Executivul începe să se ocupe de legislația pentru Comunitățile de Energie. Potențialul de FOTOVOLTAICE pe acoperiș este, în București, de 680 MW

Executivul începe să se ocupe de legislația pentru Comunitățile de Energie. Potențialul de FOTOVOLTAICE pe acoperiș este, în București, de 680 MW
Foto: Pixabay/ colmkay
Publicat: 20/05/2024, 11:33

Ministerul Energiei anunţă luni că iniţiază un Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităţilor de Energie în România şi lansează invitaţia de aderare la Grup entităţilor interesate. Potrivit specialiștilor din Ministerul Energiei, numai în București ar putea fi instalate până la 680.000 kW (680 MW) de panouri fotovoltaice.

Scopul iniţiativei este de a accelera crearea cadrului legislativ pentru ca toţi consumatorii de energie electrică din România să poată beneficia de energia regenerabilă produsă la propriul loc de consum sau produsă în cadrul unei comunităţi de energie din care aceştia fac parte, potrivit unui comunicat al instituției.

Lansăm o iniţiativă benefică pentru toţi cetăţenii României: dreptul de a-şi produce propria energie electrică, dar şi să consume la preţuri mai mici energia produsă într-o astfel de comunitate. În cadrul acestei măsuri, am instituit Grupul de Lucru pentru dezvoltarea Comunităţilor de Energie în România. Scopul nostru este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrică din ţara noastră posibilitatea de a se bucura de energia regenerabilă, fie produsă la domiciliu, fie în cadrul unei comunităţi energetice locale. Această iniţiativă nu doar că va aduce o reducere a costurilor cu energia electrică şi a dependenţei noastre de sursele tradiţionale de energie, ci va ajuta la reducerea sărăciei energetice şi va deschide şi o nouă eră a sustenabilităţii şi autonomiei energetice pentru fiecare român”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Ministrul explică că, pentru ca România să valorifice pe deplin potențialul său solar, este necesar un cadru stabil și de sprijin care să stimuleze inovația și investițiile.

Îmi doresc un sistem energetic care să atingă cei 3D: decarbonare, digitalizare, descentralizare. Încurajăm toate entitățile interesate să se alăture Grupului de Lucru și să contribuie la crearea unui cadru legislativ modern și flexibil, care să permită implementarea acestei viziuni îndrăznețe pentru viitorul nostru energetic”, afirmă Burduja.

Potrivit ministerului, piața fotovoltaică din România a intrat într-o nouă perioadă de creștere accelerată, impulsionată de contextul actual de securitate, necesitatea tranziției ecologice și un cadru de reglementare favorabil.

Cu o medie de 1.900 până la 2.400 de ore anuale de lumină solară, România are un potențial natural semnificativ pentru dezvoltarea solară fotovoltaică. În urma unei analize realizate de specialiști din Ministerul Energiei, numai în București ar putea fi instalate până la 680.000 kW (680 MW) de panouri fotovoltaice. Pentru a obține o astfel de putere, pe toate acoperișurile neutilizate ar putea fi instalate panouri fotovoltaice. Potențialul de producție este de aproape 835 milioane kWh. Energia electrică ar fi suficientă pentru aproximativ 695.000 locuințe”, arată sursa citată.

Valorile menționate sunt estimări și reprezintă un ordin de mărime, mult peste necesarul real și realist, dar rămân totuși impresionante. Datele ne arată că prin potențialul energetic se poate îmbunătăți nivelul de trai al indivizilor și familiilor și să fie construită o societate românească rezilientă și competitivă.

Ministerul Energiei se angajează să colaboreze strâns cu toți actorii implicați – de la consumatori, organizații neguvernamentale și comunități locale, până la industrie și sectorul public – pentru a asigura că fiecare român poate beneficia de oportunitatea de a deveni producător de energie sau de a consuma energie verde în cadrul unei comunități energetice.

Prin această inițiativă, Ministerul Energiei demonstrează că România este pe drumul corect către un viitor sustenabil și independent energetic. Prima întâlnire va fi organizată la începutul lunii iunie”, mai anunță ministerul Energiei.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Energiei: „România este PRIMA ţară de la Marea Neagră cu un cadru de reglementare al energiei eoliene offshore”

Facturile românilor, mai mici de la 1 aprilie. Ministerul Energiei propune noi modificări / ,,Taxa pe soare” ar putea fi eliminată

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
Călin Geambașu și mama copilului său se plimbă prin instanțe de cinci ani, dar... 'Mă...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
"Rămas bun, prieten drag! O bucată din mine s-a desprins". Lacrimi pentru Andrei, motociclistul de...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Cel mai SĂRAC președinte din lume! Are SALARIUL de doar...
Devine obligatoriu în toată România. Ordinul intră peste tot în vigoare
Este vrajbă în toată regula la Antena 1. Două vedete, scandal monstru
Ce a urmat după ce un client i-a aruncat cu cafea în față vânzătoarei. Fata...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cosmin din Casa Iubirii a fost descalificat! Vestea care i-a lăsat pe concurenți cu gura...
Imagini de colecție cu Ana-Maria Barnoschi de la cununia civilă!
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Calea Lactee ar fi intrat în coliziune cu ceva uriaș chiar în timpul existenței Pământului
×