Prima pagină » Actualitate » Ce poți face dacă nu se încheagă PIFTIA? Ingredientul secret folosit din străbuni pe care trebuie să-l adaugi pentru a obține rețeta perfectă

Ce poți face dacă nu se încheagă PIFTIA? Ingredientul secret folosit din străbuni pe care trebuie să-l adaugi pentru a obține rețeta perfectă

Ce poți face dacă nu se încheagă PIFTIA? Ingredientul secret folosit din străbuni pe care trebuie să-l adaugi pentru a obține rețeta perfectă

Piftia este unul dintre preparatele tradiționale care nu lipsește de pe mesele românilor, mai ales de sărbători. Deși pare simplu de gătit, multe gospodine se confruntă cu dificultăți în a obține o piftie perfect închegată.

Dacă te afli în această situație, află ce poți face pentru a rezolva problema și cum poți obține o răcitură delicioasă, exact așa cum îți dorești.

Pentru ca piftia să fie reușită, este important să alegi corect ingredientele. De obicei, se recomandă să nu folosești doar carne slabă, deoarece aceasta nu se va închega suficient.

Gospodinele preferă carnea de porc, care conține și grăsime, esențială pentru obținerea unei piftie bine închegate. De asemenea, adăugarea de rădăcinoase și usturoi poate îmbogăți gustul și consistența.

Un truc pe care îl aplicau bunicile noastre este „testul înainte de a da piftia la frigider”. După ce carnea s-a desprins de pe oase, se scoate o lingură de zeamă și se pune într-o farfurie. Dacă aceasta se încheagă, înseamnă că piftia va ieși perfectă.

Ce faci dacă piftia nu se încheagă?

Dacă piftia nu s-a închegat așa cum te-ai așteptat, nu te panica. Există câteva soluții pentru a corecta acest lucru.

Primul pas este să adaugi gelatină. De obicei, la 500 ml de apă se pun aproximativ 7-8 grame de gelatină, care trebuie dizolvată în apă caldă și amestecată cu zeama de piftie. Acesta este un truc eficient pentru a asigura o consistență perfectă.

În cazul în care piftia este încă lichidă, mai poate fi fiertă puțin pentru a se îngroșa. Este important să îndepărtezi spuma pe parcursul fierberii pentru a evita o răcitură tulbure.

De asemenea, este recomandat să fierbi piftia la foc mic și fără capac, pentru a lăsa aburii să iasă și a evita ca piftia să rămână prea lichidă.

Pentru ca piftia să fie cu adevărat reușită, este esențial să fie preparată corect de la început. Carnea de porc este adesea alegerea preferată, deoarece conține suficientă grăsime pentru a ajuta la închegarea răciturii. De asemenea, folosirea urechilor de porc sau a piciorușelor va contribui la obținerea unei piftiei bine închegate. Dacă ai folosit carne de pasăre, nu uita să adaugi gelatină, potrivit Playtech.ro.

Cum se prepară piftia tradițională de porc

Pentru o piftie de porc delicioasă, ai nevoie de 2 picioare de porc, un rasol de porc cu șorici și grăsime, 1 kg carne macră de porc, 2-3 cepe, sare, piper boabe și 1-2 căpățâni de usturoi.

Prima dată pârlim picioarele și capul de porc. Radem picioarele și capul de porc cu lama cuțitului și le spălăm sub jet de apă rece. Apoi toată carnea se pune într-o oală cu apă la fiert.

Carnea se fierbe până când spumeană, iar spuma rezultată se îndepărtează pentru a obține o zeamă cât mai clară. După ce se desprinde carnea de pe oase, se adaugă zarzavaturi, usturoi pisat și se lasă zeama să fiarbă până se încheagă.

Apoi turnați cu un polonic, de preferat de lemn, zeama într-un bol sau în farfurii puțin adânci și lăsați-o să se odihnească în tihnă, de preferat pe balcon sau într-un loc unde temperatura este mai rece decât în restul casei.

După răcire, piftia este gata pentru a fi servită.

Urmează acești pași și vei obține o piftie gustoasă și bine închegată, ideală pentru masa de Crăciun.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Pe cine avantajează prezența mică la alegerile din București
Digi24
Cele două probleme care țin pe loc încheierea unui acord de pace Rusia - Ucraina, dezvăluite de Keith Kellogg
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume a primit o ofertă de nerefuzat
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Primele rezultate. Cum au votat bucureștenii până la acestă oră
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Directorul general de la JPMorgan avertizează că slăbiciunea Europei ar putea afecta economia americană
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Un eveniment misterios în Antarctica a eliberat carbonul care a încălzit Pământul