Uniunea Europeană are dificultăți în menținerea modelului social și trebuie să facă investiții majore pentru a-și consolida apărarea și a accelera competitivitatea, afirmă Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost președinte al Băncii Centrale Europene (BCE).
Mario Draghi, consultant special al Comisiei Europene, a prezentat, în Parlamentul Italiei, planul său de relansare a Uniunii Europene, pe baza Raportului privind Competitivitatea.
”Întrebările dvs. reflectă ambele lucruri: aspirațiile și preocupările. Am vrea o Europă mai puternică, am vrea o Europă unită. Ce este această Europă? În plus, cum găsim mijloacele în acest sens, cum ne înarmăm și dacă trebuie să ne înarmăm? Raportul identifică nevoile fundamentale ale cetățenilor noștri. Acestea sunt preocupările. Cum să procedăm pentru a atenua diferențele între standardele de trai, cum să procedăm pentru a obține mijloacele de a le asigura cetățenilor europeni valorile pe care până acum Uniunea Europeană și statele noastre au reușit să le garanteze?”, a declarat Mario Draghi.
Fostul președinte al BCE a avertizat că există diferențe substanțiale de productivitate între Uniunea Europeană și Statele Unite.
”Se observă diferența între productivitate, în contextul în care în Statele Unite există un sector tehnologic foarte dezvoltat, iar la noi este dezvoltat foarte puțin. Inovarea este stimulentul acestui sector. De aceea, raportul evocă foarte mult necesitatea inovării. Raportul evocă foarte mult și modul de menținere a valorilor sociale ale Europei. De asemenea, este promovată și reducerea dioxidului de carbon, nu este urmată linia celor care spun că este destul. Dar cum se poate continua procesul reducerii poluării, fără însă a deveni mai săraci și făcând Europa mai competitivă, adică să transformăm reducerea poluării într-un avantaj pentru economia europeană”, a subliniat Draghi.
Mario Draghi a avertizat că securitatea Europei este periclitată de linia politică a președintelui american, Donald Trump, care sugerează reducerea angajamentelor în cadrul NATO.
”În momentul de față, securitatea Europei este pusă sub semnul întrebării din cauza modificării politicii externe a Statelor Unite, principalul nostru aliat, față de Rusia, care, prin invazia în Ucraina, a demonstrat că este o amenințare concretă pentru Uniunea Europeană”, a atras atenția Mario Draghi.
Foto: Profimedia
Citește și:
Taiwanul accelerează cooperarea MILITARĂ cu SUA, în contextul amenințărilor făcute de China