Prima pagină » Știri externe » SUA: Statutul de membru ONU nu îi va ajuta pe palestinieni să obțină un stat propriu

SUA: Statutul de membru ONU nu îi va ajuta pe palestinieni să obțină un stat propriu

SUA: Statutul de membru ONU nu îi va ajuta pe palestinieni să obțină un stat propriu
SUA: Statutul de membru ONU nu îi va ajuta pe palestinieni să obțină un stat propriu

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat miercuri că nu crede că o eventuală rezoluție a ONU care să recomande ca Autoritatea Palestiniană să devină membru cu drepturi depline al ONU va contribui la o soluție cu două state în ceea ce privește conflictul dintre israelieni și palestinieni.

Thomas-Greenfield a făcut aceste comentarii la o conferință de presă susținută la Seul, după ce a fost întrebată dacă Statele Unite sunt deschise să accepte cererea Autorității Palestiniene de a avea calitatea de membru deplin al ONU.

„Nu credem că adoptarea unei rezoluții în acest sens în Consiliul de Securitate ne va duce neapărat într-un loc în care să găsim o soluție cu două state pentru a merge mai departe”, a spus Thomas-Greenfield.

Ea a spus că președintele Statelor Unite, Joe Biden, a spus categoric că Washingtonul este în favoarea unei soluții cu două state și că lucrează pentru a pune în aplicare această soluție cât mai curând posibil.

Autoritatea Palestiniană a solicitat Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, să voteze un proiect de rezoluție care recomandă ca aceasta să devină membru cu drepturi depline al organismului mondial, au declarat mai mulți diplomați citați de Reuters. Algeria, membru al Consiliului de Securitate, a distribuit un proiect de text în acest sens marți seara.

O comisie a Consiliului de Securitate al ONU, care a luat în considerare cererea, „nu a putut face o recomandare unanimă” cu privire la îndeplinirea criteriilor, potrivit unui raport.

Cum ar putea Palestina să devină membru ONU

O cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate, acolo unde Statele Unite se pot folosi de dreptul veto. Ulterior, solicitarea trebuie să fie aprobată de cel puțin două treimi din Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri.

O eventuală acceptare a Palestinei în cadrul ONU a înregistrat extrem de puține progrese de la semnarea Acordurilor de la Oslo între Israel și Autoritatea Palestiniană, la începutul anilor 1990.

Printre obstacole se numără extinderea coloniilor israeliene din Cisiordania. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că Autoritatea Palestiniană nu a îndeplinit criteriile necesare pentru statutul de membru.

Autoritatea Palestiniană, condusă de președintele Mahmoud Abbas, exercită autonomie limitată în Cisiordania și este partenerul Israelului în Acordurile de la Oslo. În 2007, Hamas a înlăturat Autoritatea Palestiniană de la putere în Fâșia Gaza.

Sursa foto: Profimedia

Citește și

Mediafax
Bolojan cere reducerea deplasărilor externe: Doar cele strict necesare vor fi aprobate
Digi24
Vacanțele europenilor și riscul celor mai mari întârzieri din istorie ale curselor aeriene: „Europa nu își poate permite haos pe cer”
Cancan.ro
Donald Trump atacă Moscova?! Amenințări de ultimă oră emise lui Vladimir Putin: ce au discutat la telefon în ultima
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
Adevarul
Bulgaria avansează, România se sabotează singură în drumul spre euro. Care sunt costurile
Mediafax
Cod roșu de vreme severă în Galați și Brăila: Grindină de 5 cm și vânt de 90 km/h
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Medic din Bacău acuzat de bigamie: a făcut nuntă deși era deja căsătorit. Cum a explicat asta familiei și ce s-a întâmplat în final
Digi24
Nouă pistă privind cauza accidentului în care un Boeing 787 Dreamliner al Air India s-a prăbușit la 30 de secunde de la decolare
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Ce se întâmplă doctore
Doliu în lumea filmului. Actrița CELEBRĂ a murit la doar 42 de ani! Cauza decesului
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Anvelopele, adevărate bombe pe caniculă. Cum cedează brusc cauciucurile
StirileKanalD
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
KanalD
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Am testat cel mai modern, mai eficient și mai confortabil SUV coupe (NE-GERMAN) din 2025 - VIDEO
Descopera.ro
Chiar există! Acesta este peștele care latră și mușcă
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
Evz.ro
Andreea Marin a rămas singură. Relația s-a destrămat
A1
Ștefan Iancu, actorul din Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, a făcut un pas important în carieră. Ce planuri are pentru vara asta
Stirile Kanal D
Cât costă un spray anti-urs: Este musai să îl ai la tine dacă faci drumeții pe munte
Kfetele
Ce s-ar putea întâmpla cu moștenirea lui Dragoș Dolănescu, vila cu 13 camere din Sinaia?
RadioImpuls
Dr. Cristian Andrei, scrisoare deschisă către părinții adolescenților de la Beach, Please: "Muzica nu e pericol. E vocea unei generații care se caută”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Măria are vise erotice: – Ioane, eram la o expoziţie de obiecte masculine!
Descopera.ro
Prieteniile după vârsta 30 de ani: Cum reconstruim conexiunile într-o lume tot mai izolată