DNA a atacat pedeapsa la închisoare cu suspendare în cazul socrilor lui Cătălin Cherecheș. Cum a motivat instanța decizia

DNA a atacat pedeapsa la închisoare cu suspendare în cazul socrilor lui Cătălin Cherecheș. Cum a motivat instanța decizia
Publicat: 13/04/2024, 18:15

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au atacat, vineri, condamnarea la închisoare, pedeapsă cu suspendare, pronunțată de Tribunalul Mureș în cazul socrilor fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. O decizie definitivă pentru rudele pe care anchetatorii îi acuză că au vrut să compromită actul de justiție prin încercarea de a mitui magistratul din dosarul ginerelui lor urmează să fie pronunțată de instanța Curții de Apel Târgu Mureș.

Socrii lui Cătălin Cherecheș cu primit, joi, condamnări de 3 ani, respectiv 2 ani şi 6 luni de închisoare, dar cu suspendare, după ce au fost găsiți vinovați de dare de mită și complicitate la dare de mită. Procurorii nu sunt de acord cu decizia Tribunalului Mureș, așa că au atacat-o la scurt timp, vineri, termenul de atac cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

„Instanța apreciază că pedeapsa de 3 ani închisoare este o sancțiune necesară şi suficientă pentru conștientizarea importanței normelor legale încălcate și a repercusiunilor pe care o atare încălcare le are”, a motivat Tribunalul Mureș condamnarea aplicată soacrei lui Cătălin Cherecheș, potrivit Hotnews.

La stabilirea pedepsei, magistratul Tribunalului Mureș a indicat ca principale argumente lipsa antecedentelor penale a celor doi inculpați și conduita acestora de recunoaștere a faptelor.

Pentru că au fost judecați prin procedura simplificată, soții Gliga au beneficiat de o reducere a limitelor de pedeapsă cu o treime.

Soacra lui Cherecheș, „bună familistă”

„Potrivit înscrisurilor depuse în circumstanțiere, inculpata este o persoană bine integrată în societate, o persoană care a ajutat şi ajută persoanele apropiate, o bună familistă. (…) împrejurarea că inculpata este la primul contact cu legea penală, datele ce caracterizează persoana acesteia, dezvoltate în înscrisurile în circumstanțiere depuse la dosarul cauzei, motivele care au determinat-o pe inculpată să săvârşească infracţiunea, constituie circumstanțe cărora trebuie să li se dea eficiență sporită”, a reținut instanța din Mureș în cazul soacrei lui Cherecheș, Claudia Gliga.

Judecătorul a mai ținut cont că „inculpata este o persoană în etate, care a manifestat regret pe parcursul procesului penal și a demonstrat că a conștientizat gravitatea faptei săvârșite”.

În plus, prin prezența la derularea procedurilor judiciare, instanța consideră că femeia a înțeles consecințele deosebit de grave la care s-a expus prin săvârșirea infracțiunii.

„A înțeles și și-a însușit necesitatea respectării normelor penale, existând posibilități reale de îndreptare a acesteia, clemența arătată de organele judiciare va reprezenta un argument în plus pentru ca inculpata să nu mai comită infracțiuni, iar perioada trecută de la data comiterii infracțiunii, respectiv perioada în care inculpata a fost suspusă unor măsuri preventive în prezenta cauză, dublată de posibilitatea aplicării de către organele judiciare a unei pedepse cu închisoare cu executare a reprezentat pentru inculpată un prilej de reflecţie asupra propriei conduite”, a mai arătat instanța.

În cazul socrului lui Cherecheș, instanța a indicat la stabilirea pedepsei tot argumente ce țin de persoana inculpatului. Că este integrat social, că nu are antecedente penale și că perioada arestului preventiv a fost „de natură a-l avertiza serios asupra consecințelor faptelor sale”, arată sursa citată.

Mita urma să ajungă la o judecătoare

Tribunalul Mureș a dispus confiscarea sumei de 50.000 euro de la G.C., reprezentând suma de bani remisă de inculpată magistratului F.H.G.R. prin intermediului colaboratorului cu identitate reală F.H.R.

Socrii lui Cherecheș ar fi încercat să cumpere cu 50.000 de euro achitarea ginerelui lor, prin intermediul mamei unei judecătoare.

Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj, în data de 25 noiembrie 2023, în contextul unui dosar de corupție în faza apelului, „inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite”.

Potrivit DNA, această „ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar dacă magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, la data de 6 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent.

Restul urma să fie remis după pronunțarea instanței de judecată în cauza respectivă. În data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant din municipiul Cluj-Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis și alte foloase necuvenite, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În demersurile descrise, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât și material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul, atât pentru „rezolvarea problemei” la Baia Mare, cât și ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

Cât va sta Cătălin Cherecheș în închisoare

Cătălin Cherecheș  a fost predat autorităților române după ce fugise în Germania, la câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, în 24 noiembrie. În completul de judecată s-a aflat judecătoarea căreia socrii lui Cherecheș au încercat să îi dea mită, chiar dacă familia a încercat să o recuze.

Cherecheș se afla sub control judiciar și era dat în consemn la frontieră când a reușit să iasă din țară folosind cartea de identitate a unui verișor.

Cătălin Cherecheș a fost prins apoi în Germania, iar în 19 martie a fost adus în România, în prezent fiind încarcerat.

Cătălin Cherecheș și-ar putea reduce executarea condamnării cu un an, pentru meritul de a fi staționat deja după gratii în arestul din Baia Mare, de unde a și candidat cu success la Primăria orașului, și încarcerarea în penitenciarul Augsburg, au decis, vineri, judecătorii Tribunalului Bucureşti. Sentința poate fi atacată.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
Sticlele care distrug sănătatea. Provoacă boli grave
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani