Financial Times: Poate spera Europa să rivalizeze din nou cu SUA la nivel economic? BCE menține OPTIMISMUL privind relansarea

Financial Times: Poate spera Europa să rivalizeze din nou cu SUA la nivel economic? BCE menține OPTIMISMUL privind relansarea
Publicat: 14/05/2024, 07:30

Uniunea Europeană și Marea Britanie continuă să aibă performanțe economice slabe, iar decalajele în raport cu Statele Unite au generat politici monetare diferite, existând și riscul ca multe companii să își transfere activitățile în afara Europei din cauza tarifelor mari la energie, constată cotidianul Financial Times, subliniind însă că Banca Centrală Europeană (BCE) este încrezătoare în perspectivele UE.

Uniunea Europeană se confruntă cu probleme economice ”cronice” și rămâne cu mult în urma Statelor Unite în materie de inteligență artificială și inovare, astfel că liderii politici încearcă să confere un nou dinamism industriei tehnologice.

”Politicienii europeni sunt preocupați de mult timp de performanțele economice foarte slabe. Acum, principalele probleme de pe agendă se referă la amplificarea decalajelor în raport cu Statele Unite din cauza șocului dublu generat de pandemie și de războiul Rusiei în Ucraina”, subliniază cotidianul Financial Times.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat luna trecută că Uniunea Europeană se confruntă cu o amenințare ”mortală” din cauza declinului economic, a accentuării politicilor non-liberale și a războiului de la frontiera estică.

PIB-ul Statelor Unite s-a dovedit a fi mai rezistent la aceste șocuri și și-a revenit mai rapid, urcând cu 8,7% peste nivelul anterior pandemiei în primul trimestru de anul acesta. Este mai mult decât dublul creșterii economice de 3,4% înregistrată de zona euro și mult mai mult decât evoluția de 1,7% a economiei britanice.

”Aceste diferențe transatlantice au devenit atât de acute încât creează un clivaj între SUA și Europa la nivel de politică monetară. În contextul în care creșterea economică și inflația vor continua să fie mai puternice în SUA decât în Europa, investitorii se așteaptă ca Rezerva Federală să reducă dobânzile de referință de mai puține ori anul acesta decât Banca Centrală Europeană sau Banca Angliei. Combinația între prețurile mari la energie în Europa, cu mult peste cele din SUA, și subvențiile atrăgătoare pentru energii ecologice și proiecte de semiconductori acordate de Washington tentează multe companii europene să își mute activitățile în Statele Unite”, subliniază Financial Times.

Paolo Gentiloni, comisarul UE al Energiei, a admis public aceste probleme.

”Pentru Europa, nu este scandaloasă creșterea economică slabă, întrucât, din nefericire, suntem obișnuiți cu acest lucru. Problema este cum să menținem un nivel suficient de investiții pentru a face față noilor provocări”, a subliniat Gentiloni.

Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost președinte al BCE, pledează pentru avansarea integrării piețelor de capital și pentru centralizarea bugetelor, în special pentru apărare. Draghi a avertizat asupra riscurilor relocării anumitor industrii în afara UE.

Economia Europei era performantă în anii 1990, în contextul extinderii pieței unice după încheierea Războiului Rece, dar, între timp, cele 27 de state membre UE au pierdut teren în raport cu Statele Unite, după criza datoriilor suverane, dar și în contextul pandemiei și al războiului din Ucraina.

”Există o diferență între echilibrul muncă-viață din SUA și Europa. Preferințele oamenilor sunt foarte diferite. Lipsa forței de lucru în Europa este amplificată de acest lucru și de situația demografică. Poate fi compensată prin imigrația din estul Europei, dar tinerii de acolo revin acasă sau nu se mai mută deloc”, afirmă Markus Brunnermeier, profesor la Universitatea Princeton.

BCE are o atitudine optimistă privind relansarea economiei UE

Cu toate acestea, actualele tendințe s-ar putea modifica, în contextul în care situația de pe piața muncii este dinamică, ceea ce ar putea favoriza creșterea productivității în Europa.

”Problema este cât de mult pot accelera Statele Unite, în contextul în care anul trecut creșterea economică a fost generată în principal de stimulentele fiscale masive și de intensificarea imigrației. Dar un nou mandat de președinte pentru Donald Trump ar putea aduce relaxare fiscală și nu credem că Biden ar fi cu mult diferit”, afirmă Kaspar Hense, manager de portofoliu la grupul RBC Bluebay Asset Management.

Deși recunoaște problemele privind productivitatea, Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, este încrezătoare în relansarea economiei UE.

”Ținând cont de șocurile uriașe pe care le-am avut în Europa, performanțele economice nu au fost atât de slabe cum se temeau mulți, deci, ar trebui să încetăm să ne văităm”, subliniază Schnabel.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE adoptă FACILITĂȚI pentru fermieri, după protestele masive din ultimele luni /Au fost prelungite măsurile comerciale în relația cu Republica Moldova

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Jocurile Olimpice de la Paris, păzite de cea mai mare tabără militară din Europa de...
×