Război în Ucraina, ziua 699: Klaus Iohannis: România a fost şi va rămâne alături de Ucraina

Război în Ucraina, ziua 699: Klaus Iohannis: România a fost şi va rămâne alături de Ucraina
Preşedintele României, Klaus Iohannis / FOTO - Captură video
Publicat: 23/01/2024, 13:58
Actualizat: 23/01/2024, 13:58
14:55

Iohannis: România a fost şi va rămâne alături de Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România a fost şi va rămâne alături de Ucraina.

„Din păcate, anul care a trecut a continuat să fie marcat de conflicte şi situaţii complexe, cu impact major asupra relaţiilor internaţionale. Cel de-al doilea an de război împotriva Ucrainei a continuat să provoace pierderi imense, multiplicând consecinţele negative la nivel global. România a fost şi va rămâne alături de vecinul său şi de cetăţenii ucraineni, care îşi apără cu curaj libertatea, suveranitatea şi integritatea teritorială”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

El a subliniat că, datorită eforturilor României, peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul ţării noastre, reprezentând peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarităţii ale Uniunii Europene, conform Agerpres.

Şeful statului a amintit că, în octombrie anul trecut, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Bucureşti, a fost semnată Declaraţia Comună privind procesul referitor la ridicarea relaţiei dintre România şi Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic.

„Am reconfirmat acest angajament în cadrul recentei noastre convorbiri telefonice”, a adăugat preşedintele Iohannis.

El a afirmat că, la nivel regional, european, dar şi global, este „imperativ să menţinem angajamentul ferm pentru Ucraina”.

„Legat de soarta războiului, poziţia noastră rămâne categorică: numai Ucraina poate decide momentul, parametrii şi modul în care se vor desfăşura eventuale negocieri de pace”, a mai spus Iohannis.

14:33

NATO a semnat un contract de 1,1 miliarde de euro pentru obuze de 155 mm, inclusiv pentru Ucraina

NATO a semnat un contract de 1,1 miliarde de euro pentru achiziţia de muniţie de artilerie de 155 mm, a informat marţi Alianţa, o parte dintre obuze urmând să fie furnizate Ucrainei, care se plânge că muniţia insuficientă pune piedici eforturilor sale de război, transmite Reuters.

„Războiul din Ucraina a devenit o bătălie de muniţii”, a spus secretarul general Jens Stoltenberg, după ceremonia de semnare la sediul NATO din Bruxelles, potrivit Agerpres.

NATO a încheiat contractul în numele câtorva state din Alianţă care fie vor transfera obuzele Ucrainei, fie le vor folosi pentru a-şi completa stocurile epuizate. Achiziţia en-gros asigură preţuri mai mici.

Prin acest contract vor fi achiziţionate probabil în jur de 220.000 de obuze de artilerie, primele livrări fiind aşteptate la sfârşitul lui 2025, a indicat un oficial NATO pentru Reuters.

Muniţiile vor fi furnizate de producătorii de armament Nexter din Franţa şi Junghans din Germania, potrivit unei surse din industrie.

13:25

Patru morţi şi circa 60 de răniţi în urma loviturilor aeriene lansate de Rusia

Patru civili au fost ucişi şi circa 60 au fost răniţi în timpul nopţii de luni spre marţi în atacuri aeriene lansate de Rusia pe teritoriul Ucrainei, care au vizat mai ales capitala Kiev şi oraşul Harkov (est), au anunţat marţi autorităţile locale, relatează AFP.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că 42 de persoane au fost rănite şi cel puţin trei au murit în capitala regiunii cu acelaşi nume, situată la graniţa cu Rusia, conform Agerpres.

La Pavlograd, în regiunea Dnipropetrovsk (centru), „o persoană a fost ucisă şi o alta a fost rănită”, potrivit liderului regional, Serghei Lissak.

În capitala Kiev, 20 de persoane au fost rănite, a anunţat primarul Vitali Kliciko, precizând că „13 au fost spitalizate, între care trei copii”.

„O femeie se află la terapie intensivă”, a mai trasmis el pe Telegram.

O clădire şi vehicule au fost cuprinse de flăcări în cartierul Sviatoşinski din Kiev, potrivit aceleiaşi surse. În acelaşi cartier, ogiva neexplodată a unei rachete a fost găsită într-un apartament.

În cartierul Pechersk, un incendiu a izbucnit într-o clădire „nerezidenţială”.

Alte trei persoane au fost rănite de „fragmente de rachetă” în regiunea Kiev, a declarat şeful administraţiei militare, Ruslan Kravcenko.

Potrivit comandantului şef al armatei ucrainene, Valery Zalujnîi, Rusia a lansat asupra Ucrainei 41 de rachete de tip S-300, S-400, KH-101, KH-555, KH-55, KH-22, KH-59 şi Iskander.

În total, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 21 dintre acestea, a mai spus Zalujnîi, care a dat asigurări că aceste rachete „nu şi-au atins toate ţinta”, fără a oferi alte detalii.

08:50

Atac cu rachete în Kiev și Harkov

Rusia a lansat un atac cu rachete asupra Kievului și a celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, au declarat marți oficiali ucraineni.

„Explozii în oraș! Detalii mai târziu. Nu părăsiți adăposturile!”, a transmis primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe Telegram, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, și administrația militară din regiunea din jurul capitalei au anunțat că sistemele de apărare aeriană au fost angajate în respingerea atacului cu rachete al Rusiei.

„Explozii puternice, casa noastră … tremura”, a declarat deputatul Iryna Geraschenko pe Telegram.

Martorii Reuters au relatat că au auzit mai multe valuri de explozii în Kiev și în jurul acestuia.

Popko a arătat că mai multe mașini au luat foc în atacul din districtul Sviatoshyn din Kiev, la vest de centrul capitalei.

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov a spus că atacul a vizat și orașul său. „Atacă din nou Harkovul – au avut loc deja mai multe explozii”, a transmis el.

Ucraina va produce armament în comun cu Polonia

Liderii Poloniei şi Ucrainei s-au angajat  să-şi rezolve disputele politice care au perturbat alianţa lor esenţială în timpul războiului şi au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul apărării, în timp ce agresiunea Rusiei în Ucraina se apropie să intre în al treilea an.

Volodimir Zelenski a anunţat în discursul său nocturn că Polonia şi Ucraina vor produce arme în comun, dar nu a dat detalii. Pe de altă parte, el a recunoscut că există probleme „serioase” cu mediul de afaceri din Ucraina şi a preconizat că o soluţie va fi dată în Consiliul de Securitate şi Apărare al ţării.

În prima sa vizită în Ucraina vecină în calitate de prim-ministru, Donald Tusk a transmis un mesaj de prietenie preşedintelui Volodimir Zelenski şi a declarat că ambele părţi „au ajuns la o înţelegere comună” în legătură cu protestele fermierilor şi ale şoferilor de camioane polonezi.

„Polonia va face totul pentru a creşte şansele de victorie ale Ucrainei în acest război”, a declarat Tusk în cadrul unui briefing de presă comun, citat de Reuters.

Varşovia a devenit un aliat cheie pentru Kiev în timp ce Ucraina căuta sprijin financiar şi militar occidental împotriva Rusiei, dar relaţiile s-au deteriorat în ultimele luni, când blocajele de la graniţă au afectat economia Ucrainei, notează News.ro.

Camionagiii polonezi au fost de acord săptămâna trecută să îşi suspende până la 1 martie protestele, care vizau revocarea accesului fără permis al şoferilor ucraineni de camioane în Uniunea Europeană.

Varşovia şi Kievul au fost, de asemenea, în dezacord cu privire la exporturile de cereale ucrainene către Polonia şi restul Uniunii Europene.

Zelenski recunoaşte că sunt probleme „serioase” cu mediul de afaceri

Pe de altă parte, în discursul său video nocturn, Zelenski a recunoscut că sunt probleme „serioase” cu oamenii de afaceri ucraineni.

„Astăzi (luni – n.r.), oficiali guvernamentali s-au întâlnit cu reprezentanţi ai mediului de afaceri ucrainean. Discuţia nu a fost uşoară. Există probleme serioase. Există dificultăţi reale. Am trecut în revistă detaliile. Le-am cerut să facă aranjamentele necesare pentru ca toate dificultăţile dintre oficialii guvernamentali, mediul de afaceri şi forţele de ordine să fie eliminate”, a declarat preşedintele fără a detalia.

„Fiecare poate avea propria opinie, da, dar în vremuri de război trebuie să fim cu toţii uniţi de o singură sarcină – forţa Ucrainei, forţa societăţii noastre şi a economiei noastre”, a adăugat Zelenski.

El a precizat că „toate evoluţiile vor fi prezentate în cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×