Prima pagină » Actualitate » Motivele care au dus la retragerea armatei ucrainene din orașul strategic VUHLEDAR. Putin nu mai are răbdare, armata rusă schimbă tactica „din mers”

Motivele care au dus la retragerea armatei ucrainene din orașul strategic VUHLEDAR. Putin nu mai are răbdare, armata rusă schimbă tactica „din mers”

Motivele care au dus la retragerea armatei ucrainene din orașul strategic VUHLEDAR. Putin nu mai are răbdare, armata rusă schimbă tactica „din mers”

După aproape doi ani de lupte, forțele ucrainene s-au retras din orașul strategic Vuhledar, un avanpost defensiv-cheie în regiunea Donețk. Comandamentul militar ucrainenan a declarat că decizia a fost luată pentru a salva viețile soldaților ucraineni și echipamentul militar.

Orașul, despre care analistul militar Ivan Stupak a spus, potrivit The Moscow Times, că este „calea de intrare în sudul Donbasului”, se află pe un teren înalt, oferind părții care îl controlează capacitatea de a bombarda câmpurile de luptă din jur și liniile de aprovizionare ale unui eventual inamic.

Deși nu deține aceeași valoare logistică ca și Pokrovsk – altă localitate strategică din regiunea Donețk -, poziția orașului Vuhledar la intersecția frontului de sud și de est îl face extrem de important pentru aprovizionarea armatelor – rusă și ucraineană – în această regiune.

  • Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat că multe dintre drumurile care duceau spre orașul-strategic Vuhledar erau deja sub control rusesc în momentul în care orașul a căzut.
  • Dar forțele ruse ar trebui, în continuare, să avanseze prin 30 de kilometri de teritoriu deținut de ucraineni pentru a sprijini ofensiva de la Pokrovsk.

În Vuhledar au rămas doar ruinele | Foto – Profimedia Images

„Pur și simplu avem mai puțini oameni și mai puțini mijloace”

Căderea orașului Vuhledar are loc după ce Rusia lui Putin a reluat ofensiva pe câmpul de luptă, în acest an, câștigând mai mult teren în prima jumătate a anului 2024 decât în ​​întregul an 2023.

Între timp, Kievul s-a luptat cu probleme legate atât de echipamentul militar, cîât și de numărul combatanților, în scădere pe toată linia frontului, ceea ce a permis Rusiei să încercuiască orașul, în septembrie 2024.

„Pur și simplu avem mai puțini oameni și mai puțini mijloace”, a scris Stanislav Buniatov, un soldat voluntar care este și primarul orașului Henichesk din regiunea Herson a Ucrainei.

La începutul acestui an, Ucraina a lansat o acțiune de mobilizare pentru a-și reface forțele, dar legea s-a dovedit a fi nepopulară în rândul conducerii politice și societății ucrainene. Unii soldați ucraineni au estimat că armata rusă îi depășea numeric cu șapte la unu la Vuhledar.

Nu doar numărul de noi recruți a cauzat probleme Ucrainei, ci și lipsa de motivație și pregătire a acestora. Comandanții ucraineni s-au plâns, în septembrie, că noii recruți vor fugi de explozii sau vor înlemni de frică în fața focurilor de armă. Ei au estimat că între 50 și 70% din noile trupe de infanterie au fost ucise în primele zile de luptă.

Între timp, Rusia s-a adaptat la propriul deficit de combatați și echipamente militare. Rușii și-au îmbunătățit comunicarea pe câmpul de luptă și au trecut la atacuri în grupuri mai mici, sprijinite de drone, făcându-le mai greu de detectat și țintit.

Armata ucraineană s-a retras din Vuhledar

Întârzierile în aprobarea sprijinului militar de către aliații Kievului i-au lăsat vulnerabili pe soldații ucraineni

Deși existau speranțe că incursiunea surpriză a Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei va îndepărta trupele ruse de Donbas, acest lucru nu pare să se fi întâmplat.

  • În plus, întârzierile în aprobarea sprijinului militar de către aliații Kievului i-au lăsat vulnerabili pe soldații ucraineni.
  • Forțele ucrainene s-au plâns că ajutorul occidental nu a venit suficient de repede sau în număr suficient pentru a compensa deficitul lor împotriva Rusiei.

Analistul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko a declarat că „Rusia a folosit bombe glisante pentru a viza poziții cheie defensive”. Aceste bombe sunt ieftine și în număr foarte mare, deoarece sunt realizate prin modernizarea bombelor din epoca sovietică cu un sistem de ghidare și aripi care le permit să zboare până la 65 de kilometri.

„Căderea orașului Vuhledar nu trebuie privită ca o victorie strategică pentru Putin, dar poate deveni”

Între timp, Ucraina a fost forțată să-și folosească capacitățile limitate de apărare aeriană pentru a proteja centrele civile și infrastructura critică, lăsând expuse orașele din prima linie.

Căderea orașului Vuhledar „nu trebuie privită ca o victorie strategică pentru Putin sau că a fost inevitabilă”, a declarat David Gioe, profesor de informații și securitate internațională la King’s College din Londra, potrivit sursei citate.

„Poate deveni o victorie strategică doar dacă Putin câștigă bătălia narativă convingând observatorii că fiecare oraș ucrainean va împărtăși soarta lui Vuhledar dacă Ucraina nu se predă”, a explicat David Gioe.

O victorie a Rusiei. Dar cu ce preț pentru Moscova?

Nu există o estimare finală a pierderilor Rusiei în lupta pentru cucerirea orașului-strategic Vuhledar, dar este vorba, cu siguranță, despre mii de soldați ruși uciși. Ucraina a susținut – în luna martie a anului 2023 – că întreaga Brigadă de Infanterie Navală a 155-a a Rusiei – formată din 5.000 de soldați – a fost distrusă.

Atacul îndelungat al Rusiei asupra orașului Vuhledar s-a potrivit, inițial, cu tiparul de tactici etichetate drept „mașină de tocat carne ”, folosit de Rusia lui Putin încă de la invadarea Ucrainei.

La sfârșitul lunii ianuarie a anului 2023, mulți dintre acești soldați ruși erau civili mobilizați sau condamnați recrutați în închisori, în „mobilizarea parțială” a Rusiei din anul 2022.

Dar această tactică a evoluat pe măsură ce războiul a continuat. „Vremea atacurilor necugetate și a mașinii de tocat de carne pare că s-a încheiat”, a scris Stanislav Buniatov – primarul din pe Telegram. „De data aceasta sunt atacuri gândite, cu pierderi și rezerve calculate în avans”, a completat acesta.

Moscova și-a revizuit tactica de utilizare a tancurilor

În loc să încerce să copleșească forțele ucrainene într-un singur asalt de mare amploare, Rusia încearcă să le epuizeaze, forțându-le să se apere de valuri succesive de atacuri date de grupuri mici.

  • Bătălia de la Vuhledar a arătat, de asemenea, că Moscova și-a revizuit tactica de utilizare a tancurilor pentru a pătrunde prin forțele Ucrainei, după ce trei duzini de tancuri și vehicule blindate au fost distruse în luna februarie 2023.
  • De atunci, Rusia s-a orientat spre utilizarea tancurilor în raiduri sau suplimentându-și artileria, lovind pozițiile ucrainene de la o distanță de până la 2 kilometri.

Durata și costul ridicat al campaniei pentru cucerirea orașului-strategic Vuhledar au transmis o undă de șoc în Rusia. În luna aprilie a anului 2023, generalul Rustam Moradov – unul dintre comandanții de top ai forțelor armate ruse din Ucraina – a fost demis din cauza numărului mare al soldaților ruși uciși.

Nu este clar dacă Rusia va obține câștiguri rapide, în lunile următoare, ținând cont de ceea ce s-a întâmplat la Vuhledar. Suplimentar, vremea de toamnă ar putea face terenul înconjurător din ce în ce mai dificil de traversat.

Ucraina are probleme reale legate de efectivele de soldați și de echipamente, dar Putin are și el probleme reale de regenerare a forței armatei ruse”, a declarat David Gioe pentru The Moscow Times.

„Pe măsură ce Putin își reprimă poporul prin strânsoarea polițienească a statului său, în timp ce le cere sacrificii din ce în ce mai mari în serviciul războiului său imperial, el poate ajunge în cele din urmă la limitele sprijinului intern pentru război”, a spus și analistul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko.

Foto main – Poliția Națională a Ucrainei / The Moscow Times


Citește și:

Ambițiile lui Putin și „scara de escaladare NUCLEARĂ”, lanțul de evenimente care descrie posibilul COLAPS al sistemului global de securitate

„Totul pentru Putin”. METODA prin care „Țarul” și-a asigurat mandatele prezidențiale: „Ilegalitatea ar fi trebuit să ducă la eliminarea din alegeri”

Import/export în interesul Moscovei, pe filiera țărilor terțe UE: „Occidentul, nepregătit pentru un EMBARGO comercial menținut cu forța militară”

ALARMĂ pe frontul din Ucraina, după ce Moscova s-a înțeles cu Teheranul și a primit RACHETE BALISTICE Fath-360: „Nu au o apărare antiaeriană adecvată”

În plin război, PETROLUL rusesc tranzitează Ucraina, iar Rusia lui Putin primește o „perfuzie” de 12 mld. € anual. „Nu există o explicație rațională”

Citește și

Mediafax
Mihaela Rădulescu, prima reacție după moartea lui Felix Baumgartner: 'Am fost IUBIRE…'
Digi24
Ce a pățit CEO-ul Astronomer după ce aventura sa cu șefa de la HR a fost dezvăluită la un concert Coldplay
Cancan.ro
Ce ar fi zis Felix Baumgartner înainte să zboare cu parapanta. Iubitul Mihaelei Rădulescu a prevestit tragedia?!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
De ce este benzina mai ieftină în Ucraina decât în România? Lecția economică a ucrainenilor pentru români
Mediafax
Ilie Bolojan, reacție la acuzațiile lui Nicușor Dan privind majorarea TVA. Ce a răspuns premierul
Click
Emoționant! Ce a postat Mihaela Rădulescu cu puțin timp înainte ca Felix Baumgartner să își piardă viața. Ultimele cuvinte scrise de celebrul parașutist
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Tehnologia secretă a unuia dintre cele mai avansate avioane, în pericol: un F-35 al Marii Britanii este blocat în India de o lună
Cancan.ro
O martoră la prăbușirea lui Felix Baumgartner rupe tăcerea! Cum l-a văzut în aer și ce s-a întâmplat în doar câteva secunde
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Pe vremuri făcea furori la tv, dar acum a intrat într-un con de umbră. Mulți nu-și dau seama cine e și ce s-a ales de ea
observatornews.ro
Mihaela Rădulescu, mesaj sfâșietor după moartea lui Felix Baumgartner: "Felix, noi eram...iubire"
StirileKanalD
Nu scăpăm de valul de căldură! ANM: Cod galben de caniculă în mai multe județe
KanalD
„A murit făcând ceea ce iubea cel mai mult”. Mesajul emoționant transmis de Mihaela Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner. Vedeta este în stare de șoc
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Am testat în România cel mai așteptat SUV VW. Vei uita de Touareg - VIDEO
Descopera.ro
Inteligența artificială ar putea pilota o NAVĂ SPAȚIALĂ mai bine decât credeam
Capital.ro
Veste tristă pentru Elena Udrea? A aflat exact după ce a ieșit din închisoare
Evz.ro
Pontul lui Piedone. Aici sunt cei mai buni mici din România
A1
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Mihaela Rădulescu, o nouă declarație cutremurătoare de dragoste și doliu pentru Felix Baumgartner: "A murit făcând ceea ce iubea cel mai mult! Sunt pierdută fără el!"
RadioImpuls
Ce s-a întâmplat la concertul Coldplay l-a costat tot pe Andy Byron. Decizia drastică luată de compania americană în cazul celor doi amanți. Verdictul a fost ușor de pronunțat, greu de acceptat
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
Povestea dulce a vatei de zahăr. Cum un dentist și un producător de bomboane au creat un clasic al bâlciurilor