Premierul Vietnamului, absolvent al unei universități din România și angajat al ambasadei Hanoiului, vizită oficială la București. Agenda întâlnirilor

Premierul Vietnamului, absolvent al unei universități din România și angajat al ambasadei Hanoiului, vizită oficială la București. Agenda întâlnirilor
Publicat: 21/01/2024, 19:37

Pham Minh Chinh, premierul Vietnamului de aproape trei ani, se află în vizită oficială în România, țară unde a absolvit studii universitare și unde a lucrat, tip de peste trei ani, în cadrul Ambasadei Hanoiului la București.

Premierul Vietnamului, fost student în România, are întâlniri programate luni cu premierul Marcel Ciolacu și președintele României, Klaus Iohannis, dar și cu șefii celor două camera ale Parlamentului. Înaintea sosirii în România, delegația Vietnamului a fost la Budapesta, unde Pham Minh Chinh a discutat cu Viktor Orban și președinta Katalin Novák.

Pham Minh Chinh, acum în vârstă de 65 de ani, este unul dintre liderii Partidului Comunist și a fost ales premier în aprilie 2021.

Ocupă și funcția de și preşedintele Comitetului central de organizare al Partidului Comunist Vietnamez și este al treilea om în stat, după secretarul general al partidului și președintele țării.

Prim-ministru Chinh este un bun cunoscător al relațiilor dintre cele două țări, dat fiind că a studiat și a lucrat în România. A fost student, între septembrie 1977 și septembrie 1984, la Inginerie Civilă în cadrul Universității Tehnice de Construcții din București.

Conform biografiei oficiale, între august 1982 și septembire 1984, el a ales secretar al Comitetului Ho Chi Minh a Uniunii Tineretului Comunist din România, fiind președinte al Asociației Studenților Vietnamezi din România.

Ulterior a urmat pregătire de ofițer de informații, cu specializare externă, iar în martie 1991 a revenit în România, unde a lucrat până în noiembrie 1994, ca secretar de rang 3, apoi de rang 2, al Ambasadei Vietnamului la București.

Agenda întrevederilor de la Guvern, Președinție și Parlament

Potrivit agendei oficiale a Guvernului, premierul urmează să îl întâmpine luni dimineață pe omologul Vietnamez la Palatul Victoria.

Din informațiile Gândul, delegația Guvernului Republicii Socialiste Vietnam include 37 de persoane, împreună cu premierul și soția sa, cinci miniști, trei viceminiștri și chiar guvernatorul Băncii de Stat a Vietnamului, doamna Nguyen Thi Hong.

  • 09:30 – Întâmpinarea oficială a prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, la Palatul Victoria
  • 09:40 – Fotografia de bun sosit
  • 09:45 – Întrevedere tête-à-tête a prim-ministrului Marcel Ciolacu cu prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh
  • Ora 10:00 – Întrevedere, în plen, a celor două delegații oficiale
  • Ora 11:05 – Participare la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale
  • Ora 11:20 – Declarații comune de presă susținute de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh
  • Ora 12:00 – Participarea prim-ministrului Marcel Ciolacu alături de prim- ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh la Forumul Economic România-Vietnam
  • Ora 12:45 – Dejun oficial oferit de prim-ministrul Marcel Ciolacu în onoarea prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh.

Premierul Vietnamului va fi ulterior primit de șeful statului, la ora 15:00, de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

De la ora 16:00, premierul Vietnamului se întâlnește cu al doilea om al statului român, președintele Senatului, Nicolae Ciucă., apoi, de la 16:45, cu Alfred – Robert Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaţilor, iar aeronava specială va decola din România luni seara.

Schimbul comercial cu România a crescut în ultimii ani, și în contextul semnării acordului comercial UE – Vietnam, din 30 iunie 2019.

Acesta a depășit 400 de milioane de euro în 2022, respectiv exporturi în valoare de 56.784.000 euro și importuri de 359.205.000 de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Sursa foto: primeminister.chinhphu.vn

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU