnirilor

Premierul Vietnamului, absolvent al unei universități din România și angajat al ambasadei Hanoiului, vizită oficială la București. Agenda întâlnirilor
Publicat: 21/01/2024, 19:37

Pham Minh Chinh, premierul Vietnamului de aproape trei ani, se află în vizită oficială în România, țară unde a absolvit studii universitare și unde a lucrat, tip de peste trei ani, în cadrul Ambasadei Hanoiului la București.

Premierul Vietnamului, fost student în România, are întâlniri programate luni cu premierul Marcel Ciolacu și președintele României, Klaus Iohannis, dar și cu șefii celor două camera ale Parlamentului. Înaintea sosirii în România, delegația Vietnamului a fost la Budapesta, unde Pham Minh Chinh a discutat cu Viktor Orban și președinta Katalin Novák.

Pham Minh Chinh, acum în vârstă de 65 de ani, este unul dintre liderii Partidului Comunist și a fost ales premier în aprilie 2021.

Ocupă și funcția de și preşedintele Comitetului central de organizare al Partidului Comunist Vietnamez și este al treilea om în stat, după secretarul general al partidului și președintele țării.

Prim-ministru Chinh este un bun cunoscător al relațiilor dintre cele două țări, dat fiind că a studiat și a lucrat în România. A fost student, între septembrie 1977 și septembrie 1984, la Inginerie Civilă în cadrul Universității Tehnice de Construcții din București.

Conform biografiei oficiale, între august 1982 și septembire 1984, el a ales secretar al Comitetului Ho Chi Minh a Uniunii Tineretului Comunist din România, fiind președinte al Asociației Studenților Vietnamezi din România.

Ulterior a urmat pregătire de ofițer de informații, cu specializare externă, iar în martie 1991 a revenit în România, unde a lucrat până în noiembrie 1994, ca secretar de rang 3, apoi de rang 2, al Ambasadei Vietnamului la București.

Agenda întrevederilor de la Guvern, Președinție și Parlament

Potrivit agendei oficiale a Guvernului, premierul urmează să îl întâmpine luni dimineață pe omologul Vietnamez la Palatul Victoria.

Din informațiile Gândul, delegația Guvernului Republicii Socialiste Vietnam include 37 de persoane, împreună cu premierul și soția sa, cinci miniști, trei viceminiștri și chiar guvernatorul Băncii de Stat a Vietnamului, doamna Nguyen Thi Hong.

  • 09:30 – Întâmpinarea oficială a prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, la Palatul Victoria
  • 09:40 – Fotografia de bun sosit
  • 09:45 – Întrevedere tête-à-tête a prim-ministrului Marcel Ciolacu cu prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh
  • Ora 10:00 – Întrevedere, în plen, a celor două delegații oficiale
  • Ora 11:05 – Participare la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale
  • Ora 11:20 – Declarații comune de presă susținute de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh
  • Ora 12:00 – Participarea prim-ministrului Marcel Ciolacu alături de prim- ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh la Forumul Economic România-Vietnam
  • Ora 12:45 – Dejun oficial oferit de prim-ministrul Marcel Ciolacu în onoarea prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh.

Premierul Vietnamului va fi ulterior primit de șeful statului, la ora 15:00, de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

De la ora 16:00, premierul Vietnamului se întâlnește cu al doilea om al statului român, președintele Senatului, Nicolae Ciucă., apoi, de la 16:45, cu Alfred – Robert Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaţilor, iar aeronava specială va decola din România luni seara.

Schimbul comercial cu România a crescut în ultimii ani, și în contextul semnării acordului comercial UE – Vietnam, din 30 iunie 2019.

Acesta a depășit 400 de milioane de euro în 2022, respectiv exporturi în valoare de 56.784.000 euro și importuri de 359.205.000 de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Sursa foto: primeminister.chinhphu.vn

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Marele actor a încetat din viață din cauza unui stop cardio-respirator. Moartea lui a îndoliat...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un tablou de Monet, vândut cu aproape 35 de milioane de dolari la o licitație
×