France 24: Autostrăzi blocate de PROTESTE: Nemulțumirile fermierilor se propagă în Europa

France 24: Autostrăzi blocate de PROTESTE: Nemulțumirile fermierilor se propagă în Europa
Publicat: 23/01/2024, 15:15
Actualizat: 23/01/2024, 16:10

Din Franța până în România, trecând prin Germania și Olanda, agricultorii europeni își exprimă preocupările și sunt furioși din cauza prețurilor mari la carburanți, a noilor standarde ecologice stricte și a importurilor de cereale ucrainene, notează postul de televiziune France 24.

În contextul în care negocierile cu Guvernul Franței sunt în impas, agricultorii continuă protestele. Între blocarea autostrăzilor și defilări cu tractoare, solicită ajutor, în special din partea miniștrilor europeni de resort, care se reunesc în cursul zilei pentru a dezamorsa o criză care afectează întregul continent.

Reuniunea Consiliului UE se derulează în contextul în care Comisia Europeană intenționează să lanseze joi un ”dialog strategic” cu sectorul agricol, care exprimă preocupări în legătură cu Pactul Ecologic european, menit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, promisese din septembrie 2023 o astfel de inițiativă, susținând că agricultura și protecția mediului sunt tratate ”de pe poziții egale”.

În Franța, fermierii au început să blocheze șoselele săptămâna trecută, inițial în regiunea Occitanie, unde Autostrada A64, între Toulouse și Bayonne, este închisă în localitatea Carbonne. Sunt blocate și Autostrăzile A7 și A62. Fermierii au anunțat că vor bloca și Autostrada A16.

Marți, unul dintre proteste a fost marcat de un incident tragic: un șofer a intrat cu un vehicul într-un baraj rutier din zona Pamiers, iar o femeie a fost ucisă.

Agricultorii francezi cer, printre altele, simplificarea procedurilor administrative, evitarea unor noi interdicții privind folosirea pesticidelor, oprirea majorărilor prețurilor motorinei, alocarea de indemnizații în proceduri rapide după calamități și aplicarea în totalitate de a Legii Egalim, care obligă firmele și deținătorii de suprafețe agricole să îi plătească mai bine pe lucrătorii agricoli.

”Europa este sub presiune”

”Cu câteva luni înaintea alegerilor europarlamentare, Guvernul francez se teme de escaladarea protestelor, în contextul în care, din Olanda până în România, trecând prin Austria și Germania, agricultorii intensifică acțiunile împotriva creșterilor de taxe și a Pactului ecologic european, care vizează eliminarea emisiilor poluante din economia UE”, notează postul France 24.

Mișcarea de protest a început în urmă cu mai mult de un an în Olanda, unde Guvernul anunțase intenția reducerii cu 50% a emisiilor de azot. Protestele s-au extins în Belgia, iar cele două state au fost nevoite să suspende unele dintre obiective.

În Germania, agricultorii s-au mobilizat masiv de la începutul anului, denunțând reformele fiscale în cazul motorinei de uz agricol. Printre revendicări se numără și obligațiile în domeniul mediului impuse agricultorilor, creșterea costurilor de producție și birocrația.

”Un alt subiect de dispută: afluxul de produse agricole ucrainene în spațiul UE din cauza anulării licențelor vamale în 2022. România, vecină cu Ucraina, este în prima linie”, subliniază postul France 24, notând că, în contextul protestelor fermierilor români și polonezi, organizațiile agricole cer limitarea importurilor din Ucraina.

”Avem nevoie de Europa, dar nu putem plăti noi factura războiului din Ucraina”, a declarat marți Luc Smessaert, vicepreședintele filialei din Oise (Franța) a Federației Naționale a Sindicatelor Fermelor Agricole (FNSEA), citat de cotidianul Le Figaro.

Foto: Profimedia

Citește și:

The Telegraph: China investește masiv în echipamente pentru fabricarea de SEMICONDUCTORI, în efortul de evitare a restricțiilor impuse de SUA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
20 de judeţe intră de la 10.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vreme...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină până joi dimineață. Sunt vizate 20 de județe
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
NOUL ORDIN de la Uniunea Europeană. Va fi OBLIGATORIU și în România
Au așteptat degeaba! Românii care nu vor beneficia de mărirea pensiei
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Răstunare de situației în cazul lui Vlad Pascu! Dosarul 2 Mai se reia de la...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Ceva ciudat se întâmplă cu „magnetocoada” Pământului
×