Comisia Europeană VERIFICĂ dacă platforma TikTok respectă normele privind protejarea minorilor

Comisia Europeană VERIFICĂ dacă platforma TikTok respectă normele privind protejarea minorilor
Publicat: 19/02/2024, 14:50

Comisia Europeană a anunțat, luni, lansarea procedurilor formale pentru a stabili dacă platforma video chineză TikTok a încălcat Reglementările Uniunii Europene referitoare la serviciile digitale în privința protejării minorilor și a filtrării conținutului online.

”Comisia Europeană a lansat proceduri formale pentru a stabili dacă TikTok a încălcat Regulamentul privind Serviciile Digitale (DSA) în situații privind protecția minorilor, în transparența privind publicitatea, în oferirea de acces la date cercetătorilor și în gestionarea riscurilor referitoare la designul dependent și conținutul dăunător. În baza investigației preliminare efectuate până acum, inclusiv după evaluarea raportului privind riscurile trimis de TikTok în septembrie 2023, precum și ținând cont de răspunsurile TikTok la solicitările formale ale Comisiei privind conținutul ilegal, protejarea minorilor și accesul la date, Comisia Europeană a decis lansarea procedurilor formale contra TikTok în virtutea Regulamentului Serviciilor Digitale”, anunță Comisia Europeană.

Procedurile vizează modul în care au fost aplicate instrumentele de contracarare a riscurilor sistemice pentru evitarea efectelor negative, precum și algoritmii utilizați, care ar putea genera dependență comportamentală. De asemenea, vor fi evaluate sistemele de verificare a vârstei și modul în care platforma TikTok respectă datele private.

Comisia Europeană va afla dacă platforma TikTok, deținută de grupul chinez ByteDance Ltd., respectă normele privind conținutul reclamelor și oferă acces la baza de date în scop de cercetare.

Comisia Europeană va continua să colecteze informații de la TikTok, prin solicitări formale și inspecții.

”Inițierea procedurilor formale permite Comisiei Europene să adopte măsuri de aplicare a legii, prin acțiuni interimare și prin decizii de constatare a nonconformării. În același timp, Comisia Europeană poate accepta angajamente din partea TikTok de remediere a problemelor vizate de proceduri”, subliniază instituția.

Comisia Europeană verifică 17 platforme online

În ultimele luni, Comisia Europeană le-a adresat solicitări formale pentru oferirea de informații la 17 Platforme online Foarte Mari (VLOP) și unor Motoare de Căutare online (VLOSE), desemnate ca fiind în aceste categorii în aprilie 2023 – AliExpress, Amazon Store, AppStore, Bing, Booking.com, Facebook, Google Search, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, YouTube și Zalando. Cele 17 platforme online au avut termen până pe 8 februarie pentru a furniza Comisiei Europene datele solicitate.

În virtutea Regulamentului privind Serviciile Digitale (DSA), marile platforme online trebuie să se supună reglementărilor UE, să raporteze infracțiunile, să fie transparente în privința reclamelor difuzate, să blocheze conținutul ilegal, să respecte drepturile fundamentale, siguranța publică și procedurile electorale.

În martie, va intra în vigoare în totalitate și Regulamentul Piețelor Digitale (DMA), care prevede un regim strict pentru firmele online. Platformele online nu vor mai avea dreptul să privilegieze propriile servicii în detrimentul grupurilor rivale, iar rețelele de socializare online nu vor mai putea combina utilizarea datelor personale în diversele servicii furnizate și nu vor mai putea folosi în activități competitive date colectate de la colaboratori intermediari. În plus, companiile online vor trebui să le furnizeze utilizatorilor posibilitatea de a accesa aplicații ale companiilor rivale.

Foto: Profimedia

Citește și:

Nicușor Dan pierde 2 procese într-o zi! „Dușurile reci” 8 și 9, seria ”Anulare autorizații de construire S2” / „NENOROCEȘTE și proiectele publice”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Cum arată, de fapt, cele mai scumpe apartamente din Dubai! Nimeni nu se aștepta la...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reacţia lui Iohannis după ce şeful Armatei a avertizat că există riscul escaladării conflictului din...
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
Ungaria tocmai A LUAT FAȚA României. Acordul a fost deja semnat la Budapesta
Alertă meteo în România. Urmează fenomene extreme
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Un studiu a descoperit de ce peștii africani au ochii mai mari
×