Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Dan Dungaciu: „Nu se pune problema de trupe EUROPENE pe teritoriul ucrainean”

Dan Dungaciu: „Nu se pune problema de trupe EUROPENE pe teritoriul ucrainean”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr.Dan Dungaciu, analist, sociolog și geopolitician, a discutat despre situația geopolitică actuală și perspectivele unui acord de pace în Ucraina. Discuția a abordat în principal poziția Uniunii Europene, interesele geopolitice ale marilor puteri și scenariile posibile pentru viitor. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Întâlniri fără rezultate concrete

Dan Dungaciu consideră că întâlnirile liderilor europeni au ajuns să fie percepute ca evenimente lipsite de rezultate concrete. Potrivit lui analistului, elitele politice de la Bruxelles sunt mai preocupate de consolidarea propriei influențe decât de găsirea unei soluții reale pentru conflict.

„Ei se întâlnesc ca să nu se întâmple nimic, ca să nu se obțină nimic”, a remarcat analistul, criticând lipsa unei direcții clare în strategia europeană privind conflictul din Ucraina.

În plus, Dungaciu a atras atenția asupra faptului că Uniunea Europeană nu pare să aibă o strategie coerentă în privința Ucrainei, ci mai degrabă o serie de inițiative reactive.

„De fiecare dată când se discută despre Ucraina, accentul cade pe retorică, nu pe acțiuni concrete. Se creează impresia că se face ceva, dar în realitate nu există o soluție clară”, a punctat acesta.

Acordul de pace, tot mai aproape?

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Caroline Leavitt, a transmis optimism în privința încheierii unui acord de pace. Potrivit acesteia, negocierile sunt în ultima etapă, iar președintele SUA este hotărât să pună capăt conflictului.

„Nu am fost niciodată mai aproape de un acord de pace decât suntem acum”, a afirmat Leavitt.

Dungaciu a subliniat că, deși optimismul american este justificat, europenii sunt mai rezervați.

„Pentru SUA, un acord de pace este o chestiune de strategie globală. Pentru Europa, consecințele sunt mai directe și mai complicate, în special în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei și relația cu Rusia”, a explicat acesta.

Poziția Europei și viitorul înarmării

Întrebat despre reacția Uniunii Europene după încheierea unui posibil acord de pace, Dan Dungaciu a avertizat că discuțiile nu se vor opri aici.

„Vor apărea zeci de rapoarte care vor susține că Federația Rusă va relua ostilitățile în câțiva ani. Prin urmare, se va insista pe ideea înarmării Europei și consolidării capabilităților militare proprii”, a explicat analistul.

În plus, Dungaciu a menționat că europenii vor folosi acest context pentru a justifica investiții majore în industria de apărare.

„Va fi o schimbare de paradigmă. Europa nu se mai poate baza exclusiv pe NATO și pe SUA pentru protecție. Aceasta va duce la un nou val de cheltuieli militare”, a spus el.

Dungaciu a fost categoric în privința prezenței trupelor europene pe teritoriul ucrainean, considerând un astfel de scenariu absurd.

„America și Rusia au făcut trei ani de război pentru a evita acest lucru. Nu se pune problema ca europenii să trimită trupe în Ucraina”, a subliniat el.

 

Ramona Turcu a absolvit Facultătea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București în 2024. Și-a început parcursul în presă ca redactor TV pentru Aleph News. Din ... vezi toate articolele

Citește și