Prima pagină » Știri externe » China comunistă face expoziție cu ROBOȚI umanoizi. Profesor:„Putem să proiectăm cea mai complicată mașinărie creată vreodată, copiată după om”

China comunistă face expoziție cu ROBOȚI umanoizi. Profesor:„Putem să proiectăm cea mai complicată mașinărie creată vreodată, copiată după om”

În timp ce compania americană Boston Dynamics se laudă cu robotul umanoid Atlas, compania britanică Engineered Arts a șocat mapamondul cu Ameca, robotul vorbitor și glumeț.

La aproape doi ani de la apariția lui ChatGPT și revoluționarea inteligenței artificiale generative, China comunistă a organizat și în acest an o expoziție cu o armată de roboții umanoizi, în cadrul Conferinței Mondiale de la Beijing.

Expoziție cu 27 de modele de roboți umanoizi, în China comunistă

27 de modele diferite de roboți umanoizi și mașinării au fost prezentați în capitala Republicii Populare Chineze.

Unii dintre ei au fost dotați cu fețe de silicon pentru a arăta ca oamenii și a reproduce expresii faciale umane. Au fost și roboți umanoizi îmbrăcați în dansatoare cu haine tradiționale ce i-au distrat pe participanți.

Creierele lor electronice dispun de inteligență artificială, iar linia dintre realitate și SF pare mai tulbure ca niciodată, transmite Digi24.

Istoria roboților

Roboții au apărut în literatura SF încă din Grecia antică, când zeul grec al fierăriei, Hefaistos, l-a proiectat pe Talos, un gigant autonom fabricat din bronz, pus să o apere pe Europa, amanta lui Zeus, zeul tunetelor și fulgerelor. Grecii visau să inventeze servitori artificiali care să le îndeplinească muncile cele mai grele, înlocuind sclavii.

În ultimele cinci secole, chinezii, dar și ceasornicarii germani, au proiectat animatroni și jucării mecanice. În 1912, Leonardo Torres Quevedo a construit prima mașină cu adevărat autonomă, capabilă să joace șah.

Termenul „robot” a fost folosit pentru prima dată într-o piesă publicată de cehul Karel Čapek în 1920. În 1939, robotul umanoid cunoscut sub numele de Elektro a fost expus la Expoziția Universală de la New York. Înalt de 2,1 m și cântărind 120 kg, putea să meargă prin comandă vocală, să rostească aproximativ 700 de cuvinte, să fumeze și să-și miște capul și brațele.

Între anii 1950-1980 au fost proiectați roboții industriali pentru fabricarea automobilelor.În anul 2000, Honda a dezvăluit robotul umanoid numit ASIMO . ASIMO putea să alerge, să joace fotbal,  să comunice cu oamenii, să recunoască fețele, mediul și vocile.

În ultimii 10 ani, Boston Dynamics a dezvoltat un model de robot patruped,numit Spot, și un robot umanoid cu mers biped, Atlas.  Acesta nu doar că se poate deplasa, dar poate alerga, sări peste obstacole și să facă parkour.


În 2021, robotul Ameca a fost prezentat de către compania britanică Engineered Arts. Acesta, având ochi cu camere video și creier cu AI, poate identifica trăsăturile faciale, culorile, chipurile și poate reacționa la orice insultă, exprimându-și supărarea prin expresii faciale.

De asemenea, Ameca poate desena „o pisică”.

Roboții umanoizi ar putea deveni parte a realității cotidiene

Cercetătorii chinezi estimează: „într-un viitor nu prea îndepărtat, aproape în fiecare casă, va exista un robot umanoid”, citează Digi24.

Sotirios Stasinopoulos, reprezentant al unui producător de roboți, UBTECH Robotics, a afirmat:

„Piața roboților umanoizi va exploda, va deveni de 10 ori mai mare decât piața mașinilor electrice. Ne gândim că vor fi unul, poate chiar doi roboți pentru fiecare persoană”.

Profesorul Universității Tehnice din Munchen, Alois Knoll, a declarat:

„Avem surse mai bune de energie, cum ar fi bateriile litiu-ion. Dispozitivele electronice au evoluat, la fel și camerele foto. Putem să le unim și să proiectăm cea mai complicată mașinărie făcută vreodată, un fel de copie a corpului uman și creierului uman”.  

Mai mulți internauți speculează că roboții i-ar putea înlocui pe muncitorii umani. Ei se tem că automatizarea din toate domeniile ar putea duce la un nivel crescut de șomaj la scară largă în următoarele decenii.

Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: 

ROBOȚII sunt tot mai prezenți în viețile noastre. Echipele de liceeni și-au prezentat invențiile la un festival din Timișoara

O companie lansează un nou ROBOT pe piață. Poate înlocui muncitorii și soldații

 

Citește și

Mediafax
Descoperire șocantă pe aeroportul din Köln. Erau ascunse în cutii de biscuiți cu ciocolată
Digi24
Ce i-a transmis Putin lui Trump că va face în următoarele 60 de zile. Ce pregătește și președintele SUA
Cancan.ro
Ilie Bolojan şi Doamna au cinat în secret, sub paza SPP. A sărbătorit intim la un restaurant italian, în separeu
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
Adevarul
Execuție în plină zi. Un profesor a fost împușcat mortal în Grecia de un bărbat mascat
Mediafax
Poliția oferă recompensă pentru prinderea lui Emil Gânj, suspectul de crimă din Mureș
Click
Top cinci cărți perfecte pentru plajă în 2025. Ce titluri să pui în bagaj pentru escapada ta la soare
Wowbiz
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Antena 3
Un fost taximetrist, care a trăit toată viața cu chirie într-o garsonieră, a câștigat la tombolă o vilă de 4,6 milioane €
Digi24
Sondaj INSCOP: Pe cine învinuiesc românii pentru situația lor actuală. „Rezultatele arată o criză profundă de încredere”
Cancan.ro
BREAKING! O nouă tragedie aviatică! Martorii au văzut o minge de foc pe cer și...
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Un furnizor a pierdut 42.000 de clienţi, înainte de expirarea plafonării. 75.000 s-au dus la Hidroelectrica
StirileKanalD
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
KanalD
Schimbări de ultim moment pentru românii care călătoresc în Italia! Cum se vor îmbarca
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Mit sau realitate: Șoferii care circulă cu viteză mică pe autostradă pot fi amendați? Care e limita minimă și cine o impune
Descopera.ro
Un studiu a infirmat o veche teorie despre INSULA PAȘTELUI
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
Evz.ro
Război declarat de PSD. Sunt vizați bugetarii de lux
A1
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Cazul cutremurător al celor două prietene, răpite și puse să-și sape singure mormântul. Una dintre ele a scăpat de gloanțe, ascunzându-se după trupul prietenei sale
RadioImpuls
Mădălina Manole ar fi împlinit astăzi 58 de ani. Rândurile scrise de fratele artistei au frânt inimile tuturor: "15 ani de la dispariția ta sora mea, 15 ani grei, triști! Durerea rămâne veșnic în suflet!"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dacă ai activitatea sexuală prea exagerată poți face cearcăne?
Descopera.ro
Nu poți dormi noaptea? Iată câteva trucuri testate care pot funcționa