Prima pagină » Știri politice » Remus Pricopie, rectorul SNSPA, pulverizează partidul lui George Simion: „AUR, o rangă politică a Kremlinului”

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, pulverizează partidul lui George Simion: „AUR, o rangă politică a Kremlinului”

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, pulverizează partidul lui George Simion: „AUR, o rangă politică a Kremlinului”

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Remus Pricopie, vorbește într-un interviu despre șansele AUR în alegerile din acest an. Opinia sa este categorică – nu discutăm despre un partid politic, ci de „o rangă politică a Kremlinului”.

Pricopie este convins că formațiunea condusă de George Simion primește ajutor de la Moscova.

Remus Pricopie: „Nu discutăm despre o formațiune politică în sensul clasic”

Cu riscul de a repeta ceva ce am mai spus de mai multe ori, până acum, atunci când vorbim despre AUR, trebuie să subliniem că nu discutăm despre o formațiune politică în sensul clasic al cuvântului.

În opinia mea, AUR este o structura artificială, creată de la bun inceput pe zgomot și scandal, adică singurul mod prin care poate atrage atentia opiniei publice într-un interval scurt de timp, cu scopul de a dezbina România.

În plus, comparăm AUR cu alte așa-zise partide suveraniste, de extrema dreapta, din Europa occidentală, care au exact același tip de comportament politic.

Aceste formațiuni au toate rădăcini financiare și mesaje publice care le leagă de Moscova, iar Moscova nici măcar nu se mai ferește să-și asume public «paternitatea». A spus-o Dmitri Medvedev, într-un interviu, în mod explicit: «Sarcina noastră este de a-i susține pe acești politicieni și partidele lor din Occident în toate modurile posibile, ajutându-i apertum [in mod deschis] și secretum [in secret] să obțină rezultate decente în alegeri»”, a declarat rectorul SNSPA.

De ce spun aceste lucruri? Pentru ca numai asa putem intelege cum apar «sondaje de opinie» care indică AUR pe primul loc, cu 28-30% (NU ma refer aici la sondajul realizat de INSCOP, care are alte cifre) sau la imensa manipulare legată de «larga susținere» pe care AUR ar avea-o în rândul diasporei.

Legat de acest ultim subiect, ar fi chiar un nonsens ca românii care trăiesc în diaspora să voteze un partid controlat de Putin, adică să voteze împotriva libertății de miscare în UE, împotriva UE, să voteze împotriva NATO, adică împotriva lor”, a mai spus rectorul SNSPA.

De ce electoratul AUR nu trebuie catalogat „fanatic”

În ceea ce priveste electoratul AUR, atât cât este el, eu nu l-as cataloga «fanatic». Manipularea funcționează la nivelul oamenilor simpli, care nu înteleg marile mecanisme politice, naționale și internationale, dar care au probleme reale, în viata de zi cu zi, ca de exemplu venituri mici, somaj, probleme de sanatate, marginalizare etc., si care, uneori, simt nevoia ca cineva sa-i mai «zguduie» pe cei de la guvernare sau sa le ofere o solutie rapida, simpla (populista).

Iar aici apare AUR, cu injuraturile si huliganismul său politic si cu solutii (nerealiste) imediate.

Acesti oameni defavorizati socio-economic nu au capacitatea sa distinga mesajele AUR – care sunt pro-Putin. Ei vad atitudinea AUR, care este anti-guvernanti, in principal la nivel central, nu la nivel local, si promisiunile AUR, care abunda.

Așa se explica unele «puseuri» de sustinere fata de AUR, care a atins un punct de maxim in august 2023, dar care, de atunci, este în scădere continuă”, a continuat Remus Pricopie.

Ce procent real are AUR

În opinia rectorului SNSPA, procentul votanților AUR este acum, „în mod real, undeva pe la 16-18%, deci în marja de eroare indicata de sondajele serioase, dar care, dupa opinia mea, se va duce spre 10-12%, daca nu chiar mai putin, pana la alegerile parlamentare din decembrie”.

Evident, rezultatele AUR depind foarte mult si de prestatia celorlalte partide. Orice incoerenta a partidelor serioase poate fi un bonus electoral pentru AUR”, a mai adăugat Pricopie în interviul pentru aktual24.ro.

Rectorul SNSPA a trecut în revistă și prezența la vot așteptată, arătând care sunt motivele pentru care românii aleg să meargă la urne.

Cum pot fi convinși românii să voteze

Oamenii vin la vot daca au un motiv clar, ca de exemplu:

  • înteleg foarte bine valoarea votului exprimat in democratie, adica au un simt civic foarte bine dezvoltat;
  • sustin in mod special un candidat/partid, acesta fiind, de regula, comportamentul celor care activeaza politic;
  • dispretuiesc/nu sustin un anumit candidat/partid, iar votul lor este unul «impotriva«, nu «pentru»;
  • sunt dezamagiti, iar participarea lor la vot este o forma de protest, in general prin anularea propriului vot sau votarea unui candidat «ciudat», «atipic», «extremist»;
  • vin la vot «la nimereală», iar decizia de sustinere a unui candidat/partid este luata in cabina de vot, fara o analiza serioasa;
  • sunt manipulati, condusi catre o cauza falsa, inventata etc.
  • exista o componenta de oportunism politic, un interes direct sau indirect.

Evident, tipologia votantilor este ceva mai complicata, iar sociologia politica aloca sute de mii de pagini de analize si cercetari, atat teoretice, cat si pentru practica politica, respectiv pentru fiecare moment electoral in parte. In final, participarea la vot este o combinatie a tuturor acestor factori, la care putem adauga vremea, ziua in care are loc votul, orarul de vot, mai exact ora la care se deschid/inchid sectiile de vot, o seria de evenimente care au loc in proximitatea momentului electoral, nivelul de emotie publica, tipul de scrutin (europene, locale, prezidentiale, parlamentare – in cazul nostru).

Anumite partide pot fi interesate sa incurajeze participarea electorala, in timp ce altele pot avea interese contrare. Sa ne amintim de discutiile din 2016, 2019 si 2020 despre electoratul USR, care era foarte activ pe Facebook, dar absent in cabinele de vot. Prin urmare, asa cum am mai spus, sondajele de opinie sunt instrumente importante de cercetare, dar au si limite. Ele nu ne spun ce o sa se intample, ci estimeaza ceea ce se poate intampla, in ziua votului”, conchide șeful SNSPA.

Citește și

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
Moartea lui Felix Baumgartner. „Am încercat să-l reanimez, dar era imposibil. S-a prăbușit ca o rachetă”
Cancan.ro
Nepoții nu mai vor să îl vadă pe Piedone! Fostul șef ANPC a mărturisit care este motivul
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Antena 3
De ce s-a vândut această casă micuță cu 5 milioane de dolari
Digi24
Aeroportul Otopeni. Un autobuz care transporta călătorii la îmbarcarea în avion a ajuns pe DN1
Cancan.ro
Nicușor Dan, alături Mirabela Grădinaru și cei doi copii, în vizită oficială la Salzburg. Ce ținută a ales Prima Doamnă?
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Noul plan al Guvernului pentru pensiile speciale: vârsta și veniturile, în vizor. Anunțul lui Nicușor Dan
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Accident grav în Bihor! Un motociclist a murit după o coliziune cu 3 vehicule
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Cel mai mare deșert din lume nu este cel la care te gândești
Capital.ro
Românii trebuie să-și facă provizii! Alertă Raed Arafat: Minim 72 ore, se poate extinde la 10 zile
Evz.ro
Schimbare neașteptată a vremii. Ce anunță ANM
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O zi petrecută pe o plajă de lângă Dunăre a fost și ultima în viață, pentru doi tineri părinți! Tatăl și-a salvat fiica de 9 luni de la înec, dar el și soția nu au mai avut nicio șansă
RadioImpuls
Imagini feerice cu singura grădină exterioară verticală din România! Se află în București, pe Calea Dudești
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Ar putea solul de pe Lună să susțină o bază permanentă?