Prima pagină » Știri » Țara desemnată pentru al 7-lea an consecutiv „cea mai fericită din lume”. România a căzut 8 poziții

Țara desemnată pentru al 7-lea an consecutiv „cea mai fericită din lume”. România a căzut 8 poziții

Țara desemnată pentru al 7-lea an consecutiv

Finlanda a fost desemnată, pentru al șaptelea an consecutiv, drept cea mai fericită țară din lume, conform Raportului Mondial al Fericirii 2024.

România a înregistrat o scădere de 8 poziții față de anul anterior, situându-se pe locul 32 în 2024, comparativ cu locul 24 în 2023. Statele Unite și Germania au ieșit din top 20, ocupând locurile 23 și, respectiv, 24.

Raportul evidențiază și o scădere a nivelului de fericire în rândul tinerilor din anumite țări, în special în America de Nord și Europa de Vest. În aceste regiuni, tinerii sunt acum mai puțin fericiți decât generațiile mai în vârstă.

Lituania s-a remarcat printr-o creștere semnificativă, ocupând locul 19 în clasamentul general și fiind considerată cea mai fericită țară pentru persoanele sub 30 de ani.

Raportul Mondial al Fericirii se bazează pe date colectate în perioada 2021-2023, analizând factori precum sprijinul social, venitul, libertatea și nivelul scăzut al corupției pentru a evalua nivelul de satisfacție al populațiilor din diferite țări.

Topul primelor 10 țări în 2024:

  1. Finlanda
  2. Danemarca
  3. Islanda
  4. Suedia
  5. Israel
  6. Țările de Jos
  7. Norvegia
  8. Luxemburg
  9. Elveția
  10. Australia

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual pe 20 martie și a fost proclamată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 2012. Această zi subliniază importanța fericirii și a bunăstării ca obiective universale ale umanității.

A fost stabilită la inițiativa Regatului Bhutan, o țară care pune accent pe Fericirea Națională Brută (FNB) mai mult decât pe Produsul Intern Brut (PIB).
Scopul este de a promova o abordare mai echilibrată a progresului, punând accent nu doar pe creșterea economică, ci și pe factori precum sănătatea mentală, bunăstarea socială și sustenabilitatea mediului.

Cum se măsoară fericirea?

Raportul Mondial al Fericirii, publicat anual de ONU, clasifică țările în funcție de nivelul de fericire, utilizând factori precum:

  • Venitul pe cap de locuitor
  • Sprijinul social
  • Speranța de viață sănătoasă
  • Libertatea de a lua decizii
  • Generozitatea
  • Nivelul scăzut al corupției

FOTO: Envato

INS. Un milion de turiști de AFACERI în România în 2024. Media cheltuielilor, sub 700 de euro de persoană

Ce federații au cele mai mari bugete de la ANS în 2025. Lista cu sumele alocate

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și