Administrația SUA îndeamnă HAMAS să accepte acordul cu Israelul /Blinken: ”Poziția noastră nu s-a modificat” în privința ofensivei în Rafah

Administrația SUA îndeamnă HAMAS să accepte acordul cu Israelul /Blinken: ”Poziția noastră nu s-a modificat” în privința ofensivei în Rafah
Publicat: 01/05/2024, 22:03

Administraţia Joe Biden rămâne încrezătoare în posibilitatea unui armistiţiu între Israel şi Hamas, anunţă secretarul de Stat Antony Blinken, îndemnând grupul militant palestinian să accepte acordul și cerând Guvernului Benjamin Netanyahu să evite o ofensivă militară majoră în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza.

”M-am întâlnit astăzi cu premierul Netanyahu, cu care am discutat despre acordul privind ostaticii aflat pe masa negocierilor, care ar produce un armistițiu imediat, ar aduce ostaticii acasă, ar atenua suferințele poporului palestinian în Gaza și ne-ar oferi ceva pe care să putem construi în viitor, pentru a ajunge la pace durabilă și la securitate. Israelul a făcut compromisuri foarte importante în propunerile aflate în discuții, demonstrând dorința și voința de a obține acest acord. Acum, după cum am mai spus, depinde de Hamas. Hamas trebuie să decidă dacă va accepta acest acord, dacă va avansa acțiunile în favoarea oamenilor despre care pretinde că îi pasă, în Gaza”, a afirmat Antony Blinken, aflat în vizită în Israel.

Secretarul de Stat american a dat asigurări că prioritatea președintelui Joe Biden este ca populația din Fâșia Gaza să primească asistență umanitară.

”Am observat în ultimele săptămâni progrese reale, semnificative” în furnizarea de asistență umanitară în Fâșia Gaza, a precizat Blinken.

Washingtonul continuă să se opună unei operațiuni militare majore a Israelului în orașul palestinian Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza.

”În privința situației din Rafah, poziția noastră este clară, nu s-a modificat, nu se va modifica. Nu putem și nu vom susține o operațiune militară majoră în Rafah, cu excepția prezentării unui plan eficient de a asigura că nu sunt răniți civilii. Deocamdată, nu am văzut un astfel de plan. În același timp, există alte modalități, în opinia noastră, mai bune, de a aborda provocarea care continuă să fie generată de Hamas, care nu ar necesita o operațiune militară majoră în Rafah”, a insistat Blinken.

Administrația Joe Biden a cerut constant Israelului să nu intervină militar în Rafah dacă nu găsește modalități viabile de protejare a celor peste 1,3 milioane de civili palestinieni refugiați în această zonă. În pofida presiunilor internaționale, premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că armata israeliană va lansa o ofensivă în orașul Rafah.

”Nu se pune problema să oprim războiul înainte de a ne atinge obiectivele. Vom intra în Rafah și vom elimina batalioanele Hamas de acolo, indiferent dacă ajungem sau nu la un acord, vom obține victoria totală”, a afirmat marți Netanyahu.

”Operațiunea din Rafah nu depinde de nimic, premierul Netanyahu i-a transmis acest lucru lui Blinken”, a comunicat miercuri Guvernul de la Ierusalim.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste comise pe 7 octombrie 2023 de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic în comunități din sudul Israelului, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și 5.400 de răniți. Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 34.568 de morți și 77.754 de răniți în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Fed menține nivelul dobânzilor în SUA /”INFLAȚIA rămâne ridicată”, perspectivele economice sunt ”incerte”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
×