Prima pagină » Actualitate » ALARMĂ pe frontul din Ucraina, după ce Moscova s-a înțeles cu Teheranul și a primit RACHETE BALISTICE Fath-360: „Nu au o apărare antiaeriană adecvată”

ALARMĂ pe frontul din Ucraina, după ce Moscova s-a înțeles cu Teheranul și a primit RACHETE BALISTICE Fath-360: „Nu au o apărare antiaeriană adecvată”

ALARMĂ pe frontul din Ucraina, după ce Moscova s-a înțeles cu Teheranul și a primit RACHETE BALISTICE Fath-360: „Nu au o apărare antiaeriană adecvată”

Vladimir Putin continuă să-și înarmeze „mașina de război” și a primit din Iran rachete balistice Fath-360 cu o rază de acțiune de până la 120 km, acestea fiind transportate peste Marea Caspică. Rachetele ar fi fost transportate în portul Olya, lângă Astrakhan, în data de 4 septembrie, iar nava rusească implicată a părăsit Iranul cu transponderul oprit, ceea ce înseamnă că nu a transmis date despre mișcările sale.

Cele aproximativ 200 de rachete vor fi, probabil, trimise spre testare la un poligon din regiunea Astrakhan, iar de acolo pe frontul ucrainean.

Pe lângă rachete în sine, rușii vor avea nevoie de lansatoare iraniene, a explicat pentru Important Stories Fabian Hinz, expert în rachete și drone la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS).

Nu există instalații potrivite pentru Fath-360 în armata rusă. În Iran, acestea sunt adesea instalate pe camioane, instalațiile pot fi transportate în Rusia fie cu avioane mari de transport, fie pe mare.

Totuși, Ministerul iranian de Externe a negat furnizarea de rachete Rusiei. Cu toate acestea, un membru al Parlamentului iranian, Ahmad Bakshaish Ardestani, a transmis un mesaj care poate fi citit printre rânduri.

„Suntem forțați să facem comerț prin troc, în special să importăm soia și grâu. O parte a trocului este furnizarea de rachete, cealaltă este furnizarea de drone de luptă către Rusia. Din Rusia importăm soia, porumb și alte mărfuri. Europenii vând arme Ucrainei. NATO a intrat în Ucraina, așa că de ce nu ar trebui să ne sprijinim aliatul și să furnizăm Rusiei rachete și drone?”, a declarat Ahmad Bakshaish Ardestani.

Racheta balistică Fath-360

Fath-360 vs. rachetele rusești S-300

În ceea ce privește raza de acțiune, Fath-360 corespunde, aproximativ, rachetelor antiaeriene rusești S-300, cu care armata rusă lovește orașele ucrainene de frontieră (Harkov, Zaporojie, Pokrovsk, Konstantinovka și altele) și ținte militare.

Când lovesc ținte terestre, rachetele S-300, ca și Fath-360, zboară pe o traiectorie balistică. De asemenea, rușii folosesc rachete balistice Iskander-M împotriva țintelor din zona de angajare a S-300. Sunt mai precise decât S-300, iar autonomia maximă este de aproximativ 500 km.

După ce au primit Fath-360, rușii nu vor mai „risipi” rachetele Iskander-M în atacuri din apropierea liniei frontului și își vor folosi raza de acțiune la maximum.

„Rachetele balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune au o precizie foarte mare, iar Fath-360 nu face excepție”, spune Fabian Hinz.

„Racheta folosește și un sistem de navigație prin satelit, iar iranienii au echipat probabil și muniția cu un dispozitiv care contracarează războiul electronic. Expertul militar ucrainean, maiorul de rezervă Alexei Getman, a spus că Fath-360 este mai precis decât S-300 rus”, afirmă expertul.

„Racheta balistică Fath-360 folosește și un sistem de navigație prin satelit”

„Nu are rost să contăm pe apărarea antiaeriană ucraineană pentru a doborî o parte semnificativă a Fath-360, nu au suficiente instalații”

Eficacitatea utilizării Fath-360 va depinde, în mare măsură, de interacțiunea echipajelor de rachete cu recunoașterea din teren. Operatorii Fath-360 trebuie să primească informații despre ținte cât mai repede posibil și să deschidă focul.

„În general, rachetele iraniene nu oferă armatei ruse noi capacități, dar având în vedere numărul lor, ele ar putea juca un rol important”, mai spune Fabian Hinz.

Expertul avertizează că „nu are rost să contam pe apărarea antiaeriană ucraineană pentru a doborî o parte semnificativă a Fath-360. Nu au suficiente instalații capabile să doboare rachete balistice, iar folosirea lor în raza de acțiune a lui Fath-360 este periculoasă”.

Din cele 3.000 de rachete S-300 și S-400 lansate de la începutul războiului (cu rază până la 380 km), armata ucraineană a doborât doar 19, se arată în raportul din luna august al comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Syrsky.

Ce rachete mai poate oferi Iranul lui Putin?

Armata iraniană are rachete de croazieră și rachete balistice cu o rază de acțiune de la câteva sute până la câteva mii de kilometri, conform rapoartelor analiștilor occidentali publicate în anul 2024.

  • Însă nu există informații fiabile și actualizate nici despre numărul de rachete, nici despre posibilitățile de producție a acestora în Iran.
  • În anul 2022, generalul american Kenneth McKenzie a spus că Iranul avea la acea vreme 3.000 de rachete balistice și țara a investit serios în dezvoltarea lor timp de cinci până la șapte ani.

„Producția a crescut cu siguranță de atunci, dar este imposibil de spus câte rachete poate produce Iranul într-o lună sau într-un an” afirmă Fabian Hinz.

Toate rachetele balistice iraniene ar trebui împărțite în două grupuri, explică același expert.

„Primele sunt cele cu care poate lovi Israelul, adică muniție scumpă și greu de produs, cu o rază de acțiune de peste 1.000 km. În aprilie 2024, armata iraniană a tras aproximativ 120 dintre aceste rachete în timpul unui atac masiv asupra Israelului. În august, politicienii israelieni și occidentali se așteptau la o nouă lovitură masivă din partea Iranului, ca răspuns la uciderea unuia dintre comandanții Hezbollah și a șefului Biroului Politic al Hamas, dar până acum acest lucru nu s-a întâmplat”, precizează Fabian Hinz.

„Amenințarea unui război major în Orientul Mijlociu este foarte reală, așa că Iranul trebuie să aibă un stoc de rachete balistice”

Dacă furnizarea de rachete balistice iraniene către Rusia continuă și se extinde, atunci rușii pot conta în primul rând pe muniție cu rază scurtă de acțiune. Pe lângă Fath-360, Iranul are rachete cu o rază de acțiune de 300, 500, 700 și aproximativ 1.000 km.

Armata iraniană a folosit unele dintre aceste rachete împotriva țintelor Statului Islamic din Siria și în bazele militare americane din Qatar și Emiratele Arabe Unite.

„Unele dintre rachete au ratat ținta, dar în general precizia lor poate fi evaluată ca mare”, spune Hinz.

Dar iranienii nu pot renunța la aceste rachete, chiar și în cantități limitate, ceea ce ar putea însemna că „mașina de război” a lui Putin nu va avea „hrană” constantă. Amenințarea unui război major în Orientul Mijlociu este foarte reală, așa că Iranul trebuie să aibă un stoc de rachete balistice pentru a ataca bazele militare americane.

Pe de altă parte, pentru a atinge ținte din Kuweit și Qatar sunt necesare rachete cu o rază de acțiune de cel puțin 300 km, iar în Emiratele Arabe Unite, de cel puțin 500 de kilometri.

Sursa foto – Fars Media Corporation / Wikimedia Commons


CITEȘTE ȘI:

Cât a cheltuit Putin în 5 zile pentru a ataca Ucraina. Suma este FABULOASĂ

O ecuație de nerezolvat? Mongolia nu l-a ARESTAT pe Putin, dar nici nu poate fi pedepsită de CPI: „Situația convine de minune Kremlinului”

FBI dezvăluie o amplă operațiune de MANIPULARE orchestrată de Rusia. Cum vrea Putin să cucerească „inimile și mințile” europenilor

Rusia îl ține pe NU în brațe și monitorizează „Ziua Demiterilor” din Ucraina. Peskov: „Remanierea nu va avea niciun efect în perspectiva negocierilor”

Rusia vs. „Occidentul colectiv”. Războiul din Ucraina ascunde un CONFLICT latent: „Putin și liderii occidentali nu vor un conflict total”

Citește și

Mediafax
Ozzy Osbourne a murit la doar câteva săptămâni după concertul de adio
Digi24
Spitalul în care 80% din cheltuieli se duc pe salarii. Managerul are un venit lunar de 5.000 de euro
Cancan.ro
Vești proaste pentru acești pensionari. Ilie Bolojan vrea să le reducă veniturile
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
Adevarul
Piedone a sunat la hotelul lui Rușanu și a anunțat că vine în control. Stenograme DNA: „Vezi și tu care bucătărie e mai utilată, mai țiplă. Pune-i pe ăia să-și ia halate”
Mediafax
STENOGRAME Piedone a anunțat din timp controlul ANPC la hotelul unde era cazat și a cerut „să fie țiplă”
Click
Zodia care în august cucerește totul: iubire, bani, succes. Are parte de o transformare spectaculoasă la final de vară, norocul îi bate la ușă
Wowbiz
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Antena 3
Maria, tânăra de pe OnlyFans aruncată pe un drum din Dubai, vorbește pentru prima dată după incident și face acuzații șocante
Digi24
Primele rezultate ale autopsiei făcute lui Felix Baumgartner. Care a fost cauza morții
Cancan.ro
De ce italienii nu vor să elibereze trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner. Ce caută anchetatorii
Ce se întâmplă doctore
Singurul aparat din casă care nu trebuie scos din priză niciodată. Ce riști dacă îl oprești, chiar și în vacanță
observatornews.ro
Bulgarii ne transmit un mesaj înainte de a adopta EURO: Sperăm să vă alăturaţi acestui club VIP
StirileKanalD
VIDEO Tânăr de 23 de ani din Găești, ucis după o răfuială ca-n Vestul Sălbatic: "A tras până a descărcat pistolul"
KanalD
A murit Joey Jones. Fostul jucător al lui Liverpool s-a stins la 70 de ani, după o lungă suferință
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Renunță europenii la Dacia Sandero? Nu vei ghici în fața cui a pierdut primul loc!
Descopera.ro
Au fost găsite morminte CIUDATE mai vechi decât piramidele din Egipt
Capital.ro
Veste tristă despre Bruce Willis! Familia legendarului actor a făcut anunțul: Nu mai poate..
Evz.ro
Fenomen bizar în Marea Neagră. Dezamăgire totală pentru turiști
A1
Nu știau ce îi așteaptă! Ce au dezvăluit Bianca și Marian de la Insula Iubirii, înainte de a pleca în Thailanda!
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Marco, fiul regretatului mare campion mondial WBO, Mihai Leu, i-a adus un omagiu tatălui său! Totul s-a întâmplat la doar câteva săptămâni de la trecerea în neființă a sportivului
RadioImpuls
A murit Ozzy Osbourne! Solistul trupei Black Sabbath avea 76 de ani si sustinuse concertul sau de adio in urma cu o saptamana
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ştrulă: – Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci dragoste?
Descopera.ro
Problema de vedere care afectează astronauții după misiunile lungi