Klaus Iohannis, după victoria în procesul Roșia Montană: După ani de contestări și dezbateri, României reușește să protejeze PATROMONIUL național

Klaus Iohannis, după victoria în procesul Roșia Montană: După ani de contestări și dezbateri, României reușește să protejeze PATROMONIUL național
Publicat: 09/03/2024, 10:39
Actualizat: 09/03/2024, 10:41

Președeintele Klaus Iohannis a reacționat, după victoria în procesul Roșia Montană și spune că „după ani de contestări și dezbateri, României reușește să protejeze patrimoniul național”.

„Salut reușita României în procesul privind Roșia Montană și felicit echipele de specialiști implicate cu profesionalism în susținerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internațional de la ICSID.

După mulți ani de contestări și dezbateri, atât politice, cât și juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câștigă procesul pentru Roșia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând și reușind să protejeze patrimoniul național”, scrie, sâmbătă, pe Facebook, șeful statului.

Tribunalul de la Washington a decis, vineri seara, în unanimitate, că țara noastră nu trebuie să plătească despăgubiri de câteva miliarde de dolari firmei Gabriel Resources. În plus, compania canadiană este obligată să returneze României cheltuielile de judecată, care ajung la câteva milioane de dolari. Motivarea hotărârii va fi emisă în următoarele 20 de zile.

Gabriel Resources respinge decizia favorabilă României în dosarul Roșia Montană și vrea să o conteste

Gabriel Resources anunță că printr-un comunicat de presă trimis GÂNDULrespinge ferm decizia dată de tribunalul de la Washington și că aceasta este în profundă contradicție cu hotărârea luată de doi dintre cei trei arbitri care s-au pronunțat, adăugând că ia în calcul varianta de contestație pe o cale extraordinară de atac.

″Compania respinge cu tărie decizia majorității, care este întrutotul inconsistentă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum este demonstrat de către opinia separată convingătoare a unuia dintre arbitri″, spun cei de la  Gabriel Resources.

Împreună cu avocații săi, compania va analiza decizia Tribunalului, care timp de 20 de zile e confidențială, și au acces la motivația penală doar părțile, și spune că ia în calcul varianta de a contesta decizia pe o cale extraordinară de atac pe care o mai are la dispoziție.

″Considerăm decizia majorității ca fiind profund eronată. Așa cum a fost recunoscut de către arbitrul care a făcut opinie separată, interferența politică susținută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel Resources a împiedicat dezvoltarea proiectului minier, deținut în parteneriat cu statul român. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opțiunile, dar ne grăbim să ne exprimăm sincera apreciere față de acționarii noștri pentru sprijinul lor neabătut și pentru răbdarea de care au dat dovadă de-a lungul acestei proceduri îndelungate. De asemenea, vrem să ne exprimă recunoștința față de munca extraordinară a managerilor și angajaților noștri, din România și din afara ei, care și-au dedicat o parte semnificativă din cariera lor dezvoltării proiectului, cu credința sinceră că acesta este în interesul țării″, a declarat Anna EL-Erian, președintele Consiliului de Administrație al Gabriel Resources.

CITEȘTE ȘI:

DECIZIE-BOMBĂ în dosarul Roșia Montană. România CÂȘTIGĂ procesul cu Gabriel Resources. Cum s-a ajuns la judecată

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Moartea ei a lăsat un...
Buletin furat sau pierdut în străinătate. Procedura de urmat pentru revenirea în țară
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Programul „Străzi deschise” în weekendul 11 și 12 mai: Ce au pregătit organizatorii?